Kogel mogel dobry na odporność i serce. Uważaj na diecie

Kiedy w czasach PRL-u trudno było o słodycze, dzieci zajadały się nim z dodatkiem kakao albo cukrem. Dziś nie jest już tak popularny, a szkoda, bowiem kogel mogel zawiera w sobie mnóstwo witamin, żelaza, aminokwasów. Jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i nerwowy. Co zawiera w sobie kogel mogel i jak najlepiej go jeść?

Kogel mogel zawiera witaminy i cenne białka

Kogel mogel to nic innego, jak zblendowane lub roztrzepane żółtka jaj z dodatkiem cukru, miodu lub kakako. Kogel mogel jest bogaty w wiele cennych minerałów i witamin, stanowiących podstawowy budulec dla kurzego zarodka. W surowych żółtkach jaj znajdziemy witaminy: A, witaminy z grupy B, K, E, kwas foliowy, żelazo, cholesterol.

Składniki te korzystnie wpływają na działanie układu odpornościowego, nerwowego, sercowo-naczyniowego. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok, a witamina E zapewnia dobrą kondycję włosy, skóry i paznokci.

Kogel mogel może działać przeciwnowotworowo

Naukowcy z Kanady z Uniwersytetu Alberta przeprowadzili badanie nad kurzymi jajami w kontekście profilaktyki nowotworowej. Pod lupę wzięli składniki zawarte w jajach i potwierdzili obecność tryptofanu i tyrozyny - aminokwasów, które mają działanie przeciwutleniające. Białka te zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które odpowiadają za tworzenie komórek nowotworowych. Ustalono, że te cenne składniki utrzymują się w jajach około 6 tygodni.

Reklama

Obróbka termiczna żółtek jaj sprawia, że poziom tych cennych substancji spada o połowę, dlatego zaleca się spożywać je w formie surowej.  

Kogel mogęl na ból gardła i chrypę

Koglel mogel to deser, który pomaga na podrażnienie gardła. W przypadku infekcji z towarzyszącym bólem gardła warto przygotować sobie taki deser. Ponadto jest on stosowany przez osoby intensywnie pracujące głosem - aktorów, wokalistów, śpiewaków, ponieważ zapobiega on chrypce i chroni struny głosowe przed zapaleniem.

Jak przygotować kogel mogel?

Do przygotowania tego pysznego deseru wystarczą dwa składniki: żółtka jaj oraz substancja słodząca, którą może być cukier, miód lub kakao.

Żółtka jaj należy dokładnie zblendować i dosypać łyżeczkę cukru, kakao lub miodu. Aby przygotować porcję dla jednej osoby, wystarczą dwa żółtka.

Kogel mogel a ryzyko Salmonelli

Aby zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą, jajka powinny być kupowane zawsze ze sprawdzonego źródła, od zdrowych kur. Jaja powinny być przechowywane w niskich temperaturach, a przed ich spożyciem zawsze należy najpierw dokładnie umyć skorupkę. 

CZYTAJ TAKŻE:

Polacy chętnie wybierają taką kawę. Zawiera mniej kofeiny, ale czy jest zdrowsza?

Mnóstwo białka i słodyczy, a niewiele kalorii. Zajadaj się na diecie lub po treningu

20 produktów bogatych w białko. Dodaj do każdego posiłku, a zaczniesz chudnąć

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL