Cytrusowa hybryda. Jest smaczniejsza niż mandarynka, dobra dla jelit i oczu
Mandarynki i pomarańcze to egzotyczne, a jednak zimowe owoce - zimowe, bo zimą po cytrusy sięgamy najchętniej w całym roku. Szczególnie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem i w święta na pewno gościły w niejednym domu. Możliwe jednak, że w wielu z nich nie były to mandarynki. Bardzo podobne do mandarynek są klementynki. Choć przez wielu traktowane są jako jeden owoc, to tak naprawdę dwa różne owoce. Po czym poznać, że mamy do czynienia z klementynką, a nie mandarynką? Jakie właściwości zdrowotne klementynkom się przypisuje? Tłumaczymy.
Klementynki to cytrusowa hybryda - owoc powstały ze skrzyżowania mandarynki i słodkich pomarańczy (coś wspólnego z mandarynkami więc mają). Uważa się, że jako pierwszy owoce te skrzyżował w 1902 roku Marie-Clément Rodier, francuski misjonarz działający w Algierii. Właśnie od jego imienia pochodzi nazwa "klementynka".
Klementynki uprawiane są w Afryce i Azji w krajach takich jak Algieria, Maroko, Liban, Izrael czy Turcja, a w Europie m.in. we Włoszech czy Hiszpanii. Na sklepowych półkach najczęściej znajdziemy hiszpańskie klementynki.
Wyróżnia się wiele odmian klementynek, ale najpopularniejsze, a zaraz najlepsze smakowo to Corsica, Fina i Clemenules. Owoce dojrzewają na przełomie października i listopada, a początkiem grudnia zwykle trafiają do Polski. Można więc być pewnym, że w okresie świątecznym ich nie zabraknie.
Jak już wspomnieliśmy, klementynki to cytrusowa hybryda. Łączy ona w sobie najlepsze właściwości mandarynek i słodkich pomarańczy. By w pełni z nich skorzystać, wystarczy w sklepie właściwie wybrać. Problem w tym, że nie zawsze mamy jasno podane, po jaki owoc właściwie sięgamy. A na pierwszy rzut oka klementynki i mandarynki są nie do rozróżnienia. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze?
Po pierwsze klementynki są mniejsze od mandarynek i mają bardziej kulisty kształt. Na obu wierzchołkach są nieco spłaszczone. Mają również gładszą, mocniej napiętą i błyszczącą skórkę o ciemnopomarańczowej barwie.
W przeciwieństwie do tradycyjnej mandarynki klementynka nie posiada pestek lub zdarzają się one bardzo sporadycznie. W smaku klementynka jest słodsza i bardziej soczysta.
Jeśli chodzi o pozbawianie owoców skórki, to zdecydowanie łatwiej obiera się klementynki.
Czytaj także: Zbija cholesterol, przegania raka, wymiata złogi. Nie wyrzucaj jej podczas obierania!
Klementynki, podobnie jak mandarynki, są bogate w witaminę C. Jeden mały owoc zapewnia 40 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Drugim ważnym składnikiem, którego w klementynkach jest pod dostatkiem, jest potas.
Poza tym klementynki dostarczają:
- witamin z grupy B (m.in. witaminy B1, witaminy B6 i witaminy B9),
- witaminy E,
- wapnia,
- fosforu,
- żelaza,
- selenu.
Dlaczego warto jeść klementynki?
Klementynki bogate są w przeciwutleniacze - witaminę C, beta-karoten, hesperydynę czy narirutynę. Przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stany zapalne i zapobiegają uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki. Odgrywają rolę w zapobieganiu cukrzycy typu 2, chorobom serca, nowotworom i wielu innym schorzeniom.
Witamina C, której w klementynkach pod dostatkiem, wspomaga też obronę immunologiczną. Jest również istotna dla naszej skóry. Stanowi związek niezbędny do syntezy kolagenu - białka, którego najbardziej znaną właściwością jest utrzymanie prawidłowego nawilżenia oraz elastyczności skóry. Odpowiedni poziom kolagenu zapewnia skórze świeży, promienny i młody wygląd (zmniejszy widoczność zmarszczek).
Klementynki są także dobrym źródłem błonnika. Wysokie spożycie błonnika sprzyja zdrowemu trawieniu, zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnianie. Błonnik owocowy obniża też poziom cholesterolu.
Klementynki są pożądanym produktem również dla naszych oczu. Badania pokazują, że ludzie, którzy regularnie jedzą owoce cytrusowe, są mniej narażeni na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Za tę ochronę mogą odpowiadać flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych. Podczas gdy flawonoidy można znaleźć w różnych owocach i warzywach, uważa się, że rodzaje występujące w klementynkach wydają się szczególnie silne w promowaniu zdrowych oczu.
Eksperci ds. żywienia zwracają uwagę, że klementynki, łatwe do obierania, słodkie i zwykle pozbawione pestek, stanowią idealną, zdrową przekąskę dla dzieci. Włączenie ich do diety jest sposobem na zwiększenie spożycia owoców, za którymi nie wszystkie dzieci przepadają.
Badania wykazały, że klementynki zawierają furanokumaryny. To grupa związków chemicznych syntetyzowanych przez rośliny jako produkty metabolizmu wtórnego. Znaleźć je można również w grejpfrutach. Mogą one wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, m.in. nasercowymi. Jeśli przyjmujesz leki, a klementynki są jednym z twoich ulubionych owoców, warto zapytać swojego lekarza, czy będą one dla ciebie bezpiecznym wyborem.
CZYTAJ TAKŻE:
Uważaj, nim dodasz do ciasta. Może być bardzo zdrowa albo trująca
Jak wybrać najlepszą mandarynkę? Oto kilka zasad
10 niesamowitych korzyści soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy