Nie pomyl z pomidorem. Ten owoc to eliksir młodości i zdrowia
Bywa mylony z pomidorem, tymczasem jest to słodki owoc egzotyczny pochodzący z Azji. Kaki, zwane jest również persymoną czy chińską śliwką. Zawiera wiele cennych składników odżywczych - z tego względu zaleca się włączenie go do diety. Kaki m.in. obniża cholesterol, wykazuje też działanie przeciwstarzeniowe. W jaki jeszcze sposób owoc ten wpływa na zdrowie? Jak go jeść, ile ma kalorii? Wyjaśniamy.
Kaki jest bogatym źródłem składników odżywczych. Owoc ten jest nieodzownym elementem chińskiej medycyny ludowej, w której to wykorzystuje się również liście rośliny. Bywa też polecany osobom będącym na dietach odchudzających.
Kaki zawiera składniki takie jak:
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- magnez,
- witamina C,
- witamina A,
- witamina E,
- witamina K,
- witaminy z grupy B,
- luteina i zeaksantyna,
- beta-karoten.
Jak widać, kaki to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Składniki te regulują wiele ważnych funkcji zachodzących w organizmie i wykazują działanie prozdrowotne. Niektóre z nich to silne przeciwutleniacze wspomagające redukcję wolnych rodników, a także wpływające na ostrość widzenia.
Kaki obniża ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu, przez co jest polecany osobom cierpiącym na schorzenia związane z układem krążenia. Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że owoc wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Ile kalorii ma kaki? W 100 g tego owocu znajduje się jedynie 70 kcal. To świetna wiadomość dla osób będących na diecie i chcących zgubić zbędne kilogramy. Z pewnością docenią one również to, że kaki wspiera działanie układu pokarmowego i podkręca metabolizm, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Oczywiście zaleca się spożywanie kaki z umiarem, ponieważ owoc zawiera dużo cukru (12,5 g na 100 g).
Wiele osób nigdy nie miała styczności z kaki. Wobec tego często zastanawiają się, w jaki sposób jeść ten egzotyczny owoc.
Dojrzałe owoce najlepiej jeść surowe - wówczas zachowają swoje prozdrowotne właściwości. Kaki można dodać do śniadania (owsianki, granoli) czy wykorzystać jako składnik do pysznej sałatki owocowej. Często spożywa się je również jako codzienną przekąskę.
Jak smakuje kaki? Owoc ma miękki miąższ, który w smaku jest słodki i lekko kwaskowaty. Może przypominać nieco śliwkę lub gruszkę. Ważne, by sięgać po dojrzałe okazy, ponieważ niedojrzałe kaki może mieć gorzki smak.
Pomimo tego, że owoc kaki ma wiele drogocennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie, to jednak nie poleca się go każdemu. W szczególności powinny ograniczyć go osoby cierpiące na cukrzycę - kaki zawiera dużo cukru. Diabetycy powinni spożywać jego umiarkowane ilości, najlepiej po uprzedniej konsultacji z lekarzem.
Z jedzenia tego egzotycznego owocu powinny także zrezygnować osoby, które są na niego uczulone. Zjedzenie przez alergików nawet niewielkiej ilości kaki może skończyć się bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym (biegunka, wymioty, bóle brzucha) i nie tylko.
CZYTAJ TAKŻE:
Lepszy niż pomarańcza, mango czy awokado. Obniża cholesterol, sprzyja chudnięciu
Bogaty w przeciwutleniacze, świetny dla serca i figury. Dlaczego warto jeść agrest?
Naturalny spalacz tłuszczu, remedium na obrzęki i stany zapalne. Ale unikaj z puszki