Cztery produkty z puszki, które warto mieć w domu. Sycą, są pełne białka i witamin

Jako dodatek do obiadu, na kanapkę czy do sałatki, doskonale sprawdzają się niektóre warzywa, które nie tylko są smaczne, ale także pełne błonnika, witamin oraz potrzebnego białka. Kiedy chcemy szybko przygotować smaczny posiłek, warto postawić na dodatki z puszki, które mają takie same właściwości zdrowotne, jak świeże warzywa. Oto cztery produkty z puszki, które warto mieć w domu i które wzbogacą każdy posiłek o cenne substancje odżywcze.

Kiełki fasoli mung - białko, błonnik i witaminy

Kiełki mają wiele właściwości zdrowotnych, ponieważ to właśnie podczas kiełkowania w nasionach zachodzą intensywne procesy biochemiczne. Enzymy w nich zawarte zamieniają zapasy skrobi i białka w związki, które są łatwiej przyswajalne przez organizm. W kiełkach znajduje się więcej witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, niż w dojrzałych roślinach.

Doskonałym wyborem będą zatem kiełki fasoli mung, które można kupić w puszce. Długo zachowują przydatność do spożycia, a wykorzystać można je na wiele sposobów. Dlaczego fasola mung? 

Reklama

Znajdziemy w niej dużą zawartość dobrze przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowania mięśni oraz prawidłowego metabolizmu. 

Ponadto w kiełkach znajdziemy witaminy z grupy B oraz C - wspierają one układ nerwowy  i odpornościowy. W fasoli mung znajduje się także cynk, magnez, żelazo oraz potas - to niezbędne pierwiastki do prawidłowej pracy mięśni, serca, układu krwionośnego. 

Kiełki, choć niepozorne, dodane do potrawy utrzymują uczucie sytości na dłużej, a błonnik pozwala utrzymać układ pokarmowy w bardzo dobrej formie. 

Jak wykorzystać kiełki fasoli mung w kuchni? 

Kiełki są doskonałe do każdej potrawy. Możemy dodać je do sałatki, na kanapkę, czy jako dodatek do surówki obiadowej. Przygotowując burgera lub wrapa, także można wykorzystać kiełki fasoli mung. Dobrze smakują z hummusem, pomidorami ale także pomarańczami. 

Kiełki fasoli można jeść na surowo, a można poddawać je obróbce termicznej, np. jako dodatek do podsmażonych lub pieczonych  warzyw. 

Soczewica bogata w kwas foliowy i potas

Soczewicę w puszcze powinny mieć pod ręką wszystkie osoby, które nie jedzą mięsa lub spożywają je bardzo sporadycznie. Ta roślina strączkowa zawiera w sobie dużą ilość białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. 

Oprócz tego w soczewicy znajdziemy duże ilości potasu, który wspiera pracę serca i zalecany jest u osób z nadciśnieniem tętniczym lub profilaktycznie. 

Soczewica to także źródło żelaza i kwasu foliowego, czyli substancji niezbędnych w leczeniu anemii. 

Soczewica zawiera w sobie niewielkie ilości tłuszczu i bardzo dużo błonnik, jest zatem doskonała dla osób na diecie. Błonnik powoduje dłuższe uczucie sytości, dlatego regularne spożywanie soczewicy zapobiega podjadaniu między posiłkami.

Jak wykorzystać soczewicę w kuchni?

Soczewica może zostać wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. Prosto z puszki może zostać dodana np. do sałatki. Nadaje się także do zup, gulaszu, jako dodatek do wegetariańskich pulpetów, dań rybnych a także może stanowić bazę do pasztetów. 

Pomidory w puszcze dobre dla serca

Bogate w błonnik, potas, magnez, cynk ale także witaminy A, C, D, E oraz B, wykorzystać można na wiele sposób. Pomidory w puszce zawsze warto mieć w zapasie, ponieważ można nie tylko wszechstronnie wykorzystać je w kuchni, ale przede wszystkim wspierają zdrowie i dostarczają cennych składników odżywczych. 

Przede wszystkim pomidory są bogate w przeciwutleniacze, na szczególną uwagę zasługuje likopen, który chroni przed chorobami przewlekłymi. Udowodniono, że jego obecność w diecie zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i chorób serca. 

Pomidory wpływają także na prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, dzięki witaminie K poprawiają procesy krzepnięcia, a obecność witaminy C spierda m.in. odporność.

Jak wykorzystać pomidory z puszki w kuchni? 

Pomidory w puszcze znajdują wiele zastosowań w kuchni. Mogą stanowić bazę do zup i sosów, a także można je wykorzystać do przygotowania spaghetti, zapiekanek czy pizzy.

Bób w puszce - źródło antyoksydantów i pierwiastków

Bób, choć nie każdemu przypada do gustu, jest bardzo pożywną rośliną. Zawiera duże ilości białka i błonnika, ale jeszcze więcej pierwiastków, m.in. żelazo, cynk, magnez, miedź. 

Jedzenie bobu korzystnie wpływa na cholesterol i zalecany jest w przypadku niedokrwistości. Wykazano także, że w bobie znajdują się prekursory neuroprzekaźników, zatem jest ważnym elementem diety w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. 

Dzięki błonnikowi zapewnia uczucie sytości na dłużej, poprawia perystaltykę jelit, i jest zalecany osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. 

Jak wykorzystać bób z puszki w kuchni? 

Z nasion bobu można przygotować sycące i pożywne pasty kanapkowe, wegańskie falafele, a także dodać go do dań z makaronu czy omleta. 

Dla odważnych, bób można wykorzystać do przygotowania słodkich wypieków (np. czekoladowe ciastka z bobu) albo w połączeniu z malinami przygotować mus do racuchów lub naleśników. 

CZYTAJ TAKŻE:

Dłużej zachowuje świeżość, ma mnóstwo witamin i wspiera pracę serca. Wybieraj zamiast masłowej

Jedna z najzdrowszych sałatek na świecie. Majonezu w niej nie uświadczysz

Zajada się nim Makłowicz. Ma mało kalorii, za to moc witamin, żelazo i błonnik

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL