Niedobór osłabia, powoduje skurcze i nerwowość. Tymi produktami uzupełnisz magnez
Czy wiesz, że magnez to jeden z najważniejszych dla nas pierwiastków? Jego niedobór może wyprowadzić cię z równowagi, a to dlatego, że jego brak powoduje m.in. drażliwość i trudności z koncentracją. Niedobór magnezu bardzo często wiąże się również z uczuciem ciągłego zmęczenia i braku energii. Możemy wtedy sięgnąć po suplementację, ale należy pamiętać, że dobrze zbilansowana dieta jest w stanie zapewnić nam odpowiednią dawkę tego pierwiastka. Odpowiadamy na pytanie, co jeść, by dostarczyć sobie magnezu.
Magnez jest nam niezbędny. Potrzebujemy go, aby procesy życiowe przebiegały prawidłowo. Reguluje on działanie ponad 600 enzymów, pełni istotną rolę w metabolizmie kości i gospodarce wapniowej. Bierze udział w termoregulacji, hydroksylacji witaminy D i regulacji stężenia glukozy we krwi. Ale to nie wszystko.
Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy serca. Działa przeciwskurczowo na naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega niedokrwieniu i rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz choroby niedokrwiennej serca.
Jest jednym z kofaktorów enzymów rozkładających hormony stresu. Dzięki niemu znacznie łatwiej jest się nam wyciszyć i odprężyć. Zmniejsza uczucie lęku poprzez wpływ na neuroprzekaźniki, dlatego pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie psychiczne.
Magnez wraz z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, przeciwdziałając m.in. osteoporozie. Odpowiada również za nasze mięśnie. Gdy mamy go za mało, mogą pojawić się drgania powiek i warg oraz bolesne skurcze łydek.
Magnez wspiera także metabolizm - odgrywa niezwykle ważną rolę w przemianie materii.
Ponieważ magnez jest ważnym minerałem, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, jego niedobór może prowadzić do różnych konsekwencji zdrowotnych. Zalicza się do nich:
- skurcze mięśni,
- osłabienie układu kostno-mięśniowego,
- problemy z układem nerwowym,
- zaburzenia równowagi elektrolitowej,
- zaburzenia pracy serca,
- zwiększone ryzyko osteoporozy,
- nadciśnienie tętnicze,
- zwiększone ryzyko stanów zapalnych i przewlekłych chorób,
- migrenowe bóle głowy,
- zaburzenia lękowe.
Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia średnie zapotrzebowanie (EAR) na magnez dla osoby dorosłej to 350 mg dla mężczyzn i 265 mg dla kobiet. Natomiast zalecane spożycie (RDA) to 420 mg dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet.
Najlepiej przyswajalne są organiczne sole magnezu takie jak jabłczan, glicynian, taurynian, cytrynian czy mleczan. Są to sole dobrze rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu łatwo wchłaniają się w jelicie cienkim.
Suplementacja magnezu jest zalecana w przypadku wykrycia niedoboru tego składnika w organizmie, np. za pomocą badania stężenia magnezu zjonizowanego we krwi. Innym sposobem jest obserwacja występowania objawów jego niedoboru, jednak należy pamiętać, że często nie są one jednoznaczne (jak uczucie zmęczenia i drażliwość). Dlatego warto rozważyć dokładne zbadanie naszej diety pod kątem zawartości magnezu i spróbować wzbogacić ją w produkty bogate w ten składnik. Następnie możemy monitorować, czy objawy ustępują. W związku z tym zawsze zaleca się, aby pierwszym krokiem było dostosowanie diety, a dopiero w przypadku braku skuteczności tej metody rozważenie suplementacji magnezu.
Najważniejsze źródła magnezu to nasiona, pestki, orzechy, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, a także niektóre warzywa i owoce. Woda mineralna może również dostarczać znaczną ilość magnezu (zawierają nawet 120 mg na litr).
Magnez znajdziesz w:
- nasionach dyni - to prawdziwa kopalnia magnezu (ok. 540 mg/100g);
- nasionach słonecznika;
- migdałach - są nie tylko smaczne, ale także zawierają duże ilości magnezu;
- warzywach liściastych - np. szpinaku;
- czekoladzie gorzkiej - zawiera magnez, ale zaleca się spożywanie jej z umiarem ze względu na kaloryczność i zawartość tłuszczu;
- awokado;
- orzechach - orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie również będą dobrym dostawcą magnezu;
- fasoli - zarówno czarna, jak i biała fasola są bogatym źródłem magnezu;
- otrębach pszennych - są bogatym źródłem błonnika i magnezu;
- bananach - dostarczają zarówno magnezu, jak i potasu;
- jagodach - jagodach goji, malinach;
- ziemniakach - dostarczają magnezu, zwłaszcza jeśli są spożywane ze skórką;
- tofu - jest bogatym źródłem magnezu dla wegetarian i wegan;
- jajach.
Jak w ciągu dnia zrealizować zapotrzebowanie organizmu na magnez? Oto przykład:
- pestki dyni 20 g (2 łyżki),
- migdały 15 g (1 łyżka),
- ryż brązowy gotowany 60 g (4 łyżki),
- kakao 16 proc. proszek 10 g (1 łyżka),
- bułka pełnoziarnista 80 g (1 sztuka),
- brokuł gotowany 100 g (0,2 sztuki),
- woda mineralna z magnezem 250 ml (1 szklanka).
Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/fakty-i-mity/magnez-czy-trzeba-go-suplementowac/
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepszy dla kości, stawów i włosów. Niepozorny deser źródłem kolagenu
Zdrowotne udane małżeństwa. Łącz w posiłkach te składniki, a poczujesz się lepiej
"Przekąska kulturystów" dostarczy białka i podkręci metabolizm. Jelita będą wdzięczne