Spis treści:
- Czarny bez - skarbnica witamin
- Czarny bez - roślina trująca
- Czarny bez - badania nad skutecznością
- Syrop z czarnego bzu na przeziębienie
- Syrop z czarnego bzu na bakterie
- Syrop z czarnego bzu na toksyny
- Syrop z czarnego bzu przepis
Czarny bez - skarbnica witamin
Kwiaty i owoce czarnego bzu są bogate jest w duże ilości witaminy C, będącej silnym przeciwutleniaczem. Dzięki jej obecności w diecie wzmacnia się odporność organizmu, procesy starzenia zwalniają i dochodzi do syntezy kolagenu. W owocach czarnego bzu zawarta jest również witamina A, która korzystnie wpływa na wzrok oraz wygląd skóry. Nie brakuje w nim również wapnia oraz fosforu, które regulują ciśnienie krwi, wspierają układ nerwowy oraz są niezbędne w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi.
Czarny bez - roślina trująca
Mimo, iż czarny bez jest bombą witaminową, to zawiera glikozydy cyjanogenne. W organizmie człowieka wytwarzają cyjanowodór, który jest silnie toksyczny. To niezwykle istotna informacja dla osób, które samodzielnie dokonują zbiorów owoców i kwiatów tej rośliny.
Poddanie ich obróbce termicznej - poprzez gotowanie, czy smażenie - pozwala pozbyć się niebezpiecznych substancji trujących. Nigdy nie należy spożywać liści ani owoców w surowej postaci. Objawem zatrucia cyjanowodorem są:
- bóle i zawroty głowy,
- nudności,
- biegunka,
- szybsze bicie serca,
- duszność.
- czarny bez
Czarny bez - badania nad skutecznością
Przeprowadzono badania kliniczne, w których pacjentom ze zdiagnozowaną grypą podawano syrop z owoców czarnego bzu. Syrop był przyjmowany w dawce 4 łyżki syropu 4 razy dziennie przez 5 dni. Czas trwania choroby u pacjentów przyjmujących syrop był krótszy o 3-4 dni w porównaniu z pacjentami, którzy przez okres infekcji przyjmowali placebo.
Syrop z czarnego bzu na przeziębienie
Syrop z czarnego bzu pomaga w walce z przeziębieniem, objawami grypy i bólem gardła. Czarny bez działa wykrztuśnie, polecany jest zatem w przypadku infekcji dróg oddechowych. Naukowcy dowiedli również, że substancje zawarte w czarnym bzie hamują namnażanie wirusa opryszczki wargowej HSV. Czarny bez działa również napotnie, ma zatem zastosowanie w przypadku walki z gorączką.
Zobacz również:
Syrop z czarnego bzu na bakterie
Udowodniono, że czarny bez działa również przeciwbakteryjnie. Hamuje rozwój paciorkowców, gronkowca złocistego oraz bakterii wywołujących zapalenie płuc oraz ciężkie infekcje dolnych dróg oddechowych. Dodatkowo działa korzystnie na błony śluzowe dróg oddechowych i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z oskrzeli.
Syrop z czarnego bzu na toksyny
Związki zawarte w liściach i owocach czarnego bzu mają działanie moczopędne oraz przyspieszają eliminację toksyn z organizmu, które niekorzystnie wpływają na procesy przemiany materii i przyczyniają się do odkładania złogów jelitowych. Czarny bez przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, pomaga w zaparciach i niestrawności.

Syrop z czarnego bzu przepis
Aby samodzielnie przygotować syrop z czarnego bzu, trzeba zebrać 1 kg owoców czarnego bzu (miesiącem owocowania jest sierpień), a następnie dokładnie umyć. Do garnka należy włożyć owoce, zasypać 1 kg cukru i zalać wodą do przykrycia owoców. Wody nie może być zbyt dużo, a cukru można użyć mniej w zależności od tego, jak słodki chcemy uzyskać syrop. Owoce należy gotować do momentu, aż puszczą soki. Przygotowany syrop należy przecedzić i rozlać do wyparzonych słoików lub szklanych butelek
Syrop można pasteryzować, wówczas czas przechowywania będzie dłuższy. Niepasteryzowany należy trzymać w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.
CZYTAJ TAKŻE:
Naturalny antybiotyk w domowej apteczce
Oto, dlaczego powinieneś pić sok z brzozy











