"Król przypraw" jest dobry dla serca i trzustki. Stosowany codziennie pomoże schudnąć
Pochodzi z Indii i nie bez przyczyny nazywany jest “królem przypraw”. Wzbogaca smak i aromat mięs, ryb i nabiału, trudno wyobrazić sobie bez niego współczesną kuchnię. Czarny pieprz wykazuje też liczne właściwości zdrowotne – wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, wspiera pracę nerek i ułatwia trawienie, dlatego w kuchni warto zużywać codziennie, choć łyżeczkę tej przyprawy. Jakby tego było mało, przyspiesza metabolizm i pomaga w odchudzaniu. Poznaj cenne właściwości czarnego pieprzu i sprawdź, kiedy lepiej unikać tej przyprawy.
Ta egzotyczna roślina z rodziny pieprzowatych pochodzi z Półwyspu Indyjskiego, a jej popularność wzrosła wraz z epoką odkryć geograficznych i częstszych podróży na Daleki Wschód. Obecnie uprawia się ją w wielu krajach o ciepłym i wilgotnym klimacie. Surowcem zielarskim jest owoc pieprzu czarnego, a w zależności od stopnia jego dojrzałości, mamy do czynienia z pieprzem czarnym, białym lub zielonym. Czarny pieprz jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, miedzi oraz błonnika. Znajdziemy w nim też substancje bioaktywne: alkaloidy (w tym popularna piperyna), garbniki, flawonoidy i olejki eteryczne.
Czarny pieprz a układ pokarmowy
Substancje bioaktywne znajdujące się w czarnym pieprzu wspierają pracę układu pokarmowego. Zwiększają wydzielanie się soków żołądkowych, przyspieszają trawienie i zapobiegają wzdęciom. Poprawiają też perystaltykę jelit, chronią przed zaparciami i biegunkami. Cenną właściwością czarnego pieprzu jest zwiększenie wchłaniania witamin do organizmu. Dzięki niemu lepiej przyswajamy witaminy A, C, B6 oraz koenzym Q10. Czarny pieprz zwiększa też wchłanianie kurkuminy znajdującej się w kurkumie.
Czarny pieprz a metabolizm
Popularna przyprawa nie tylko przyspiesza metabolizm, ale ułatwia też rozpad tkanki tłuszczowej. Czarny pieprz działa też moczopędnie, wspiera proces detoksykacji i pracę nerek (udowodniono, że poprawia ukrwienie nerek).
Czarny pieprz a odporność i nastrój
Pikantne przyprawy, a zwłaszcza czarny pieprz powinno się włączać do diety szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewającą i pobudzająco, dodaje energii w krótkie dni, a w dodatku korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zmniejsza stres i uczucie zmęczenia, poprawia pamięć i koncentrację. Zawiera też substancje bakteriobójcze i przeciwutleniające. Wspiera walkę z infekcjami, a najnowsze badania dają nadzieję na możliwość stosowaniu ekstraktu z czarnego pieprzu w profilaktyce i leczeniu niektórych nowotworów.
Czarny pieprz a serce, wątroba i trzustka
Udowodniono, że czarny pieprz obniża poziom cukru we krwi, co chroni trzustkę przed nadmiernym wydzielaniem insuliny. Wzmacnia też serce - reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Przyprawa pozytywnie wpływa też na wątrobę - zmniejsza poziom enzymów odpowiedzialnych za uszkodzenia tego narządu.
Czarny pieprz najlepiej stsować codziennie i dodawać do większości potraw. Aby zwiększyć jego obecność w diecie, można przygotować np. sos pieprzowy. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są również olejki pieprzowe do stosowania zewnętrznego. Korzystnie wpływają na skórę, łagodzą stany zapalne i bóle mięśniowe.
Czarny pieprz stymuluje pracę układu pokarmowego, ale unikać powinny go osoby zmagające się z wrzodami żołądka czy chorobą refluksową. W ich przypadku zwiększanie wydzielania soków żołądkowych jest niekorzystne. Suplementy diety zawierające pieprz mogą również wchodzić w interakcje z różnymi lekami, a także zwiększać stężenie niektórych substancji leczniczych w organizmie. Powinno się to więc skonsultować z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Kurkuma potrzebuje towarzystwa jednej przyprawy. Łącz z wodą i pij rano
Węgrzy stosują na potęgę. Słodka papryka w proszku obniża cholesterol i wspiera zdrowie serca
Złota kawa idealnie pobudza. Pij, gdy dokucza brak energii i oponka na brzuchu