Kogel mogel dobry na odporność i serce. Uważaj na diecie
Kiedy w czasach PRL-u trudno było o słodycze, dzieci zajadały się nim z dodatkiem kakao albo cukrem. Dziś nie jest już tak popularny, a szkoda, bowiem kogel mogel zawiera w sobie mnóstwo witamin, żelaza, aminokwasów. Jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i nerwowy. Co zawiera w sobie kogel mogel i jak najlepiej go jeść?
Kogel mogel to nic innego, jak zblendowane lub roztrzepane żółtka jaj z dodatkiem cukru, miodu lub kakako. Kogel mogel jest bogaty w wiele cennych minerałów i witamin, stanowiących podstawowy budulec dla kurzego zarodka. W surowych żółtkach jaj znajdziemy witaminy: A, witaminy z grupy B, K, E, kwas foliowy, żelazo, cholesterol.
Składniki te korzystnie wpływają na działanie układu odpornościowego, nerwowego, sercowo-naczyniowego. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok, a witamina E zapewnia dobrą kondycję włosy, skóry i paznokci.
Naukowcy z Kanady z Uniwersytetu Alberta przeprowadzili badanie nad kurzymi jajami w kontekście profilaktyki nowotworowej. Pod lupę wzięli składniki zawarte w jajach i potwierdzili obecność tryptofanu i tyrozyny - aminokwasów, które mają działanie przeciwutleniające. Białka te zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które odpowiadają za tworzenie komórek nowotworowych. Ustalono, że te cenne składniki utrzymują się w jajach około 6 tygodni.
Obróbka termiczna żółtek jaj sprawia, że poziom tych cennych substancji spada o połowę, dlatego zaleca się spożywać je w formie surowej.
Koglel mogel to deser, który pomaga na podrażnienie gardła. W przypadku infekcji z towarzyszącym bólem gardła warto przygotować sobie taki deser. Ponadto jest on stosowany przez osoby intensywnie pracujące głosem - aktorów, wokalistów, śpiewaków, ponieważ zapobiega on chrypce i chroni struny głosowe przed zapaleniem.
Do przygotowania tego pysznego deseru wystarczą dwa składniki: żółtka jaj oraz substancja słodząca, którą może być cukier, miód lub kakao.
Żółtka jaj należy dokładnie zblendować i dosypać łyżeczkę cukru, kakao lub miodu. Aby przygotować porcję dla jednej osoby, wystarczą dwa żółtka.
Aby zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą, jajka powinny być kupowane zawsze ze sprawdzonego źródła, od zdrowych kur. Jaja powinny być przechowywane w niskich temperaturach, a przed ich spożyciem zawsze należy najpierw dokładnie umyć skorupkę.
CZYTAJ TAKŻE:
Polacy chętnie wybierają taką kawę. Zawiera mniej kofeiny, ale czy jest zdrowsza?
Mnóstwo białka i słodyczy, a niewiele kalorii. Zajadaj się na diecie lub po treningu
20 produktów bogatych w białko. Dodaj do każdego posiłku, a zaczniesz chudnąć