Syp do kawy lub herbaty w chłodne dni. Podkręci metabolizm, ukoi nerwy, wspomoże odporność

Przyprawy korzenne to aromatyczna i doskonale rozgrzewająca mieszanka mielonych ziaren, kory i korzeni. Cieszą się ogromną popularnością w okresie jesienno-zimowym, kiedy to dodajemy je do kawy, herbaty, ciast - zwłąszcza piernika - grzanego wina i innych deserów. Choć większość osób lubi i ceni smak gałki muszkatołowej, cynamonu czy imbiru, mało kto wie, jak wiele korzystnych dla zdrowia właściwości wykazują. Co wchodzi w skład przyprawy korzennej i jak wpływa na organizm? Czy mieszankę korzenną możemy spożywać bez ograniczeń? Wyjaśniamy.

Co to jest przyprawa korzenna, przyprawa do piernika?

Ojczyzną przypraw korzennych, zwanych w Polsce mieszanką przypraw do piernika, są Wyspy Korzenne, znane dziś pod nazwą Moluki. To grupa wysp we wschodniej części Archipelagu Malajskiego, wchodząca w skład Indonezji. Znajdziemy tam między innymi cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki, a handel przyprawami kwitł tam na długo przed przybyciem Europejczyków. Jakie właściwości mają przyprawy korzenne i jak wykonać domową, aromatyczną, rozgrzewającą przyprawę?

Reklama

Jakie są przyprawy korzenne i z czego powstają?

Z czego jest przyprawa korzenna? To najczęściej mieszanka imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu, a także kolendry i ziela angielskiego. Dokładny skład przyprawy korzennej uzależniony jest od konkretnego producenta. 

W gotowych mieszankach znajdziemy też często kakao, cukier i mąkę. Do domowych, samodzielnie wykonywanych mieszanek korzennych również możemy dodać kakao — zwłaszcza gdy mają one posłużyć do przygotowania ciasta. Kakao nada mu ładniejszy kolor.

Czytaj też: Pij na czczo by podkręcić metabolizm cukru i spalać tłuszcz. Tylko trzy składniki

Właściwości przypraw korzennych — w czym pomagają?

Przyprawy korzenne nie tylko dodają smaku potrawom, ale również pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie. Niektóre słyną wręcz ze swoich leczniczych właściwości. Każda z nich ma nieco inne działanie, ale częściowo są one zbieżne. 

Przede wszystkim rozgrzewają, dodają energii i poprawiają samopoczucie. Do tego wykazują działanie antybakteryjne. Ułatwiają również oddychanie. Są polecane w okresach spadku odporności, gdyż pomagają szybciej poradzić sobie z infekcją, a nawet wzmocnić organizm, by się jej ustrzec. Wspomagają także pracę układu pokarmowego.

  • Kardamon ma właściwości moczopędne i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
  • Imbir łagodzi mdłości i działa przeciwzapalnie.
  • Anyż dziła rozkurczowo oraz wiatropędnie.
  • Gałka muszkatałowa koi nerwy, uspokaja, pomaga poprawić nastrój i złagodzić niektóre objawy napięcia przedmiesiączkowego.
  • Goździki wykazują działanie przeciwbólowe i odświeżają oddech.
  • Cynamon wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, podkręca metabolizm i pomaga schudnąć.

Czytaj również: Napój cynamonowy z trzech składników. Na stres, osłabienie i męczący kaszel 

Przyprawa korzenna a ciąża — czyli o przeciwwskazaniach

Po przyprawy korzenne sięgamy zwykle w okresie jesienno-zimowym. Ich smak i aromat sprawiają, że dania, desery czy napoje stają się jeszcze pyszniejsze. Niestety, nie wszyscy powinni po nie sięgać - istnieją bowiem pewne przeciwwskazania do ich spożywania.

Kardamon nie jest na przykład odpowiedni dla osób, cierpiących na chorobę wrzodową lub zapalenie błony śluzowej żołądka. Takim osobom nie będą zresztą polecane żadne ostre przyprawy. Osoby ze schorzeniami układu nerwowego i dzieci powinny z kolei zachować ostrożność w przypadku spożywania gałki muszkatołowej. Jej nadmiar może również podrażnić przewód pokarmowy. Z kolei goździki mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Trzeba na nie szczególnie uważać, jeśli przyjmuje się leki rozrzedzające krew.

Wiele osób zastanawia się, czy ciąża jest przeciwwskazaniem do spożywania przypraw korzennych. Warto więc wiedzieć, że kobiety ciężarne nie powinny spożywać między innymi cynamonu czy kurkumy. Za bezpieczne przyprawy uznawane są zaś goździki i imbir. Wykazują bowiem działanie przeciwzapalne i wzmacniają odporność, a jednocześnie wspierają procesy trawienne i zmniejszają insulinooporność.

Czytaj też: Przebój świątecznych jarmarków. Zdrowszy i smaczniejszy będzie ten, który zrobisz w domu 

Jak zrobić domową przyprawę korzenną do piernika?

Przyprawę korzenną, która posłuży nam na przykład do przygotowania piernika, możemy zrobić sami w domu. Nie potrzebujemy gotowych mieszanek. Na liście składników musi znaleźć się cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, goździki oraz kardamon. Oto dokładny spis proponowanych składników:

  • 1 łyżka cynamonu mielonego,
  • 1 łyżka goździków,
  • 1 łyżka kardamonu mielonego,
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka imbiru mielonego,
  • 3 gwiazdki anyżu (tylko ziarenka),
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach.

Warto dodać do przypraw także wysuszone skórki z owoców - pomarańczy czy cytryny. Wszystkie składniki umieszczamy w młynku do kawy i dokładnie mielimy. Następnie dodajemy do deseru lub przekładamy do słoiczka z zakręcanym wieczkiem. Warto pamiętać, że proporcje składników mogą być inne - podobnie jak dokładny skład domowej przyprawy korzennej.

Piernikowa kawa lub herbata - dobry pomysł na odchudzanie i rozgrzanie

O przyprawie korzennej, czy przypawie piernikowej, warto też pomyśleć jako zdrowym, rozgrzewającym dodoatku do kawy lub herbaty. Ciepły napój z dodatkiem mieszanki przypraw korzennych będzie wspierał zdrowie, przyspieszy trawienie i metanbolizm. Dodawaj tych przypraw zammiast cukru - wówczas będą pomocne w procesie odchudzania. Piernikowa kawa - czyli kawa z dodatkiem łyżeczki przyprawy korzennej to idelana wersja kawy na zimowe, chłodne dni. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Mieszaj miód z kurkumą. To rewelacyjna mieszanka na pierwsze objawy infekcji 

Złagodzi ból gardła, obniży ciśnienie, wspomoże trawienie. Ziele angielskie w domowej apteczce 

Piłam złote mleko przez tydzień. Są pierwsze efekty 

Zobacz też: 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | goździki | cynamon | anyż | imbir | gałka muszkatołowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL