Ma 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pij, by dodać sobie energii i zapewnić zdrowie

Rokitnik występuje głównie w Europie i Azji. Z jego pomarańczowych owoców, pełnych witaminy C, można przygotować niezwykle zdrowy sok, którego właściwości przyczynią się do poprawy wielu funkcji w organizmie. Jak zrobić sok z owoców rokitnika, na co pomoże, a kto nie powinien po niego sięgać? Odpowiadamy.

Rokitnik - właściwości. Krzew o pomarańczowych owocach

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) to występujący w Europie i Azji krzew z rodziny oliwkowatych. Charakteryzuje się silnym rozgałęzieniem i obecnością skrętoległych liści. Okres kwitnienia przypada na marzec i kwiecień - to właśnie wtedy można zaobserwować żółto-brązowe kwiaty. Rokitnik nie jest krzewem zbyt skomplikowanym w uprawie. Z tego względu bardzo często sadzi się go w ogrodach. 

Owoce rokitnika zwyczajnego mają charakterystyczną, pomarańczową barwę. Ze względu na ich prozdrowotne właściwości i obecność wielu cennych składników odżywczych wykorzystuje się je do produkcji soków, przetworów oraz kosmetyków. Rokitnik owocuje na przełomie sierpnia i września. 

Reklama

Jak zrobić sok z rokitnika?

Sok z rokitnika to napój o niepowtarzalnym smaku, który można przygotować samodzielnie w domu. Potrzeba jedynie 1 kg owoców rokitnika oraz 1 kg cukru. Procedura nie jest skomplikowana. 

Najpierw owoce należy umyć i osuszyć. Potem trzeba umieścić je w dość sporej misce lub garnku i zasypać cukrem. Mieszankę należy odstawić na ok. 8 godzin. Po tym czasie owoce rokitnika powinny puścić sok. Gdy to nastąpi, trzeba gotować je razem z cukrem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut, do momentu, aż owoce się rozpadną. 

Tak przygotowany sok należy przecedzić przez sitko do wyparzonych słoików. Później należy je poddać pasteryzacji, by móc przechowywać napój. 

Z rokitnika można zrobić też syropy, dżemy czy olej.

Sok z rokitnika – na co pomaga?

Sok z owoców rokitnika zwyczajnego jest bardzo zdrowym napojem, który zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Owoce są źródłem m.in.:

  • witaminy C (rokitnik ma jej 10 razy więcej niż cytryna czy pomarańcza - w 100 g może mieć od 300 do 2500 mg tego składnika), 
  • witaminy A, 
  • witaminy E, 
  • witamin z grupy B, 
  • flawonoidów,
  • alfa- i beta-karotenu, 
  • garbników. 

Zawartość wyżej wymienionych związków skłania naukowców do przeprowadzania badań nad możliwościami wykorzystania owoców rokitnika jako wspomagania leczenia przewlekłych stanów zapalnych czy nowotorów. Wskazuje się ponadto, że pity regualrnie sok z rokitnika może zmniejszać ryzyko chorób serca. 

Wysoka zawartość witaminy C, której w owocach rokitnika pod dostatkiem, przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Z kolei witamina A poprawia procesy widzenia i produkcję czerwonych krwinek. Substancja ta pomaga również w utrzymaniu dobrej kondycji skóry i paznokci

Sok z rokitnika zawiera także flawonoidy wykazujące działanie antyoksydacyjne. Redukują one ilość wolnych rodników w organizmie, a tym samym mogą przyczyniać się do spowolnienia procesów starzeniowych komórek oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych chorób, w tym nowotworów. Podobne działanie wykazują garbniki, które dodatkowo pomogą przy biegunkach i zatruciu pokarmowym.

Sok z rokitnika można pić na czczo lub pomiędzy posiłkami. Owoce tej rośliny swoim aromatem mogą przywodzić na myśl ananasa. 

Sok z rokitnika - przeciwwskazania. Kto nie powinien go pić?

Sok z rokitnika to smaczny napój, który, jeśli jest spożywany regularne, może przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu. Jednak nie każdy powinien go pić. Kto powinien zrezygnować ze spożycia?

Przede wszystkim soku z rokitnika powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Należy z niego zrezygnować również w przypadku, gdy ma się cukrzycę. Wynika to z faktu, że składniki rokitnika mogą wpływać na działanie niektórych leków. Produkt zawiera też dość sporo cukru. Osoby cierpiące na kamicę żółciową, choroby wątroby i trzustki oraz zapalenie pęcherzyka żółciowego również nie powinny konsumować soku z rokitnika ani jego owoców.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks

CZYTAJ TAKŻE: 

W ciepłe dni dodaj do kawy zamiast mleka. Poprawi koncentrację, pobudzi metabolizm, orzeźwi

Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit

Co pić w upały? Oto najlepsze napoje na lato

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL