Poprawią perystaltykę jelit, odstresują, wzmocnią wzrok. Jedz kilka dziennie
Niepozorne, wręcz brzydkie po ususzeniu owoce, popularnych na południu Europy fig to bardzo zdrowa przekąska. Regularne jedzenie suszonych fig przynosi szereg korzyści dla zdrowia, takich jak m.in. zmniejszenie stresu, obniżenie ciśnienia tętniczego oraz poprawa pracy układu pokarmowego. Zobacz, co zawierają suszone figi i jakie wykazują właściwości dla zdrowia?
Figi można jeść na surowo, sama w sobie stanowią zdrową przekąskę. Owoce te nadadzą się też jako dodatek do wielu dań i deserów, dobrze komponują się z sałatkami, mięsem (zwłaszcza drobiem) i serami np. z fetą i serami pleśniowymi. Figi świeże lub konfiturę z fig często dodaje się do deski serów i wędlin we włoskim stylu.
Owoce kryją w sobie węglowodany (ok. 64 g w 100 g fig) i błonnik pokarmowy (9,8 g w 100 g fig).
Figi są skarbnicą witamin (w tym A, C, E, K i tych z grupy B) oraz źródłem minerałów (m.in. potasu, wapnia, magnezu, fosforu czy żelaza). Suszone figi zawierają też polifenole, czyli silne antyoksydanty, których regularne spożywanie pozwala zredukować negatywne skutki stresu oksydacyjnego, spowolnić procesy starzenia się i wyciszyć stany zapalne w organizmie.
Jakie są właściwości suszonych fig? Wymieńmy najważniejsze korzyści z ich regularnego jedzenia:
- Duża zawartość błonnika w fidze pozwoli na uregulowanie pracy jelit. Jedzenie tych owoców pobudzi ich pracę, więc podziała jako naturalne remedium na zaparcia.
- Jedzenie fig dodaje energii nie tylko dlatego, że dostarcza kalorii, ale ma też witaminy z grupy B oraz miedź, które stymulują układ nerwowy do pracy, eliminując uczucie zmęczenia i bezsenność.
- Obecny w figach potas wspiera serce, reguluje ciśnienie krwi, a żelazo stymuluje proces krwiotwórczy.
- Figi mają największą ilość wapnia wśród owoców. Jedzenie tych suszonych owoców może wzmocnić zęby, kości i zapobiegnie wystąpieniu osteoporozy
- Figi warto jeść dla zdrowia oczu. Dzięki witaminom zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
- Owoce te sprzyjają też urodzie i poprawiają wygląd skóry.
- Antyoksydanty zawarte w figach opóźniają procesy starzenia się organizmu i przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworów, miażdżycy czy zawałów serca.
Trzeba pamiętać, że suszone figi są kaloryczne. 100 gramów owoców to ok. 250 kcal. Właśnie ze względu na dużą dawką kalorii, ale też wysoką zawartość błonnika pokarmowego, nie wolno z nimi przesadzić (aby nie rozstroić układu pokarmowego). Ile dziennie można zjeść suszonych fig? Optymalną porcją będzie od dwóch do trzech sztuk w ciągu doby.
Zarówno świeże, jak i suszone figi cechują się średnim indeksem glikemicznym. Poziom IG wynosi 55 w przypadku świeżych owoców i 62 w przypadku owoców suszonych. To sprawia, że cukrzycy mogą je jeść, ale w ograniczonych ilościach.
Kto nie powinien jeść suszonych fig? Ostrożność muszą oczywiście zachować diabetycy - choć owoce mają średni indeks glikemiczny, to wciąż są źródłem dużej dawki węglowodanów. Z podobnej przyczyny nie są to produkty spożywcze wskazane dla osób otyłych i z nadwagą. Jedzone garściami z pewnością przyczynią się do wzrostu wagi.
Jedzenia fig powinny unikać osoby, które cierpią na migrenę. Figi posiadają w sobie tyraminę, która może powodować bóle głowy, a tym samym zaostrzać objawy migreny.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika fig nie należy jeść w przypadku biegunki, przy objawach stanów zapalnych jelit, w przebiegu zespołu jelita drażliwego, przy niestrawności, niewydolności jelit, a także po operacjach jamy brzusznej.
CZYTAJ TAKŻE:
Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też polecą w dół, cholesterol