Pij na czczo by podkręcić metabolizm cukru i spalać tłuszcz. Tylko trzy składniki

Czasem niewielka zmiana może przynieść ogromne efekty. Tak się może stać, gdy do szklanki wody wypijanej o poranku dodasz niepozorne przyprawy - produkty podkręcające metabolizm - tak zwane meta-boostery. Kurkuma i imbir mają udowodnione naukowo działanie - wpływają na poprawę metabolizmu, obniżają poziom cukru we krwi, a regularnie stosowane - pomagają schudnąć. Poznaj ich działanie i przepis na poprawiający metabolizm napój z kurkumą i imbirem.

Imbir i kurkuma - najlepsze dla przyspieszenia metabolizmu

Kurkuma i imbir od dawna wykorzystywane są w medycynie naturalnej i tradycyjnej kuchni, zwłaszcza w krajach azjatyckich. W kuchni polskiej nie goszczą często, a za sprawą rozgrzewających i ostrego smaku kojarzą się głównie z daniami zimowymi, ewentualnie z napojami na odporność. Tymczasem warto po nie sięgać cały rok. Zarówno wsypując je do dań, jak i pod postacią napoju do picia na rozpoczęcie dnia. Kurkuma i imbir to najlepsze co możesz dodać do wody, którą pijesz co rano na czczo. Ta mieszanka podkręca metabolizm, jak żadna inna. 

Reklama

Badania naukowe nad właściwościami tych przypraw potwierdzają, że zarówno kurkuma, jak i imbir, mogą mieć korzystny wpływ na metabolizm, przez co wspomagają proces odchudzania. Oto jak działają.

Jak działa kurkuma na metabolizm?

Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, została przebadana pod kątem jej potencjalnych korzyści dla zdrowia metabolicznego. 

Według badań kurkumina może wpływać na metabolizm poprzez:

  • redukcję stanu zapalnego - kurkumina ma działanie przeciwzapalne, które może pomóc w regulacji reakcji zapalnych w organizmie, potencjalnie wpływając na równowagę metaboliczną.
  • poprawę wrażliwości na insulinę - istnieją badania, które dowodzą, że kurkumina może pomóc w poprawie wrażliwości na insulinę, co jest istotne w kontekście regulacji poziomu cukru we krwi. To doskonała wiadomość dla osób borykających się z insulinoopornością


Jak działa imbir na metabolizm?

Imbir zawiera związki, takie jak gingerol, które mogą wpływać na metabolizm poprzez:

  • zwiększenie termogenezy - gingerol może zwiększać termogenezę, czyli produkcję ciepła przez organizm, co przyczynia się do spalania kalorii;
  • regulację poziomu cukru we krwi - niektóre badania sugerują, że imbir może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi poprzez wpływ na działanie enzymów metabolicznych;
  • usprawnienie trawienia, pobudzanie pracy żołądka - imbir działa żółciopędnie i rozkurczowo.

Dodanie imbiru do posiłków może podnieść temperaturę ciała i zwiększyć tempo metabolizmu oraz pomóc kontrolować apetyt.
A to nie wszystko. W badaniach z 2018 r. oceniono wpływ imbiru na utratę wagi i profile metaboliczne u osób z nadwagą. Okazało się, że przyprawa może pomóc w zmniejszeniu masy ciała i poziomu glukozy na czczo, jednocześnie zwiększając lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) lub "dobry" cholesterol.

Czytaj też: Dosyp szczyptę do porannej kawy. Zwalczy "boczki" i złogi cholesterolu

Napój odchudzający z kurkumą i imbirem - przepis

Oto prosty przepis na napój z kurkumą i imbirem, który może pomóc w poprawie metabolizmu:

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka kurkumy (mielonej lub startej)
  • 1 łyżeczka imbiru (mielonego lub startego)
  • opcjonalnie: sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie: 

  • Zagotuj wodę, dodaj kurkumę i imbir. Gotuj przez około 5-10 minut na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 
  • Odstaw garnek z ognia i pozostaw napój do ostygnięcia przez kilka minut. Dodaj sok z cytryny i ewentualnie miód, aby nadać naparowi więcej smaku. Dokładnie wymieszaj, zostaw do ostudzenia. Nie przecedzaj!
  • Miksturę najlepiej robić na noc i pić tuż po przebudzeniu na czczo. 

Pamiętaj jednak, aby tuż przed wypiciem rano dodać do niej odrobinę ciepłej wody. Zimny napój da efekt odwrotny od zamierzonego - wychłodzi ciało i spowolni metabolizm.

Z tego samego powodu nie należy pić zimnej wody rany rano. Najlepsza dla ciała i procesów metabolizmu woda ma temperaturę ludzkiego organizmu (36,6 st. C.) lub ciut wyższą. 

Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/

CZYTAJ TAKŻE:

Imbir pełen mocy. Poznaj 20 prozdrowotnych właściwości imbiru

Czy cukrzycy i osoby na diecie mogą jeść owoce?

Skąd ta ciągła ochota na słodycze? To może być choroba

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: imbir
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL