Gwarantuje młodszy wygląd, spowalnia starzenie. Oto najlepsze naturalne źródła retinolu w diecie

Wątróbka jest najbardziej skoncentrowanym źródłem witaminy A, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie także pasztet z jej dodatkiem
Wątróbka jest najbardziej skoncentrowanym źródłem witaminy A, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie także pasztet z jej dodatkiem123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Witamina A - witamina rozpuszczalna w tłuszczach
  2. Witamina A - jakie pełni funkcje?
  3. Źródła witaminy A w żywności
  4. Zapotrzebowanie na witaminę A
  5. Objawy niedoboru witaminy A

Witamina A - witamina rozpuszczalna w tłuszczach

  • retinol - najbardziej aktywna biologicznie forma witaminy A, występująca głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego;
  • beta-karoten - prekursor witaminy A, który organizm przekształca w retinol. Występuje w produktach roślinnych.

Zobacz również:

    Witamina A - jakie pełni funkcje?

    • wzrok - jest niezbędna do produkcji rodopsyny, białka światłoczułego w siatkówce oka, które umożliwia widzenie przy słabym oświetleniu,
    • układ odpornościowy - wspiera odpowiedź immunologiczną, chroniąc przed infekcjami,
    • skórę i błony śluzowe - odpowiada za ich prawidłową strukturę, dzięki czemu organizm jest chroniony przed infekcjami,
    • wzrost i rozwój - odgrywa rolę w tworzeniu kości, zębów oraz ogólnym wzroście.

    Źródła witaminy A w żywności

    • wątróbka - najbardziej bogate źródło,
    • pasztet z wątróbką,
    • jaja - szczególnie żółtko,
    • nabiał - pełnotłuste mleko, masło, sery,
    • ryby morskie i oleje z nich pochodzące.

    Zobacz również:

    • wątróbka wołowa - 14 400 μg,
    • wątróbka wieprzowa - 13 000 μg,
    • wątróbka kurczaka - 9 300 μg,
    • masło - 814 μg,
    • jajo kurze - 272 μg,
    • ser twarogowy tłusty - 83 μg,
    • śledź solony - 45 μg,
    • mleko 3,2% - 36 μg.
    Twaróg także jest dobrym źródłem witaminy A
    Twaróg także jest dobrym źródłem witaminy A123RF/PICSEL

    Zapotrzebowanie na witaminę A

    • 900 µg równoważnika retinolu dla mężczyzn,
    • 700 µg równoważnika retinolu dla kobiet.

    Zobacz również:

      Objawy niedoboru witaminy A

      • zaburzenia widzenia przy słabym świetle (tzw. kurza ślepota);
      • osłabienie odporności, zwiększające podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne;
      • przesuszenie skóry, które może powodować jej spierzchnięcie, szczególnie w okolicach łokci i kolan, a także pojawienie się wysypek, trądziku i wyprysków;
      • suchość oczu, obejmującą wysychanie rogówki i spojówki;
      • zwiększoną łamliwość włosów oraz paznokci;
      • zmniejszony apetyt;
      • opóźnienie wzrostu u dzieci;
      • trudności z płodnością;
      • zaburzenia cyklu miesiączkowego;
      • szumy uszne, zwłaszcza u osób starszych.
      "Można Zdrowiej": O ZNAMIONACH I PLAMACH NA SKÓRZE. Dermatolog o plamach, raku i starzeniu się skóryKarolina DudekINTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.