Lepszy od jogurtu naturalnego. Oto dlaczego warto jeść skyr

Skyr przybył do nas z Islandii. Oto dlaczego warto go jeść - na śniadanie, między posiłkami czy na deser
Skyr przybył do nas z Islandii. Oto dlaczego warto go jeść - na śniadanie, między posiłkami czy na deser123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Skyr - co to takiego?
  2. Skyr - czym się wyróżnia?
  3. Dlaczego warto jeść skyr?
  4. Skyr - kto nie może go jeść?

Skyr - co to takiego?

Zobacz również:

    Skyr - czym się wyróżnia?

    Skyr to produkt ceniony m.in. przez osoby będące na diecie
    Skyr to produkt ceniony m.in. przez osoby będące na diecie123RF/PICSEL

    Dlaczego warto jeść skyr?

    • Jedną z największych zalet skyru jest wysoka zawartość białka. Badania wykazały, że białko z produktów mlecznych może regulować poziom cukru we krwi, poprawiać stan kości i pomagać w zachowaniu masy mięśniowej podczas odchudzania.
    • Białko może być również korzystne dla kontroli wagi. Zapewnia uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Wykazano, że spożywanie wysokobiałkowych produktów mlecznych takich jak jogurt pomaga zapobiegać przybieraniu na wadze i otyłości. Dostępne badania sugerują też, że białko może stymulować termogenezę. Przyspiesza metabolizm, umożliwiając organizmowi spalanie większej ilości kalorii.

    Zobacz również:

      • Skyr to także probiotyki, które korzystnie wpływają na mikrobiom. Jego spożywanie przywraca równowagę mikroflory jelitowej i poprawia odporność organizmu. Zdrowy mikrobiom został powiązany również z lepszym zdrowiem układu pokarmowego, zmniejszonym ryzykiem otyłości, a nawet niższymi wskaźnikami depresji.
      • Niezbędny w naszej diecie jest wapń, a skyr dostarcza duże jego ilości. Badania pokazują, że zwiększenie spożycia wapnia może chronić przed utratą masy kostnej, a tym samy przed osteoporozą.
      • Spożywanie produktów takich jak skyr wiązane jest również ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Wynika to przede wszystkim z obecności wapnia, potasu i magnezu, z których wszystkie są ważne dla zdrowia serca. Skyr może też pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Co więcej, kombinacja wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów może pomóc poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi.

      Skyr - kto nie może go jeść?

      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.