Zaszkodzić może nawet jeden posiłek. Tak tłuszcze zwiększają ryzyko udaru
Najnowsze badania sugerują, że nawet jednorazowe spożycie posiłku z bardzo wysoką zawartością tłuszczu może zwiększyć ryzyko zaburzeń przepływu krwi w mózgu, a co za tym idzie - zwiększyć ryzyko udaru albo wystąpienia demencji. Choć tłuszcze są niezbędne w codziennej diecie, to ich wysoka zawartość ma szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dlaczego?
Choć tłuszcz uznawany jest za "zły składnik" diety, to nie jest to prawdą. Tłuszcze są niezbędne w codziennej diecie, ponieważ są one źródłem energii dla organizmu, wchodzą w skład błon komórkowych, osłonek nerwowych, hormonów i innych struktur biologicznych, a także odpowiadają za transport i wchłanianie cennych witamin.
Oprócz tego tłuszcze są potrzebne do produkcji hormonów oraz wpływają na funkcje rozrodcze. Sama tkanka tłuszczowa pełni z kolei ważną rolę ochronną - chroni narządy wewnętrzne przed urazami oraz chroni przed szybką utratą ciepła.
Tłuszcze są zatem niezbędne w codziennej diecie, jednak rodzaj i ilość ich spożywania ma kluczowe znaczenie.
Tłuszcze trans i nadmiar tłuszczów nasyconych, które występują w fast foodach czy tłustych mięsach i przetworzonych produktach, znacząco wpływają na zdrowie.
Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Walii przeprowadzili badanie z udziałem 20 mężczyzn w wieku od 18 do 35 lat i 21 mężczyzn w wieku od 6 do 80 lat.
U ochotników zbadano przepływ krwi w tętnicach doprowadzających krew do serca oraz mózgu przed spożyciem tłustego posiłku oraz cztery godziny po spożyciu tłustego posiłku.
Poddano ocenie jak naczynia tętnicze rozszerzają się w ramieniu - by ocenić przepływ krwi do serca oraz oceniono przepływ krwi w tętnicach mózgowych, uwzględniając zmianę ciśnienia krwi. Uczestnicy w tym celu wykonywali przysiady z obciążeniem własnego ciała, a naukowcy za pomocą ultradźwięków sprawdzali, jak krew przepływa w tętnicach.
Testowym posiłkiem był koktajl, który badacze przygotowali z gęstej bitej śmietany. Napój zawierał 1362 kalorie i 130 g tłuszczu, co odpowiadało zawartości tłuszczu w fast foodzie na wynos.
Tak jak podejrzewano, spożycie tłustego posiłku zmniejsza funkcjonalność naczyń tętniczych i ich dostosowywanie się do wzrastającego ciśnienia tętniczego krwi. U osób starszych zjawisko było to widoczne o 10 proc. bardziej, niż w młodszej grupie badanych. Wniosek jest jednak ten sam dla obu grup - wysokotłuszczowy posiłek upośledza zdolność naczyń krwionośnych związanych ze zdrowiem serca do otwierania się, zarówno u młodych, jak i starszych uczestników.
Powyższe wyniki sugerują, że regularne spożywanie dużej ilości tłuszczu niekorzystnie wpływ na przepływ krwi, zwłaszcza w tętnicach mózgowych. To z kolei jest przyczyną występowania udarów mózgu, a jak wskazują inne badania, zaburzenia krążenia zwiększają ryzyko rozwoju demencji.
Aby tłuszcze zawarte w pożywieniu nie miały negatywnych skutków, wybierać należy te “zdrowe". Przede wszystkim są to jednonienasycone kwasy, które znajdziemy w:
- oliwie z oliwek,
- awokado,
- orzechach laskowych, migdałach, orzechach ziemnych,
- oleju rzepakowym.
Oprócz tego źródłem cennych kwasów tłuszczowych są ryby (łosoś, śledź, makrela, sardynki), siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie oraz inne pestki i ziarna.
Zdrowe tłuszcze wspierają pracę serca, mózgu, korzystnie działają na układ odpornościowy, poprawiają metabolizm oraz mają korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną.
Z tłuszczów rezygnować zatem nie należy, ale wybierać te zdrowe, które nie obciążają układu sercowo-naczyniowego.
CZYTAJ TAKŻE:
Chleb kukurydziany. Niepozorny wypiek, który ma więcej do zaoferowania, niż myślisz
Tłuste, ale jakie zdrowe. Jedz garść dziennie, by zbić cholesterol i poziom cukru we krwi
Nauka potwierdza. Kawa to napój, który może poprawić zdrowie i wydłużyć życie