Owoc wypełniony "kawiorem". Wymiecie wolne rodniki, wspomoże jelita

Z zewnątrz niczym szczególnie się nie wyróżnia, za to zaskakuje wnętrzem. Małe, soczyste, smakowicie wyglądające kuleczki, które przypominają jeden z droższych przysmaków na świecie, wypełnione są m.in. witaminą C i innymi związkami, których spożywanie uznaje się za ważny element profilaktyki niektórych chorób. Limonka kawiorowa (caviar lime) to owoc, który wzbudza coraz większe zainteresowanie. Sprawdzamy, jakie właściwości się mu przypisuje, gdzie zwykle jest dostępny i jak można go stosować.

Caviar lime - co to takiego?

Caviar lime, czy też limonka kawiorowa bądź limonka palczasta, to owoc kolczastego krzewu lub niewielkiego drzewa znanego jako Citrus australasica z nizinnych subtropikalnych lasów tropikalnych i suchych lasów tropikalnych. Citrus australasica występuje naturalnie na obszarze Australii, ale jest też uprawiany w innych częściach świata jako roślina ozdobna, a także roślina dająca ciekawe i smaczne owoce. Właśnie za sprawą tych ostatnich zdobywa coraz większą popularność, m.in. w Europie.

Caviar lime to owoc o charakterystycznej, cylindrycznej formie i jaskrawej, najczęściej zielonej skórce (można spotkać też okazy np. o skórce fioletowej czy żółtej), które przywodzą na myśl zwykłą limonkę. Wnętrze zaskakuje - skrywa małe, przypominające kawior kuleczki (stąd określenia "cytrusowy kawior", "limonkowy kawior"). Wypełnione są one sokiem, który uwalnia się po ich przegryzieniu.

Reklama

Caviar lime charakteryzuje się świeżym, cytrusowym aromatem i intensywnym, kwaśnym smakiem. Jest on porównywany do limonki, jednak można wyczuć również pomarańczowe i pikantne nuty.

Caviar lime - wartości odżywcze

Limonka kawiorowa stanowi doskonały wybór dla osób dbających o zdrową dietę. Zawiera flawonoidy i inne związki o działaniu przeciwutleniającym, które mają niebagatelny wpływ na organizm. Ważnym składnikiem jest witamina C - ze wszystkich witamin to właśnie witaminy C jest w tym owocu najwięcej. Jedząc caviar lime, dostarczymy też organizmowi witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu czy fosforu. Limonka kawiorowa to również ważny dla prawidłowej pracy jelit błonnik i kwasy organiczne, które m.in. odpowiadają za charakterystyczny smak "ziarenek". 

Caviar lime w 90 proc. składa się z wody. Warto sięgać więc po ten owoc w ciepłe dni - świetnie nawadnia organizm. Ma niewiele kalorii (w 100 g ok. 30 kcal).

Dlaczego warto jeść limonkę kawiorową?

Przeciwutleniacze, których źródłem jest limonka kawiorowa, mają zdolność zmiatania wolnych rodników tlenowych. Nagromadzenie wolnych rodników tlenowych w organizmie przyczynia się do powstania stresu oksydacyjnego, a ten leży u podstaw wielu chorób. Może on, w różnym zakresie, odpowiadać za zwiększone ryzyko wystąpienia m.in. cukrzycy, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, chorób nowotworowych czy neurodegeneracyjnych. Odpowiednio zbilansowana dieta, w której obecne będą produkty obfitujące w antyoksydanty, a także prowadzenie zdrowego stylu życia są istotnym elementem ochrony przed stresem oksydacyjnym.

Silnym antyoksydantem obecnym w limonce kawiorowej jest witamina C. Jak wspominaliśmy, caviar lime jest dość dobrym jej źródłem. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w syntezie kolagenu czy metabolizmie tłuszczów. Potwierdzono, że antyoksydanty, w tym witamina C, pełnią ochronną rolę w chorobie wieńcowej serca i chorobach sercowo‑naczyniowych.

Związki obecne w limonce kawiorowej działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Poza tym wspomagają zachowanie prawidłowej pracy jelit (choć caviar lime nie jest klasyfikowany jako produkt bogaty w błonnik). Zauważa się również pewien potencjał dotyczący wspomagania regulacji poziomu cukru we krwi, jednak potrzebne są dalsze badania.

Limonka kawiorowa będzie dobrym wyborem na diecie odchudzającej.

Caviar lime - zastosowanie w kuchni

Owoc, jakim jest caviar lime, jest ceniony głównie za swój intensywny, orzeźwiający smak i aromat. W kuchni jest używany jako dodatek do dań na słono, jak i deserów, potraw z ryb i owoców morza, sałatek, sushi czy sosów i napojów - nie tylko "dla smaku", ale też jako element dekoracyjny. Limonka kawiorowa może posłużyć też do produkcji dżemów i marmolad.

Warto wykorzystywać także skórkę limonki kawiorowej. Można ja suszyć i w tej formie wykorzystywać jako aromatyczną przyprawę.

W Polsce ten egzotyczny owoc jest coraz częściej dostępny w specjalistycznych sklepach spożywczych lub u internetowych dostawców egzotycznych produktów.

CZYTAJ TAKŻE: 

Dodaj do szklanki z wodą "czerwone złoto". Wpływa nie tylko na cholesterol

Afrykańskie drzewo źródłem witaminy C i błonnika. Wsyp do jogurtu albo koktajlu

"Zielony wypełniacz" z talerza to tak naprawdę skarbnica zdrowia. Zyskują kości i serce

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | owoce egzotyczne | zdrowe owoce | limonka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL