Smaczniejsza od owsianki i bez glutenu. Sprawdź, komu posłuży śniadaniowa ryżanka na mleku

Ryżanka jest smaczniejsza od owsianki i bez glutenu. Takie śniadanie to balsam dla jelit
Ryżanka jest smaczniejsza od owsianki i bez glutenu. Takie śniadanie to balsam dla jelitKarolina DudekINTERIA.PL

Spis treści:

  1. Ryżanka a owsianka. Wybór zdrowego śniadania
  2. Ryżanka, czyli ryż na mleku lub wodzie
  3. Właściwości zdrowotne płatków ryżowych
  4. Płatki ryżowe a owsiane - kaloryczność i indeks glikemiczny
  5. Komu służą płatki ryżowe? Kto powinien jeść ryżankę?
  6. Co dodać do ryżanki, by była jeszcze zdrowsza?

Ryżanka a owsianka. Wybór zdrowego śniadania

Ryżanka, czyli ryż na mleku lub wodzie

Płatki ryżowe są lekkostrawne i pożywne, naturalnie nie zawierają glutenu
Płatki ryżowe są lekkostrawne i pożywne, naturalnie nie zawierają glutenuCanva ProINTERIA.PL

Właściwości zdrowotne płatków ryżowych

Zobacz również:

    Płatki ryżowe a owsiane - kaloryczność i indeks glikemiczny

    Zobacz również:

      Komu służą płatki ryżowe? Kto powinien jeść ryżankę?

      1. Płatki ryżowe są doskonałe dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, a także wszystkich pragnących zredukować ilość spożywanego glutenu w diecie
      2. Ryżowe płatki są lekkostrawne, co sprawia, że są odpowiednie dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym, cierpiących na niestrawność, stany zapalne jelit, wrzody, refluks czy zgagę, mające skłonność do biegunek.
      3. Rekonwalescenci, osoby po operacjach, osoby z niewydolnością wątroby. 
      4. Śniadaniowa ryżanka jest doskonałym źródłem węglowodanów, dostarczając energii na cały dzień. Powinny po nią sięgać osoby aktywne fizycznie,  pracujące i żyjące w stresie, a także dzieci i młodzież w czasie gdy rosną. 
      5. Dzięki swojej neutralnej naturze smakowej i delikatniejszej od owsianki strukturze, ryżanki są bardzo lubiane przez dzieci i osoby starsze. 

      Zobacz również:

      1. osoby na diecie niskowęglowodanowej, osoby na dietach redukcyjnych;
      2. osoby ciepiące na zaparcia, które powinny wybierać produkty zawierające błonnik;
      3. chorzy na cukrzycę;
      4. osoby z nadwagą i insulinoopornością. 

      Co dodać do ryżanki, by była jeszcze zdrowsza?

      Zobacz również:

        1. Źródło białka i tłuszczu: postaw na zdrowe nasiona chia, słonecznik, migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, masło orzechowe albo pastę z sezamu tahinę, wiórki kokosa, jogurt (typu skyr), tofu lub twarożek.
        2. Dla słodyczy i dodatkowych witamin dodaj odrobinę syropu z agawy lub miód i owoce - np. borówki, maliny, banany, winogrona, starte jabłko lub gruszkę. 
        3. Całość dopraw przyprawami, które nie tylko wzbogacą smak śniadania, ale też wesprą metabolizm. Do ryżu pasuje m.in. cynamon, kardamon lub gorzkie kakao. 
        "Można Zdrowiej": O ZNAMIONACH I PLAMACH NA SKÓRZE. Dermatolog o plamach, raku i starzeniu się skóryKarolina DudekINTERIA.PL
        Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
        W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.