O tych właściwościach maślanki mało kto wie. Pij o konkretnej porze
Ten fermentowany napój mleczny, cieszy się w Polsce dużą popularnością. Jest ceniona z uwagi na wartości odżywcze i charakterystyczny, orzeźwiający smak. Uchodzi za niezwykle zdrową i pożywną, między innymi z uwagi na korzystny wpływ na układ pokarmowy. Maślanka to zdrowa i niskokaloryczna przekąska do picia. Istnieją jednak osoby, które nie powinny jej spożywać, bo przyniesie im to więcej szkody niż pożytku. Kto nie może pić maślanki i dlaczego?
- Maślanka to popularny napój mleczny, który powstaje w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietanki. To produkt uboczny powstawania masła, choć w przemysłowej produkcji maślanka jest już pozyskiwana w inny sposób
- Ten fermentowany napój mleczny to doskonałe źródło wapnia, lecytyny i kwasu mlekowego. W maślance znajdziemy także witaminy z grupy B oraz potas, sód, fosfor, magnez i selen
- Maślanka jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Jej regularne spożywanie korzystnie wpływa między innymi na mikroflorę jelitową. Nie oznacza to jednak, że maślankę mogą pić wszyscy i zawsze. Niektórzy powinni z niej zrezygnować.
Maślanka zawiera laktozę, czyli cukier mleczny, który u niektórych osób wywołuje problemy trawienne. Wielu ludzi cierpi na nietolerancję laktozy i spożycie przez nich produktów mlecznych prowadzi między innymi do wystąpienia biegunek czy rozstroju żołądka. Maślanka jest co prawda lepiej przyswajalna przez te osoby niż mleko, jednak osoby z nietolerancją laktozy wciąż powinny na nią uważać.
Przeciwwskazaniem do picia maślanki jest też alergia pokarmowa na mleko. Jej spożycie może wywołać u osób uczulonych między innymi rozstrój żołądka, pokrzywkę czy wymioty. U osób z silną alergią na białko mleka może nawet wystąpić wstrząs anafilaktyczny, choć zdarza się to rzadko.
Maślanka może być też niewskazana dla osób będących na diecie niskosodowej, ponieważ zawiera sporo sodu. Spożywanie jego dużych ilości może wpływać niekorzystnie na serce, naczynia krwionośne czy nerki. Warto wiedzieć, że im mniej tłuszczu ma maślanka, tym więcej sodu zazwyczaj zawiera. Lepiej więc przed zakupem zapoznać się dokładnie z etykietą produktu.
Czytaj również: Pij przy dnie moczanowej, na złogi w jelitach i odchudzanie. Zdrowsza od maślanki!
Maślanka to popularny napój mleczny, o charakterystycznym, orzeźwiającym smaku. W sklepach można ją kupić zarówno w postaci klasycznej, jak i w różnych wariantach smakowych, na przykład truskawkową czy brzoskwiniową. Najzdrowsza jest oczywiście maślanka klasyczna, zawierająca mniej cukru i mniej kalorii. Jej skład to w większości woda. Resztę stanowi cukier mlekowy, tłuszcze i białko. Maślanka to doskonałe źródło wapnia. Już jedna jej szklanka zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania na też ważny minerał.
Czy maślanka jest zdrowa? Owszem, zaleca się ją między innymi w profilaktyce osteoporozy. Korzystnie wpływa również na inne narządy i układy w ciele człowieka.
Maślanka między innymi:
- pozytywnie wpływa na samopoczucie i jakość snu, pomagając redukować napięcie i stres,
- korzystnie wpływa na sprawność intelektualną i koncentrację,
- wspiera poprawną pracę układu krążenia,
- wpływa korzystnie na procesy przemiany materii i wspiera detoksykację organizmu.
Maślanka jest naturalnym prebiotykiem i produktem dietetycznym. To jeden z najmniej kalorycznych produktów mlecznych.
Maślanka ma w zasadzie tylko jedno przeciwwskazanie. Nie jest odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera jej sporo. Osoby te powinny jej unikać, ponieważ może przyczynić się do pogorszenia ich samopoczucia i wywołać wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu, bóle brzucha czy biegunki.
Czytaj też: Dodaj kilka kropel do kawy. Podkręcisz metabolizm, schudniesz i wzmocnisz odporność
Maślankę można pić o dowolnej porze. Polecana jest nawet kobietom w ciąży, ponieważ na pewno nie zaszkodzi, a jest znakomitym źródłem witamin z grupy B.
Niektórzy zastanawiają się jednak, czy picie maślanki na noc jest zdrowe. Okazuje się, że nie ma powodu, by nie spożywać jej wieczorem, jednak warto zaobserwować reakcję swojego organizmu i ewentualnie z tego zrezygnować, jeśli to komuś nie służy. Wzdęcia, mdłości czy zgaga po wypiciu maślanki na noc sugerują, że lepiej wypijać ją o poranku lub całkowicie z niej zrezygnować.
Picie maślanki na noc może być niekorzystne dla osób cierpiących na refluks, a także dla cukrzyków. Maślanka wypijana przed snem może potęgować objawy choroby refluksowej, a także przyczynić się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Osoby chorujące na cukrzycę powinny więc na przykład dostosować dawkę insuliny do spożycia maślanki.
Maślankę można wypijać samodzielnie lub dodać do niej owoce, tworząc tym samym pożywny koktajl. Ten napój mleczny znajduje dość szerokie zastosowanie w kuchni. Co można zrobić z maślanki? Popularnością cieszą się na przykład racuchy na maślance, gofry, naleśniki czy ciasto na maślance. Przy jej udziale można przygotować domowe pieczywo, a nawet żurek.
Z niektórymi produktami nie powinniśmy jednak jej łączyć. Żaden produkt mleczny nie powinien być spożywany z alkoholem, ponieważ sprzyja on ścinaniu białka. Maślanką nie powinno się też popijać leków, w tym antybiotyków. Zawarty w niej wapń może nawet hamować działanie niektórych antybiotyków. Maślanka - podobnie jak kefir czy jogurty - jest jednak polecana przy antybiotykoterapii. Powinniśmy jednak wypijać ją kilka godzin przed lub po zażyciu tego lekarstwa.
CZYTAJ TAKŻE:
Kilkudniowa dieta maślankowa: Działanie i wpływ na zdrowie
Czy maślanka jest zdrowa? Kto powinien uwzględnić ją w diecie?
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie
Zobacz też: