W Turcji piją go do obiadu i kolacji. Obniża ciśnienie, dba o prawidłową pracę jelit

Ajran uważany jest za jeden z najzdrowszych napojów. Przygotujesz go w domu
Ajran uważany jest za jeden z najzdrowszych napojów. Przygotujesz go w domu123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Ajran - co to takiego?
  2. Ajran - składniki odżywcze
  3. Ajran - właściwości zdrowotne
  4. Ajran - jak zrobić ten napój w domu? Przepis na ajran

Ajran - co to takiego?

Zobacz również:

    Ajran - składniki odżywcze

    • witaminy A,
    • witaminy D,
    • witamin z grupy B,
    • wapnia,
    • sodu.

    Ajran - właściwości zdrowotne

    Zobacz również:

    Spożywanie ajranu niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Jest jednym ze sposobów na szybkie dostarczenie ważnych składników odżywczych
    Spożywanie ajranu niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Jest jednym ze sposobów na szybkie dostarczenie ważnych składników odżywczych123RF/PICSEL

    Ajran - jak zrobić ten napój w domu? Przepis na ajran

    • 400 ml jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego,
    • dwóch szklanek wody mineralnej (500 ml),
    • pół łyżeczki soli (może być mniej). 

    Zobacz również:

      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.