Zaszkodzić może nawet jeden posiłek. Tak tłuszcze zwiększają ryzyko udaru

Duża zawartość tłuszczu w diecie zmniejsza elastyczność naczyń krwionośnych
Duża zawartość tłuszczu w diecie zmniejsza elastyczność naczyń krwionośnych 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Rola tłuszczu w diecie
  2. "Złe tłuszcze" zwiększają ryzyko chorób
  3. Zdrowe tłuszcze, czyli jakie?

Rola tłuszczu w diecie

Zobacz również:

    "Złe tłuszcze" zwiększają ryzyko chorób

    Zobacz również:

    Częste spożywanie fast foodów zwiększa ryzyko miażdżycy, a tym samym udaru mózgu czy zawału serca
    Częste spożywanie fast foodów zwiększa ryzyko miażdżycy, a tym samym udaru mózgu czy zawału serca123RF/PICSEL

    Zdrowe tłuszcze, czyli jakie?

    • oliwie z oliwek,
    • awokado,
    • orzechach laskowych, migdałach, orzechach ziemnych,
    • oleju rzepakowym.
    "Można zdrowiej": O LECZENIU OTYŁOŚCI. Prof. Bogdański: Nie odchudzajmy się – leczmy otyłośćinteriaINTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.