Jest superzdrowa. Działa na serce, chroni mózg, spowalnia starzenie
Jest nie tylko bogatym źródłem witaminy C, zawiera także mangan, miedź i witaminy E oraz K. Choć jest superzdrowa, to na suszoną jej wersję trzeba uważać. Jakie korzyści przynosi regularne spożywanie żurawiny, jakie ma właściwości, ile ma kalorii? Sprawdźmy, bo w tym okresie sięgamy po nią często.
Żurawina to owoc charakteryzujący się intensywną, czerwoną barwą i wyrazistym smakiem. Jej owoce są okrągłe i mają kwasowy smak. Dużą popularnością cieszy się nie tylko w świeżej postaci, ale również w suszonej.
Suszona żurawina jest niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów, zwłaszcza flawonoidów i witaminy C. Dzięki tym składnikom może wspomagać neutralizację szkodliwych wolnych rodników w organizmie, przyczyniając się do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Ponadto żurawina ma właściwości przeciwzapalne.
Badania nad zdrowotnymi właściwości żurawiny, zwłaszcza w kontekście ochrony przed chorobami nowotworowymi i naczyniowymi, wciąż trwają. Jednak te, które przeprowadzono do tej pory, wykazały, że antocyjany, procyjanidyny i flawonole obecne w żurawinie mogą mieć potencjalny wpływ na zapobieganie nowotworom.
Również wpływ żurawiny na zdrowie sercowo-naczyniowe został przeanalizowany w kilku badaniach klinicznych. Dowody wskazują, że żurawina korzystnie wpływa na poziom cholesterolu w tętnicach oraz redukuje kilka czynników ryzyka związanych z układem sercowo-naczyniowym.
Obecnie pojawia się coraz więcej dowodów sugerujących istotną rolę żurawiny w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego. Badania wykazały, że sok z żurawiny lub sama żurawina mają zdolność hamowania kolonizacji bakterii Helicobacter pylori w żołądku, co może przyczynić się do ochrony przed zapaleniem jelit.
Żurawina:
- korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz jamę ustną,
- zapobiega infekcjom układu moczowego,
- zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- obniża poziom złego cholesterolu, równocześnie zwiększając poziom dobrego,
- zapobiega chorobom nowotworowym,
- zmniejsza ryzyko zawałów serca,
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia,
- spowalnia starzenie się skóry,
- łagodzi bóle miesiączkowe,
- wpływa na spowolnienie obumierania komórek mózgowych,
- pomaga w leczeniu jaskry,
- obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
- pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i reguluje przemianę materii.
Suszona żurawina zawiera wiele cennych składników odżywczych, jest bogata w błonnik i antyoksydanty. Stanowi źródło witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B, kwasu benzoesowego i flawonoidów, a także minerałów takich jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez i jod.
Jej wartość odżywcza w 100 g prezentuje się następująco:
- węglowodany: 82,36 g,
- białko: 0,07 g,
- tłuszcz: 1,37 g.
Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Jednak, jak wynika z badań, już duża garść suszonej żurawiny dziennie zapewnia nam dzienną dawkę cennych poliantocyjanidów.
To, ile kalorii będzie miała suszona żurawina, zależy od producenta. Warto dokładnie zapoznać się z informacjami na opakowaniu, ponieważ przy przygotowywaniu suszonej żurawiny zazwyczaj dodaje się cukier, a czasami stosuje się także tłuszcze w postaci olejów roślinnych, co ma zapobiegać sklejaniu się suszonych owoców.
W teorii świeża żurawina w 100 g produktu zawiera tylko 46 kcal. Jednak w przypadku żurawiny suszonej dodatki zwiększą kaloryczność i wtedy 100 g żurawiny suszonej może zawierać nawet 200-350 kcal. Jeśli chodzi o indeks glikemiczny suszonej żurawiny, to wynosi on 62, czyli jest wysoki.
O żurawinie powinny pamiętać osoby, które się odchudzają. Okazuje się, że ma ona właściwości odtruwające i dodatkowo pomaga usunąć toksyny oraz reguluje przemianę materii.
Dodatkowo suszone owoce sprawdzą się jako zamienniki niezdrowych przekąsek i jedzone z umiarem wspomogą proces odchudzania. Dzięki zawartości błonnika zapewnią też na dłużej uczucie sytości.
Jednak przy stosowaniu suszonej żurawiny musimy pamiętać o zapoznaniu się z etykietą wybieranego produktu, aby sprawdzić, czy nie jest on dosładzany.
Prawidłowy odczyn moczu jest lekko kwasowy. W przypadku wystąpienia infekcji bakteryjnych pH moczu rośnie, co sprzyja rozwojowi bakterii. Pomocne w tym przypadku będą owoce żurawiny, które mają kwaśny odczyn. Spożywanie ich obniża pH i powoduje zmniejszenie namnażania się bakterii.
To, ile należy spożywać żurawiny podczas zapalenia pęcherza, zależne jest od formy, w jakiej przyjmujemy ten owoc. W przypadku soku z żurawiny to 50-150 ml, natomiast jeśli chodzi o suszoną żurawinę, to powinno to być ok. 5-10 g dziennie.
Szczególną ostrożność przy spożywaniu żurawiny powinni zachować pacjenci ze zdiagnozowaną kamicą nerkową, a zwłaszcza kamicą szczawianową i moczanową.
Oprócz tego osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać owoców w formie suszonej z dodatkiem cukru. Żurawina nie jest wskazana również przy osteoporozie. Nie należy jej łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi (np. warfaryną).
Co więcej, musimy przestrzegać zalecanej dziennej dawki, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości żurawiny lub produktów, które je zawierają, może prowadzić do rozstroju żołądka i biegunki. Szczególnie zauważalne jest to u małych dzieci.
Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29315597/.
CZYTAJ TAKŻE:
Odpędza choroby, chroni serce, wspiera układ nerwowy. Taki czosnek to hit
Wzmacnia serce i odporność, ułatwia zasypianie. Pij pół godziny przed jedzeniem