Dorzuć do zakwasu buraczanego. Podziała jeszcze lepiej na odporność i metabolizm
Został miesiąc do świąt Bożego Narodzenia. To doskonały moment, by nastawić zakwas z buraków - bazę tradycyjnego wigilijnego barszczu, a także remedium na infekcje, naturalny probiotyk i antyoksydant, który zimą może podratować naszą odporność. Jeśli chcesz pić zakwas buraczany profilaktycznie, nie poprzestawaj na burakach - był jeszcze zdrowszy, warto wzbogacić przepis o nietypowe składniki. Zmieni się nieco jego smak, napój zyska właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne i będzie miał jeszcze więcej witaminy C. Zobacz, jak zrobić i na co stosować zakwas buraczany.
Zakwas buraczany to bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Przepis na niego jest prosty - to tylko surowe buraki, obrane, pokrojone i zalane woda z solą, ewentualnie wzbogacone czosnkiem i liściem laurowym, odstawione do fermentacji. Ale nie trzeba na tym poprzestawać, a domowy zakwas z buraków z nietypowymi dodatkami może stać się jeszcze lepszy. Dodanie kilku przypraw lub owoców do tradycyjnego zakwasu buraczanego może znacząco wzmocnić jego działanie.
Zakwas buraczany ma długą historię, sięgającą wieków wstecz. Jest to fermentowany napój, który powstaje w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego na sok z czerwonych buraków. Ten proces nie tylko nadaje napojowi charakterystyczny smak, ale także wzbogaca go w probiotyki, witaminy, minerały i enzymy. Dzięki naturalnym bakteriom stymuluje do pracy układ trawienny, wspomaga odporność i korzystnie wpływa na zdrowie serca.
Dlaczego buraczany zakwas jest zdrowy? Proces fermentacji wytwarza w nim naturalne probiotyki, takie jak Lactobacillus, które wspierają zdrową florę bakteryjną w jelitach. Działa to dobroczynnie na kondycje całego ciała, a w szczególności jelit i układu pokarmowego.
Czerwone buraki są ponadto bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza betaniny, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, zmniejszając stres oksydacyjny w organizmie.
Jesienią i zimą, gdy nasze organizmy wystawione są dodatkowo na działanie zmiennej temperatury, gdy na naszą odporność czyhają wszechobecne wirusy i gdy krótszy jest czas ekspozycji na słońce, grożą nam dodatkowo niedobory witamin i mikroelementów oraz spadek nastroju. Warto więc w tym okresie wzbogacić domowy zakwas buraczany o inne składniki, działające przeciwzapalnie, zwalczające drobnoustroje, podkręcające metabolizm i rozgrzewające.
Co można dodać do zakwasu buraczanego?
- Imbir i kurkuma - na odporność i metabolizm
Dodatek imbiru i kurkumy nie tylko nada zakwasowi orientalny aromat, ale również wzbogaci go o silne właściwości przeciwzapalne. Te dwie przyprawy są znane ze swoich korzyści zdrowotnych, w tym poprawy trawienia, łagodzenia dolegliwości stawowych i wzmacniania układu immunologicznego.
Obie przyprawy są też metaboosterami - czyli naturalnymi produktami, które przyspieszają przemianę materii. Zakwas buraczany z imbirem i kurkumą pomoże też w odchudzaniu i pomoże obniżyć glikemię (poziom cukru we krwi). - Owoc granatu - pomoże usunąć toksyny
Dodanie ziarenek granatu do zakwasu podziała lepiej niż cytryna. Podbije słodko-kwaśny smak i dostarczy antyoksydantów oraz mnóstwa witaminy C. Zakwas z dodatkiem granatu podziała silniej na odporność, będzie też napojem o właściwościach dekotoksykujących, odtruwających organizm. Na dodatek granat i burak wzajemnie pęknie wzmocnią swój bordowy kolor. - Cynamon - na wysokie ciśnienie i cukier
Cynamon mielony wrzucony do słoja z burakami nada zakwasowi lekko pikantny smak i przekaże napojowi swój potencjał obniżania ciśnienia i regulacji poziomu cukru we krwi. Czyni to tę kombinację idealną dla osób z problemami z kontrolą glikemii, z insulinoopornością i cukrzycą, które miewają napady głodu i ochotę na słodycze po posiłku oraz łatwo przybierają na wadze. - Marchew i pomarańcze - działanie odmładzające
Nie poprzestawaj na burakach - kisić można też inne warzywa. Marchewka i pomarańczę dodadzą zakwasowi świeżości i słodyczy. Marchew to źródło beta-karotenu, a pomarańcze witaminy C, co korzystnie wpływa na zdrowie skóry, wzrok i układ immunologiczny. Zakwas z burakiem, marchwią i pomarańczami to propozycja dla osób, które dbają o cerę i młody wygląd.
Jeśli lubisz kulinarne ekperymenty - możesz zrobić swoją wersję zakwasu z wieloma dodatkami. Gdy proces fermentacji połączy smaki - wyjdzie intensywny i wyrazisty w smaku napój na odporność, metabolizm i dobre samopoczucie.
Przygotowanie zakwasu buraczanego w domowych warunkach jest dużo prostsze, niż może się wydawać. Wszystkie składniki wystarczy pokroić, umieścić w naczyniu i zalać wodą z solą. Resztą zajmą się bakterie.
Składniki:
- kilogram buraków
- kilka plasterków świeżego imbiru lub 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 kwaśne jabłko
- trzy ząbki czosnku
- 5 listków laurowych
- 1,5 litra wody
- 1,5 łyżki soli
Przygotowanie:
- umyj obierz i pokrój buraki, umieść w dużym słoju,
- dodaj kawałki jabłka, może być w skórce, liść laurowy i czosnek,
- dodaj imbir i kurkumę,
- w wodzie rozpuść sól i całość zalej wodą aż do brzegu słoika,
- zamknij słoik i odstaw, niech spędzi około tygodnia w temperaturze pokojowej, na czas fermentacji,
- Po upływie tego czasu przenieś słoik do lodówki i pozwól napojowi schłodzić się przez kolejne 24 godziny.
- Pij po około 100 ml codziennie przez dwa tygodnie.
Efekty dla zdrowia, które daje regularne picie zakwasu można wymieniać długo. Oto te najważniejsze.
- Obniżanie ciśnienia krwi. Niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie czerwonych buraków i ich soków może pomagać w regulacji ciśnienia krwi, co korzystnie wpływa na zdrowie serca.
- Poprawa wydolności fizycznej. Związki azotanowe obecne w czerwonych burakach mogą zwiększać dostępność tlenu dla mięśni, co może poprawić wydolność fizyczną, szczególnie podczas aktywności sportowej.
- Wspomaganie detoksykacji. Betanina, związek chemiczny obecny w burakach, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wspierając funkcję wątroby.
- Witaminy i minerały. Zakwas buraczany dostarcza witaminę C, kwas foliowy, żelazo i inne minerały, co wspomaga ogólne zdrowie i odporność organizmu.
- Poprawa wchłaniania składników odżywczych. Kwas mlekowy, produkowany podczas fermentacji, może poprawiać wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.
CZYTAJ TAKŻE
Przetestowałam domowy rosół kolagenowy. Efekty przerosły oczekiwania
Kogel-mogel dobry na odporność i serce. Uważaj na diecie
Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę