Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy
Kolendra jest rośliną o wielu zastosowaniach, zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Za korzystne właściwości zdrowotne kolendry odpowiedzialne są jej składniki bioaktywne. Do czego dodawać kolendrę, jakie są jej właściwości i zastosowanie? Sprawdź.
Kolendra siewna (coriandrum sativum) to roślina zielarska o charakterystycznym aromacie i smaku, którą wykorzystuje się zarówno jako przyprawę kulinarną, jak i w medycynie naturalnej.
Kolendra jest rośliną jednoroczną o łodydze wysokości do 50 cm u odmiany gruboowocowej lub do 120 cm u odmiany drobnoowocowej. Na początku wegetacji kolendra wytwarza rozetę liści, później rozgałęziony pęd. Kolendra kwitnie w czerwcu i lipcu, jest rośliną miododajną. Owocem są kuliste, żeberkowate rozłupnie barwy słomkowobrunatnej o średnicy 1,5-3 mm odmian drobnoowocowych lub 3-7 mm u odmian gruboowocowych, złożone z dwóch przylegających do siebie niełupek. Dojrzewają w sierpniu.
Kolendra pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Obecnie występuje na całym świecie.
Surowcem zielarskim jest owoc kolendry. Zawierają one w odmianach gruboowocowych od 0,2-0,6 proc. olejku eterycznego, w odmianach drobnoowocowych - do 1,5 proc. Olejku. Ponadto owoc kolendry zawiera:
- kumarynę m.in. umbelliferon i skopoletynę,
- związki białkowe,
- flawonoidy,
- fitostreole,
- kwasy organiczne,
- garbniki,
- witaminę C,
- sole mineralne.
Kolendra jest także źródłem witamin (zawiera m.in. witaminę A, witaminę K, witaminy z grupy B) oraz minerałów (zawiera żelazo, magnez, wapń), wspomagając ogólne zdrowie organizmu. Kolendra wykazuje także działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne co może pomagać w walce z niektórymi infekcjami. Kolendra wspiera procesy trawienne, pomaga w poprawie apetytu oraz redukuje dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i flawonoidy, pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Kolendra i jej działanie:
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi,
- zwiększa objętość wydalanego moczu,
- działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych,
- zmniejsza stężenie glukozy we krwi,
- wzmaga apetyt i poprawia trawienie,
- zwalcza drobnoustroje,
- poprawia stan skóry.
Kolendra to roślina o charakterystycznym aromacie i smaku. Chętnie stosowana m.in. w wielu daniach kuchni gruzińskiej, indyjskiej, tajskiej, japońskiej, meksykańskiej, portugalskiej, marokańskiej, czy libańskiej.
Liście i owoce kolendry dodawane są do:
- Sałatek. Świeże liście kolendry mogą być dodawane do sałatek, nadając im charakterystyczny smak i aromat.
- Zup. Liście kolendry można dodawać do zup, zarówno podczas gotowania, jak i jako dekorację przy podaniu.
- Potraw azjatyckich. Kolendra jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej. Liście mogą być używane w potrawach takich jak curry, pho, ramen czy sajgonki.
- Sosów i dipów. Można dodawać liście kolendry do sosów, dresingów i dipów, aby wzbogacić smak i aromat
- Potraw rybnych. Kolendra doskonale komponuje się z potrawami z ryb i owoców morza, dodając im wyjątkowy smak.
- Mięs. Liście kolendry można dodawać do dań mięsnych, zarówno w formie przyprawy, jak i jako dekoracji.
Podstawową substancją czynną owoców jest zawarty w olejku eterycznym linalol, który działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego dróg żółciowych.
- Preparaty z kolendry mają właściwości żółciopędne.
- Kolendra pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie.
- We współczesnym ziołolecznictwie owoce kolendry stosuje się głównie jako składnik preparatów i mieszanek ziołowych w chorobach przewodu pokarmowego, a przede wszystkim w zmniejszonym wydzielaniu soku żołądkowego, czy w stanach skurczowych jelit, bólach brzucha.
- Zewnętrznie stosuje się olejek kolendrowy w preparatach do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na trudno gojące się rany i oparzenia.
Liście kolendry są wyjątkowo delikatne i podatne na więdniecie, dlatego najczęściej można je kupić świeże w doniczkach lub jako suszone liście. Podczas procesu suszenia, zielone elementy kolendry tracą w dużej mierze swój charakterystyczny intensywny smak i aromat. Lepszym rozwiązaniem jest mrożenie liści kolendry w szczelnym pojemniku.
Na kolendrę powinny uważać osoby, które mają alergię na samą roślinę lub na jej składnik linalol. Ostrożność powinny także zachować osoby stosujące leki, mogące wchodzić w interakcję z kolendrą, w tym m.in. leki stosowane przy nadciśnieniu.
1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie jako środek regulujący trawienie i zwiększający wydzielanie soku żołądkowego.
Źródło:
Mateusz Emanuel Senderski: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie
CZYTAJ TEŻ:
Trzymasz go na parapecie. Zrób z niego nalewkę i pij w chorobie