7 leczniczych naparów

Jakie zioła na jakie dolegliwości?

W razie nagłych dolegliwości, także związanych z przeziębieniem i grypą, warto mieć w domu podstawowy zestaw ziół, które możemy wykorzystać, aby infekcja czy inne niedomaganie trwały jak najkrócej. Najbardziej przydatne z nich to: tymianek, kwiaty i owoce czarnego bzu, rzepik, rumianek, mięta, pokrzywa.

Zioła można stosować pojedynczo lub w różnych mieszankach. Pijmy je w formie naparów lub stosujmy w postaci inhalacji lub okładów na ciało. Pamiętajmy, że skuteczność działania ziół zależy głównie od systematyczności i czasu ich stosowania. Zwykle kuracje naparami ziołowymi powinny trwać od kilku dni do kilku tygodni.

Reklama

Czarny bez na gorączkę

To łagodny środek na zimowe infekcje. Uśmierza ból, zmniejsza gorączkę i działa oczyszczająco. Kwiaty czarnego bzu to bogactwo olejków eterycznych, flawonoidów i rutyny. Bogate są w śluzy i garbniki. Znaleźć w nich można: beta-karoten, witaminy A, z grupy B i C oraz potas, magnez, wapń, sód, fosfor. Łyżeczkę suszonych kwiatów czarnego bzu zalejmy szklanką gorącej wody i przykryjmy do ostygnięcia.

Przecedźmy i dodajmy łyżeczkę dobrej jakości miodu. Popijajmy do czasu ustąpienia gorączki.

Rzepik na ból gardła

Zioło to ma właściwości przeciwzapalne, nawilża śluzówkę i poprawia krążenie krwi. Wszystko to dzięki obecności flawonoidów, choliny, siarczanów i witamin z grupy B oraz związków mineralnych, takich jak krzemionka i żelazo.

Napar z rzepiku można pić lub płukać nim zainfekowane i bolące gardło: 2 łyżki suszonych ziół zalejmy szklanką wrzątku i gotujmy na małym ogniu 5 minut. Odstawmy do wystygnięcia. Po przelaniu przez sitko płuczmy gardło. Stosujmy 3 razy dziennie do ustąpienia bólu.

Eukaliptus na zatoki

Na zatoki najlepsze są inhalacje z eterycznego olejku z eukaliptusa oraz tymianku i majeranku. Gdy przytrafi nam się ból zatok, niezwykle skutecznym sposobem poradzenia sobie z tą dolegliwością jest zrobienie inhalacji z użyciem suszonych ziół, takich jak tymianek, majeranek i kilka kropli olejku eukaliptusowego.

Po łyżce tymianku i majeranku wsypmy do garnka lub miski z litrem gorącej, parującej wody. Dodajmy 3 krople olejku eukaliptusowego. Pochylmy się nad naczyniem, przykryjmy głowę kocem lub ręcznikiem i głęboko wdychajmy uwalniające się opary. Stosujmy do ustąpienia objawów. Inhalacje najlepiej robić codziennie wieczorem, przed pójściem spać.

Mięta na zgagę

Przy tej dolegliwości unikajmy słodyczy i nie kładźmy się po posiłku przez 2-3 godziny. Zgaga, czyli nieprzyjemne pieczenie w przełyku spowodowane jest nadmiernym wydzielaniem się kwaśnego soku żołądkowego.

W uwolnieniu się od tej dolegliwości pomoże nam herbatka z trzech ziół: wymieszajmy po pół łyżeczki mięty, rumianku i melisy. Zalejmy szklanką wrzącej wody. Parzmy pod przykryciem do wystygnięcia. Pijmy po każdym posiłku małymi łykami, dokładnie mieszając napój ze śliną.

Pokrzywa na reumatyzm

Łagodzi ból stawów i hamuje procesy degeneracyjne chrząstki stawowej.

Wymieszajmy po 30 g liści brzozy, 20 g ziela skrzypu polnego, 10 g krwawnika, 10 g złotej rózgi, 10 g liści pokrzywy, 10 g owoców jałowca, 10 g wilżyny ciernistej. Zioła wsypmy do szklanego pojemnika. Łyżeczkę mieszanki wsypmy do szklanki, zalejmy wrzątkiem i parzmy 5 minut. Pijmy po pół szklanki 3 razy dziennie.

Rukiew na pęcherz

Ma silne właściwości moczopędne oraz przeciwzapalne. Świeże liście tej rośliny, a zarazem i warzywa, można stosować jako składnik sałatki albo zaparzyć z nich ziołową herbatkę. Pijmy ją, gdy odczuwamy parcie na pęcherz, a mocz oddajemy w niewielkiej ilości.

Garstkę listków i łodyżek rukwi wodnej posiekajmy nożem i zalejmy szklanką wrzącej wody. Zaparzmy, przecedźmy i pijmy 2 filiżanki dziennie. Kuracja powinna trwać przez dwa tygodnie.

Drapacz na odporność

Jest to roślina, która oddziałując na wiele układów, wspomaga odporność organizmu. Przede wszystkim wspomaga pracę układu pokarmowego, pobudzając wydzielanie soków trawiennych i korzystnie wpływając na wątrobę. Reguluje też przemianę materii i dostarcza organizmowi cennych mikroelementów.

Łyżkę stołową suszonego drapacza lekarskiego zalejmy szklanką wrzątku i gotujmy 5 minut. Przecedźmy, ostudźmy i pijmy po jednej czwartej szklanki, najlepiej 3 razy dziennie.

Jak przyrządzić?

Napar przygotowuje się ze świeżych lub suszonych ziół w ilości jednej łyżki stołowej na szklankę wody.

Najważniejsza jest odpowiednia temperatura, która nie może być ani za niska ani za wysoka. Zazwyczaj do zaparzania stosuje się wodę o temperaturze po między 60 a 100° C . Niektóre zioła czasem wymagają kilkuminutowego gotowania.

Czas naciągania naparu to zwykle od 3 do 15 minut, co oznacza, że w szczególnych przypadkach wskazane może być odcedzenie jeszcze dość gorącej cieczy. Uważajmy więc, aby się nie poparzyć.



Rewia

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL