W ciepłe dni dodaj do kawy zamiast mleka. Poprawi koncentrację, pobudzi metabolizm, orzeźwi

Espresso to ulubiona i bardzo esencjonalna wersja małej czarnej, bez której Włosi nie wyobrażają sobie dnia. Jednak dla wielu osób wypijanie gorącej kawy w upały nie jest szczególnie kuszące. Można jednak zmieszać espresso z tonikiem, by powstał orzeźwiający napój, który przyjemnie schłodzi nas w ciepłe dni. Tonic espresso jest łatwy do przygotowania, ma mniej kalorii niż latte, a do tego korzystnie wpływa na zdrowie. Dowiedz się, jak przyrządzić ten napój i skąd w ogóle wzięło się espresso tonic?

Espresso tonic - co to jest?

Espresso to napar kawowy, powstały w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy. Porcja jest niewielka — od 25 do 35 ml. Espresso to również nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie. Podana ilość gorącej wody przepuszczana jest wówczas pod ciśnieniem 8,5-9,5 bara przez zmielone bardzo drobno, a także ubite ziarna kawowca. To ulubiony napój wielu osób, który w dodatku wykazuje pewne właściwości zdrowotne. Bariści i smakosze prześcigają się w wymyślaniu coraz to ciekawszych połączeń kawy z innymi składnikami. W ten sposób powstał między innymi tonic espresso. Czym jest i jak go przygotować?

Reklama

Czy picie espresso jest zdrowe?

Kawa to napój, który korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, o ile tylko nie przesadzi się z jej ilością. W przypadku espresso pięć filiżanek dziennie to maksimum, którego nie powinno się przekraczać. 

Zawarta w espresso kofeina poprawia koncentrację i wpływa korzystnie na pamięć długotrwałą. Kawa espresso wspomaga też odchudzanie. Badania potwierdzają, że dzięki kofeinie treningi sportowe są mniej wyczerpujące. Zmniejsza ona również ból mięśni, który może pojawić się w trakcie ćwiczeń. Regularne wypijanie kawy może też zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i rozwoju cukrzycy typu 2.

Co będzie, gdy połączymy espresso z tonikiem? Powstanie orzeźwiająca mieszanka. Lepiej nie nadużywać toniku, gdyż nie jest obojętny dla organizmu, jednak w umiarkowanych ilościach wpływa na zdrowie pozytywnie.

Właściwości espresso tonic

Tonic espresso, czyli kawa z tonikiem, ma przede wszystkim właściwości orzeźwiająco-pobudzające. Zdrowotne właściwości espresso tonic mają związek przede wszystkim z dwoma zawartymi w tej mieszance alkaloidami — to chinina i kofeina

Chinina może być trująca dla człowieka, jeśli spożyje się ją w zbyt dużej dawce. Producenci napojów muszą więc stosować się do określonych limitów. Spożywana rzadko i w małych ilościach chinina wykazuje jednak działanie korzystne dla zdrowia — działa przeciwbólowo, napotnie i przeciwgorączkowo. Pobudza też do wydzielania soków trawiennych. Z kolei kofeina poprawia koncentrację i dodaje energii. Wpływa na poprawę nastroju i między innymi pomaga w łagodzeniu migreny.

Czytaj również: Najzdrowszy zamiennik kawy. Pobudza, odchudza i wspiera mózg

Espresso tonic — skąd pochodzi?

Jeśli chodzi o espresso tonic, historia tego napoju jest bardzo ciekawa. Jego podstawowym celem jest schodzenie organizmu, a po raz pierwszy zaserwowano go w takiej wersji w roku 2007, w palarni kawy Koppi Roasters. 

Uczynili to Charles Nystrand i Anne Lunell, właściciele lokalu, którzy recepturę zaczerpnęli od kolegi. Po jednej z imprez zaserwował im on napój wykonany z kawy, toniku i syropu z cytrusów. Zainspirował ich tym samym do dopracowania przepisu i zaproponowania go gościom w czasie otwarcia lokalu. Napój stał się prawdziwym fenomenem w 2014 roku i od tego czasu jego popularność nie słabnie. 

Tonic espresso — jak pić?

Espresso tonic polecany jest w pierwszej połowie dnia. Znakomicie pobudzi do działania, gdy zaczyna nam brakować energii. Jednocześnie wspaniale orzeźwia, więc napój najlepiej sprawdza się latem. Tonic espresso jest wręcz idealny na upały. 

Napój ten powinien być podawany w wysokiej, przezroczystej szklance, do której najpierw wkładamy kostki lodu (aż po brzeg), a następnie zalewamy je tonikiem, po czym dodajemy kawę. Całości nie mieszamy. Z uwagi na zawartość lodu, który będzie topił się w upale, tonic espresso należy pić od razu po przygotowaniu.

Czytaj również: Jedz i pij, jeśli boisz się raka. Pięć produktów o udowodnionym działaniu antyrakowym 

Espresso tonic — kalorie

Jedna standardowa porcja napoju espresso tonic ma około 67 kalorii. Pamiętajmy, że kawa z tonikiem podawana jest z lodem, a także plasterkiem cytryny, pomarańczy lub limonki

Dużo bardziej kaloryczny od kawy espresso jest tonik. W 100 gramach tego bezalkoholowego napoju gazowanego znajdziemy około 40 kalorii. Szklanka toniku o pojemności 240 gramów kryje w sobie około 96 kalorii. Tymczasem espresso zawiera niewiele kalorii. W 30 gramach tego napoju znajdziemy tylko 3 kalorie, o ile nie dodamy do espresso cukru czy śmietanki. 

Osoby liczące kalorie mogą poszukać w sklepie napoju typu tonic bez cukru - wówczas napój nie podniesie drastycznie poziomu cukru we krwi.

Tonic espresso — przepis. Jak zrobić orzeźwiający napój?

Jak przygotować tonic espresso? Według oryginalnego przepisu potrzebujemy:

  • 30 ml espresso,
  • 150 ml toniku,
  • kilka kostek lodu.

Wysoką, przezroczystą szklankę wypełniamy lodem. Następnie zalewamy go tonikiem, pozostawiając jeszcze miejsce na kawę. Przygotowujemy ją dopiero w tym czasie, by tonik mógł się powoli schłodzić. Do toniku z lodem można dodać jeszcze plasterek cytryny, pomarańczy lub skórkę z limonki. Następnie zalewamy całość kawą. Tonic espresso należy pić bez uprzedniego mieszania. By pozbyć się gorzkiego posmaku toniku, można dodać do napoju odrobinę pomarańczowego syropu.

Czytaj też:

Wpływ kawy na zdrowie. Nowe badania obalają kolejny mit 

Turecki napój genialny dla zdrowia. Pij, a skorzystają jelita, serce i mózg 

Zobacz też: 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL