Jest superzdrowa. Działa na serce, chroni mózg, spowalnia starzenie

Jest nie tylko bogatym źródłem witaminy C, zawiera także mangan, miedź i witaminy E oraz K. Choć jest superzdrowa, to na suszoną jej wersję trzeba uważać. Jakie korzyści przynosi regularne spożywanie żurawiny, jakie ma właściwości, ile ma kalorii? Sprawdźmy, bo w tym okresie sięgamy po nią często.

Suszona żurawina - właściwości zdrowotne

Żurawina to owoc charakteryzujący się intensywną, czerwoną barwą i wyrazistym smakiem. Jej owoce są okrągłe i mają kwasowy smak. Dużą popularnością cieszy się nie tylko w świeżej postaci, ale również w suszonej.

Suszona żurawina jest niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów, zwłaszcza flawonoidów i witaminy C. Dzięki tym składnikom może wspomagać neutralizację szkodliwych wolnych rodników w organizmie, przyczyniając się do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Ponadto żurawina ma właściwości przeciwzapalne.

Badania nad zdrowotnymi właściwości żurawiny, zwłaszcza w kontekście ochrony przed chorobami nowotworowymi i naczyniowymi, wciąż trwają. Jednak te, które przeprowadzono do tej pory, wykazały, że antocyjany, procyjanidyny i flawonole obecne w żurawinie mogą mieć potencjalny wpływ na zapobieganie nowotworom. 

Reklama

Również wpływ żurawiny na zdrowie sercowo-naczyniowe został przeanalizowany w kilku badaniach klinicznych. Dowody wskazują, że żurawina korzystnie wpływa na poziom cholesterolu w tętnicach oraz redukuje kilka czynników ryzyka związanych z układem sercowo-naczyniowym.

Obecnie pojawia się coraz więcej dowodów sugerujących istotną rolę żurawiny w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego. Badania wykazały, że sok z żurawiny lub sama żurawina mają zdolność hamowania kolonizacji bakterii Helicobacter pylori w żołądku, co może przyczynić się do ochrony przed zapaleniem jelit.

Żurawina - dlaczego warto?

Żurawina: 

  • korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz jamę ustną,
  • zapobiega infekcjom układu moczowego,
  • zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • obniża poziom złego cholesterolu, równocześnie zwiększając poziom dobrego,
  • zapobiega chorobom nowotworowym,
  • zmniejsza ryzyko zawałów serca,
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia,
  • spowalnia starzenie się skóry,
  • łagodzi bóle miesiączkowe,
  • wpływa na spowolnienie obumierania komórek mózgowych,
  • pomaga w leczeniu jaskry,
  • obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
  • pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i reguluje przemianę materii.

Suszona żurawina i jej wartości odżywcze

Suszona żurawina zawiera wiele cennych składników odżywczych, jest bogata w błonnik i antyoksydanty. Stanowi źródło witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B, kwasu benzoesowego i flawonoidów, a także minerałów takich jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez i jod.

Jej wartość odżywcza w 100 g prezentuje się następująco:

  • węglowodany: 82,36 g,
  • białko: 0,07 g,
  • tłuszcz: 1,37 g.

Ile dziennie można zjeść suszonej żurawiny?

Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Jednak, jak wynika z badań, już duża garść suszonej żurawiny dziennie zapewnia nam dzienną dawkę cennych poliantocyjanidów.

Suszona żurawina - ile ma kalorii?

To, ile kalorii będzie miała suszona żurawina, zależy od producenta. Warto dokładnie zapoznać się z informacjami na opakowaniu, ponieważ przy przygotowywaniu suszonej żurawiny zazwyczaj dodaje się cukier, a czasami stosuje się także tłuszcze w postaci olejów roślinnych, co ma zapobiegać sklejaniu się suszonych owoców.

W teorii świeża żurawina w 100 g produktu zawiera tylko 46 kcal. Jednak w przypadku żurawiny suszonej dodatki zwiększą kaloryczność i wtedy 100 g żurawiny suszonej może zawierać nawet 200-350 kcal. Jeśli chodzi o indeks glikemiczny suszonej żurawiny, to wynosi on 62, czyli jest wysoki.

Suszona żurawina a odchudzanie

O żurawinie powinny pamiętać osoby, które się odchudzają. Okazuje się, że ma ona właściwości odtruwające i dodatkowo pomaga usunąć toksyny oraz reguluje przemianę materii.

Dodatkowo suszone owoce sprawdzą się jako zamienniki niezdrowych przekąsek i jedzone z umiarem wspomogą proces odchudzania. Dzięki zawartości błonnika zapewnią też na dłużej uczucie sytości.

Jednak przy stosowaniu suszonej żurawiny musimy pamiętać o zapoznaniu się z etykietą wybieranego produktu, aby sprawdzić, czy nie jest on dosładzany.

Ile suszonej żurawiny dziennie na zapalenie pęcherza?

Prawidłowy odczyn moczu jest lekko kwasowy. W przypadku wystąpienia infekcji bakteryjnych pH moczu rośnie, co sprzyja rozwojowi bakterii. Pomocne w tym przypadku będą owoce żurawiny, które mają kwaśny odczyn. Spożywanie ich obniża pH i powoduje zmniejszenie namnażania się bakterii.

To, ile należy spożywać żurawiny podczas zapalenia pęcherza, zależne jest od formy, w jakiej przyjmujemy ten owoc. W przypadku soku z żurawiny to 50-150 ml, natomiast jeśli chodzi o suszoną żurawinę, to powinno to być ok. 5-10 g dziennie.

Suszona żurawina - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść suszonej żurawiny?

Szczególną ostrożność przy spożywaniu żurawiny powinni zachować pacjenci ze zdiagnozowaną kamicą nerkową, a zwłaszcza kamicą szczawianową i moczanową.

Oprócz tego osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać owoców w formie suszonej z dodatkiem cukru. Żurawina nie jest wskazana również przy osteoporozie. Nie należy jej łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi (np. warfaryną).

Co więcej, musimy przestrzegać zalecanej dziennej dawki, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości żurawiny lub produktów, które je zawierają, może prowadzić do rozstroju żołądka i biegunki. Szczególnie zauważalne jest to u małych dzieci.

Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29315597/.

CZYTAJ TAKŻE:

Odpędza choroby, chroni serce, wspiera układ nerwowy. Taki czosnek to hit

Naturalny spalacz tłuszczu, wróg cholesterolu. Zapomniany czerwony pieprz to jedna z najzdrowszych przypraw

Wzmacnia serce i odporność, ułatwia zasypianie. Pij pół godziny przed jedzeniem

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL