Sześć przypraw i suplementów, które poprawiają pamięć i pracę mózgu. Zalecane zwłaszcza seniorom
Proces starzenia mózgu zaczyna się już po 20. roku życia, jednak zauważalne zmiany w układzie nerwowym pojawiają się około 60. roku życia, kiedy to mózg zaczyna zmniejszać swoją objętość. Aby pozostać w dobrej kondycji, mózg człowieka potrzebuje ruchu, odpowiedniej diety ale także nieustannej stymulacji. Jak wykazują badania, niektóre suplementy diety oraz przyprawy także mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie tego istotnego narządu. Co warto włączyć do diety, bo jak najdłużej zachować jasność umysłu?
Zapominanie, mylenie słów czy luki we wspomnieniach są naturalnymi objawami starzenia się mózgu. To proces nieuchronny, ale u każdego występujący w innym czasie.
Na stan układu nerwowego duży wpływ ma styl życia: odpowiednia dieta, regularna aktywność fizyczna przez całe życie ale także nieustanne stymulowanie mózgu - rozwiązywanie krzyżówek, uczenie się nowych rzeczy a nawet kontakty społeczne. Wszystko to ma ogromny wpływ na zdrowie i jasność umysłu.
Dla zdrowia mózgu zalecana jest dieta śródziemnomorska, która jest uboga w produkty wysoko przetworzone, a bogata w świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze.
Niektóre suplementy oraz przyprawy także wspierają kondycję mózgu, dlatego warto o nich pamiętać, komponując codzienne posiłki. Co jeść, by jak najdłużej zachować pamięć?
Suplementowanie kwasów omega, tak jak kwasu foliowego, zalecane jest kobietom w ciąży, nie bez przyczyny. Są ważnym składnikiem, który wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Kwas DHA stanowi aż 30-40 proc. wszystkich tłuszczów w mózgu i błonach komórek nerwowych i to właśnie dzięki niemu neurony są na tyle elastyczne, by sprawnie przewodzić sygnały nerwowe.
Omega-3 wykazują z kolei działanie neuroprotekcyjnie, co oznacza, że zmniejszają one stany zapalne w mózgu, niwelują skutki działania stresu oksydacyjnego, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce choroby Alzheimera i Parkinsona.
Badania wykazują także, że regularna suplementacja kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych, do których dochodzi z wiekiem.
Suplementowanie witamin z grupy B zazwyczaj polecane jest w przypadku różnych schorzeń neurologicznych. Dzieje się tak, bowiem witaminy z tej grupy, zwłaszcza B1, B2, B6 i B12, wspierają funkcjonowanie mózgu oraz - jak wskazują badania - mogą spowolnić utratę pamięci.
Tiamina, czyli witamina B1, uczestniczy w przemianie glukozy w energię, co jest kluczowe dla mózgu, który żywi się glukozą. Witamina B2, czyli ryboflawina, uczestniczy w procesach metabolicznych, które dostarczają energii neuronom ale także chroni je przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.
Pirydoksyna (witamina B6) bierze udział w syntezie serotoniny, dopaminy i GABA - neuroprzekaźników, które wpływają na nastrój i sen. Kobalamina, czyli najpopularniejsza witamina B12, jest z kolei niezbędna dla osłonek mielinowych (otaczają komórki nerwowe). Niedobór witaminy B12 powoduje mrowienia, problemy z pamięcią oraz zwiększa ryzyko otępienia.
Kurkumina to związek chemiczny występujący w kurkumie - popularnej, żółtej przyprawie, często stosowanej w daniach kuchni azjatyckiej. Doskonale nadaje się jednak do innych potraw - począwszy od zup, dań z makaronu, kończąc na sałatkach.
Badania pokazują, że regularne spożywanie kurkumy poprawia pamięć nawet o 28 proc.
Te same badania ujawniły, że wpływ kurkuminy na pamięć jest zauważalny szybko, nawet po czterech tygodniach regularnego stosowania przyprawy.
Ashwagandha zyskuje na popularności jako adaptogen, który dodaje energii, poprawia pamięć, koncentrację. Badania wykazują, że roślina ta może stymulować produkcję BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), czyli białka wspierającego tworzenie nowych połączeń między neuronami. Takie działanie sprawia, że istnieją założenia, że regularne przyjmowanie ashwagandhy może odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, czyli m.in. chorobie Alzheimera.
Żeń-szeń to roślina, którą zna już niemal każdy i słynie przede wszystkim z tego, że jej regularne suplementowanie dodaje energii i witalności. Jako, że korzystnie wpływa na koncentrację, zbadano jego wpływ na pracę mózgu i pamięć.
Jedno z badań wykazało, że stosowanie żeń-szenia przez okres minimum pięciu lat w ciągu całego życia, chroni przed zbyt szybkimi zanikami pamięci po 65. roku życia i zmniejsza ryzyko rozwoju demencji.
Witamina D kojarzona jest przede wszystkim z układem odpornościowym oraz zdrowiem kości, jednak ma ona wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka.
Przeprowadzono badanie, w którym przeanalizowano dane medyczne 12 tys. pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera. Okazało się, że osoby regularnie przyjmujące witaminę D miały o ponad 40 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia demencji, choć wnioski te wymagają potwierdzenia w dalszych badaniach.
UCzestnicy tego badania zgłaszali jednak, że suplementacja witaminy D sprawiła, że ich pamięć działała lepiej i szybciej uczyli się nowych umiejętności. Pod uwagę brano pacjentów, którzy suplementowali witaminę D w dawce minimum 2000 IU.
CZYTAJ TAKŻE:
Smaruj zamiast masła. Obniżysz cholesterol, poprawisz metabolizm i schudniesz
Tak zmniejszysz ryzyko demencji i ochronisz mózg. Wskazują dokładnie, co robić