Jest wolna od cholesterolu. Dobrze wypływa na żołądek, trzustkę i śledzionę

Pewnie ciecierzyca nie jest pierwszym, co wymienilibyście, gdyby ktoś zapytał o superfoods? Tymczasem jako jedna z nielicznych łączy w sobie właściwości warzyw i białek. Dowody? Proszę bardzo - oto dlaczego warto jeść ciecierzycę.

Ciecierzyca należy do roślin strączkowych, stosowana jest najczęściej w diecie wegetariańskiej. Zawiera w sobie dużo aminokwasów, przez co jest świetnym zamiennikiem mięsa. Ma zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kuchni. W medycynie pomaga zwalczać choroby serca, układu pokarmowego, cukrzycy, jest źródłem wielu witamin: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, ryboflawiny, niacyny, tiaminy.

Zobacz też: Czosnek: właściwości zdrowotne, jak jeść czosnek, co to jest czarny czosnek

Reklama

Zawarte w ciecierzycy nienasycone kwasy tłuszczowe dobrze wypływają na żołądek, trzustkę i śledzionę. Wspomaga trawienie, obniża poziom cukru. Specjaliści stwierdzili, że ciecierzyca, która jest źródłem białka i węglowodanów wpływa korzystnie na płodność.

Właściwości odżywcze ciecierzycy

Czas na liczby, one działają na wyobraźnię. Jedna filiżanka ciecierzycy ma: 

  • 269 kalorii
  • 14,5 g białka
  • 4,25 g tłuszczu
  • 44,9 g węglowodanów
  • 12,5 g błonnika pokarmowego
  • 80,4 mg wapnia
  • 4,74 mg żelaza
  • 78,7 mg magnezu
  • 276 mg potasu
  • 11,5 mg sodu

Ciecierzyca jest tak zwanym kompletnym białkiem, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, które pomagają naszemu organizmowi prawidłowo funkcjonować. Ponadto ciecierzyca jest również pełna witamin i minerałów. Należą do nich cholina, która pomaga mózgowi i układowi nerwowemu działać sprawnie, a także kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Na dokładkę ciecierzyca jest również bogata w witaminę A, E i C

Ciecierzyca nie jest bezglutenowa.

Sprawdź: Kto nie może jeść miodu?

Ciecierzyca pomaga kontrolować wagę

Ciecierzyca jest bogata w błonnik. Jedna filiżanka jej ziaren stanowi około połowę zalecanego dziennego spożycia błonnika dla osób dorosłych. Jest bardzo syta, dłużej czujemy się najedzeni, a zatem się nie przejadamy

Ciecierzyca zapobiega zaparciom

Ponieważ ciecierzyca jest tak bogata w błonnik, pomaga również zapobiegać zaparciom - co ma dodatkową zaletę w postaci utrzymania zdrowia żołądkowo-jelitowego w szczytowej formie.

Ciecierzyca ma zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy

Ciecierzyca ma naturalnie bardzo niską zawartość sodu i jest wolna od cholesterolu. Jest też dobrym źródłem tłuszczów wielonienasyconych., które pomagają kontrolować (i zmniejszać) poziom cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.

Ciecierzyca pomaga kontrolować poziom cukru we krwi

Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest pokarmem, który nie powoduje skoków cukru we krwi. 

Polecamy: Cynk - kiedy i jak suplementować?

Co można przygotować z ciecierzycy - przepisy

W kuchni ciecierzyca znajduje swoje miejsce jako dodatek do wielu zup i sałatek. Do najbardziej znanych potraw przyrządzonych z ciecierzycy jest hummus - pasta, którą bardzo łatwo wykonasz w domu. Ciecierzyca doskonale sprawdza się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej - jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego.

Co można z niej przygotować? 

Przepis na hummus

Do sporządzenia humus potrzebujesz:                                       

· puszka ciecierzycy,
· 5 ząbków czosnku,
· 5 łyżek soku z cytryny,
· 2,5 łyżki oleju sezamowego,
· sól, pieprz,
· oliwa.

Wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy na papkę, jeśli jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody oraz doprawić według smaku.

Przepis na gulasz z ciecierzycy

Do przygotowania gulaszu potrzebujesz:

  • ciecierzyca sucha albo ze słoika 1/2 szkl
  • marchew 1 szt
  • cebula 1 szt
  • seler kawałek
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • pomidory krojone ze słoika
  • koncentrat pomidorowy
  • pieczarki ok 20 dag
  • olej
  • sól, pieprz, ziarenka smaku,
  • majeranek, 
  • tymianek

Przygotowanie:

Ciecierzycę przepłukać, namoczyć na kilka godzin, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i ziarenka smaku, gotować na małym ogniu, uzupełniając w miarę potrzeby płyn. Marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, dodać do ciecierzycy, dalej gotować, dodać pomidory ze słoika lub puszki. Pieczarki i paprykę pokroić, podsmażyć, dodać do garnka. Gotować całość na wolnym ogniu aż odparuje, doprawić do smaku. 

CZYTAJ TAKŻE:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL