Najzdrowsze warzywa na świecie. Są kopalnią witamin, przeciwutleniaczy, świetnym źródłem żelaza
W teorii wszyscy doskonale wiemy, iż częste spożywanie warzyw jest dobre dla naszego organizmu. Z praktyką bywa jednak różnie - często musimy na siłę wprowadzać je do naszej diety. Wolimy sięgnąć po coś słodkiego lub smażonego. I mamy z tego powodu wyrzuty sumienia. Wyjściem z tej kłopotliwej sytuacji jest sięganie wyłącznie po najzdrowsze warzywa. Innymi słowy, celujemy nie w ilość, a w jakość. No ale właśnie - najzdrowsze, czyli które? Z pomocą przychodzi Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), które na podstawie oceny zawartości 17 fundamentalnych dla zdrowia składników (m.in. odżywczych, budulcowych, energetycznych, regulujących), opublikowało listę najzdrowszych warzyw. Oto pięć z nich.
Szpinak jest niezwykle bogaty w witaminy A, C, K, a także w kwas foliowy, żelazo i magnez. Jest również niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diety. Jego wpływ na zdrowie pozostaje nie do przecenienia: wzmacnia układ odpornościowy (za sprawą wysokiej zawartości witaminy C chroni przed infekcjami), poprawia krążenie (bogactwo azotanów pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawić funkcję naczyń krwionośnych) oraz wzmacnia kości (odpowiada za to witamina K). Co ważne, szpinak do codziennej diety można włączyć na wiele różnych sposobów: dodawać do sałatek, jajecznicy czy makaronów, a także przygotowując z tego składnika smoothie.
Buraki ćwikłowe są przede wszystkim bogate w foliany, które z kolei są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają ponadto potas (pomaga w regulacji ciśnienia krwi), mangan (wspiera zdrowie kości i metabolizm) oraz przeciwutleniacze (przeciwdziałają przewlekłym chorobom). Uważa się, że spożywanie buraków ćwikłowych prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, korzystnie wpływa na układ immunologiczny, zwiększa odporność na stres, spowalnia procesy starzenia. Zalecany jest m.in. osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Boćwina to niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze warzywo, które jest bardzo korzystne dla zdrowia. Przede wszystkim to jedno z najlepszych źródeł żelaza roślinnego, niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie. Ale też kwasu foliowego, co z kolei docenią kobiety w ciąży (m.in. wpływa on na prawidłowy rozwój płodu). Wreszcie to cenne źródło witaminy K (odpowiada ona za krzepnięcie krwi i zdrowie kości) oraz błonnika, który wspomaga układ trawienny.
Wapń, potas, przeciwutleniacze, kwas foliowy, witaminy C, A i B6 - lista składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, które zawiera kapusta pekińska, jest długa. Zamiast wymieniać wszystkie po kolei, lepszym pomysłem będzie podsumowanie ich właściwości. To: poprawa funkcjonowania układów odpornościowego, trawiennego, nerwowego i kostnego, utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi, ale też zauważalny zastrzyk energii, za który odpowiadają witaminy B1, B2 i B6. Wreszcie, spożywanie kapusty pekińskiej zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób.
Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Więcej beta-karotenu niż marchew. Inne wartościowe składniki? Witaminy (w tym witamina E), foliany, żelazo, potas, wapń i izotiocyjaniany. Ale też woda, co przekłada się na dodatkową zaletę, czyli nawadnianie organizmu. O jakim warzywie mowa? To rukiew wodna. To właśnie ona została uznana przez CDC za najzdrowsze warzywo na świecie.
Atutem rukwi wodnej jest bez wątpienia jej niska kaloryczność przy jednoczesnym wysokim poziomie składników odżywczych. Dzięki temu jest ona idealnym dodatkiem do diety osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Włączając rukiew wodną do codziennej diety, możemy cieszyć się jej wyjątkowymi właściwościami i poprawić nasze zdrowie. Tym bardziej, że rukiew wodna po prostu świetnie smakuje.
Warto wiedzieć, iż nie trzeba bez opamiętania zajadać się warzywami, aby zauważyć ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dość powiedzieć, iż Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywać minimum 400 g warzyw i owoców każdego dnia, przy czym warzywa powinny stanowić większość. Tyle wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, cukrzycy czy otyłości.
Źródła:
https://www.today.com/health/diet-fitness/watercress-benefits-rcna100223.
CZYTAJ TAKŻE:
Dlaczego warto jeść młode ziemniaki? Są zdrowsze, niż myślisz i wcale nie tuczą
Owoce, które pomagają w odchudzaniu. Podkręcają metabolizm, przyspieszają spalanie tłuszczu
Wspomagają pracę serca, działają antynowotworowo. Jedz siedem sztuk dziennie