Zapomniany pierwiastek. Niedobór zwiększa ryzyko raka i chorób tarczycy

Selen jest jednym z mikroelementów niezbędnych w ludzkiej diecie. Jedną z jego najważniejszych funkcji jest tworzenie enzymu o nazwie peroksydaza glutationowa. Mikroelement ten ma swój udział w spowolnieniu procesów starzenia się organizmu. W czym jest najwięcej selenu i jakie jeszcze właściwości wykazuje? Czym grozi jego nadmiar i niedobór?

  • Selen, razem z witaminą E, przyczynia się do ochrony komórek przed nadmiarem wolnych rodników
  • Zawartość selenu w produktach spożywczych zależy od jego ilości w glebie, na której uprawiane są rośliny

Prozdrowotne właściwości selenu – wpływ mikroelementu na organizm

Selen występuje w ludzkim organizmie w bardzo małych ilościach. Jednak wpływa on na wiele istotnych funkcji. Jedną z najważniejszych jest współtworzenie peroksydazy glutationowej – enzymu odpowiedzialnego za ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Ten silny antyoksydant zapobiega działaniu wolnych rodników, przez co zmniejsza ryzyko powstania niektórych nowotworów. Jakie jeszcze prozdrowotne właściwości ma selen? To między innymi: 

Reklama
  • wsparcie prawidłowego funkcjonowania tarczycy
  • łagodzenie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów
  • wspomaganie układu odpornościowego
  • opóźnianie procesów starzenia i redukowanie działania wolnych rodników
  • pomoc w utrzymaniu dobrego samopoczucia psychicznego
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca

Mikroelement dobrze wchłania się dzięki witaminom, takim jak witamina A, E i C. Co istotne, selen organiczny (czyli pochodzący z żywności) charakteryzuje się najlepszą bioprzyswajalnością.

Czym grozi niedobór selenu?

Selen jest niezbędnym dla ludzi składnikiem dostarczanym wraz z pożywieniem. Współuczestniczy w wielu procesach mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 

Niedobór selenu może poskutkować zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby tarczycy, schorzenia związane z sercem czy nowotwory. Objawem niedoboru może być również zaburzone działanie układu odpornościowego.

Selen - dzienne zapotrzebowanie

Nadmiar selenu także jest niekorzystny dla zdrowia. Osoby suplementujące ten mikroelement, np. w tabletkach, powinny spożywać wyłącznie ilości określone w ulotce dołączonej do opakowania. W przeciwnym razie może dojść do zatrucia (przy przekroczeniu dawki około 400 µg). Wówczas występują dolegliwości takie jak wymioty, biegunka, zmęczenie czy bóle stawów. 

Ile selenu powinno się spożywać w ciągu dnia? To zależy od wieku oraz płci. Jednak średnia wartość dziennego zapotrzebowania, zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn, wynosi około 50-60 µg. U dzieci norma to około 20-40 µg.

W jakich produktach znajduje się selen i gdzie jest go najwięcej?

Selen dostarczany organizmowi z pożywienia jest najlepiej przyswajalny. W czym jest selen i w jakim produkcie jest go najwięcej? Dużą zawartość mikroelementu mają:

  • otręby (owsiane i pszenne)
  • ryby (tuńczyk, sardynki, łosoś)
  • mięso (wołowina, indyk)

Zawartość selenu w poszczególnych produktach spożywczych może różnić się w zależności od rejonu świata. Jego ilość zależy bowiem od zawartości mikroelementu w glebie, na której rosną spożywane przez ludzi i zwierzęta rośliny. Najwięcej selenu mają orzechy brazylijskie. Ich garść może pokryć całe dzienne zapotrzebowanie.

Jednak niektórzy ludzie mogą mieć problem z dostarczeniem odpowiedniej dawki selenu z pożywienia. W szczególności są to osoby żywiące się pozajelitowo lub mające zaburzenia funkcji związanych z wchłanialnością mikroelementów. Wówczas niezbędne mogą okazać się suplementy. Przyjmując je trzeba koniecznie pamiętać o tym, by nie przekroczyć dawki, która mogłaby spowodować zatrucie. Warto również przedtem przeprowadzić badania poziomu selenu i skonsultować wyniki z lekarzem, by dobrać właściwą dawkę.

Czytaj też:

Orzechy brazylijskie: Jakie mają właściwości zdrowotne? Kto powinien je jeść?

Są w kawie, burakach i mleku. W jednym przypadku mogą zaszkodzić

Wymiata złogi z jelit, nawadnia i odchudza. Jedz, by mieć płaski brzuch


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL