Wystarczy garść dziennie. Uzupełnią magnez, obniżą ciśnienie i "zły" cholesterol
Migdały to jedna z najzdrowszych przekąsek, po jaką można sięgnąć. Zawierają dużo magnezu, potasu czy witaminy E. Wystarczy niewiele, bo tylko garść dziennie, by poprawić zdrowie jelit, obniżyć ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu. Sprawdź, co jeszcze zawdzięczać można migdałom.
Migdały to wcale nie orzechy. To tak naprawdę jadalne nasiona migdałowca zwyczajnego (pospolitego) - rośliny wieloletniej, której ojczyzną jest Azja Środkowa i Mniejsza. Dziś drzewa migdałowe znaleźć można również na terenie Afryki, Ameryki Północnej czy Europy i krajów takich jak Hiszpania, Portugalia, Francja, Włochy czy Chorwacja. Największym producentem migdałów na świecie są Stany Zjednoczone.
Ogólnie migdały dzieli się na słodkie i gorzkie. Migdały słodkie uprawiane są na większą skalę. Są jadalne w stanie surowym, świetnie smakują i znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i w lecznictwie. Migdały gorzkie natomiast nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Z tej odmiany produkuje się olej czy aromaty spożywcze.
W sklepach można kupić migdały w różnej postaci - migdały surowe, prażone, solone, migdały w płatkach, w całości, posiekane i można tak jeszcze długo wymieniać. Należy być czujnym przy wyborze, bo niektóre dodatki to tylko puste kalorie, cukier i sód.
Migdały są doskonałym źródłem witaminy E i magnezu oraz dobrym źródłem ryboflawiny (witaminy B2), błonnika i fosforu. Zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż nasyconych. Są naturalnie wolne od soli i mają niską zawartość cukru.
Poza tym w migdałach znajdziemy:
- wapń,
- potas,
- żelazo,
- mangan
- miedź,
- witaminę B3,
- witaminę B4.
Migdały bogate są w przeciwutleniacze - związki neutralizujące wolne rodniki tlenowe, które chronią organizm przed rozwojem wielu chorób, m.in. chorób układu krążenia czy nowotworów. Silne przeciwutleniacze zawarte w migdałach są w dużej mierze skoncentrowane w ich brązowej skórce - z tego powodu blanszowane migdały nie są najlepszym wyborem.
Silnym przeciwutleniaczem występującym w migdałach jest witamina E. Migdały należą do najlepszych na świecie źródeł tego składnika. Witamina E nazywana jest "witaminą młodości", bo jej odpowiedni poziom w organizmie zapewnia m.in. witalność i promienny wygląd skóry. Wspiera ona również zdrowie naszego wzroku i układu rozrodczego. Więcej o właściwościach witaminy E przeczytasz w naszym artykule.
Jedzenie migdałów pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu i zwiększyć poziom "dobrego". Wystarczy już jedna garść dziennie. Migdały korzystnie wpływają też na poziom ciśnienia krwi, poprawiają krążenie, stabilizują poziom cukru we krwi.
Migdały mają niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość białka i błonnika. Zarówno białko, jak i błonnik zwiększają uczucie sytości, dlatego migdały stanowią świetną przekąskę między posiłkami. Po ich spożyciu głód szybko nie nadejdzie, a i zmniejszymy ilość spożywanych kalorii.
Niezwykle istotnym składnikiem dla organizmu (m.in. dla funkcjonowania układu nerwowego) jest magnez. Jego niedobór jest jednym z częściej stwierdzanych zaburzeń tego typu. Jako źródło wapnia i fosforu migdały mają pozytywny wpływ na zdrowie kości.
Jedno z ostatnich badań wykazało, że codzienne spożywanie garści migdałów przez zaledwie cztery tygodnie zwiększyło u uczestników produkcję maślanu sodu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który został powiązany z poprawą zdrowia mikrobiomu jelitowego - jest głównym źródłem energii dla komórek wyściełających okrężnicę.
Migdały to znakomita przekąska - jedna z najlepszych dla osób, które dbają o linię. Są bardzo smaczne, a przy tym dostarczają cennych witamin i minerałów. Małe opakowanie migdałów warto zabrać ze sobą do pracy i chrupać, kiedy poczuje się mały głód. Zamiast chipsów migdały chrup przy filmie lub meczu.
Migdały stanowią doskonały dodatek do rozmaitych ciast, ciasteczek i deserów. Dodaje się je do sałatek, potrawek, farszy, dań z makaronu, ale też tych, w których główną rolę odgrywają mięso czy ryby.
Migdały w płatkach mogą służyć do dekoracji i zdobienia wyrobów cukierniczych. Z tych mielonych wyrabia się choćby marcepan czy pastę migdałową.
CZYTAJ TAKŻE:
Obniża cholesterol, wymiata złogi, wspomaga jelita. Jedz zamiast mięsa