Główne zasady diety owocowej

Dieta owocowa polega na jedzeniu wyłącznie owoców. Ilość - dowolna, rodzaj i sposób przygotowania - wedle uznania (surowe, gotowane, pieczone, wykluczone są tylko suszone owoce). Ograniczenie jest jedno: kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3 dni, po których stopniowo wprowadza się lekkie posiłki z udziałem innych produktów i wraca do zwykłego sposobu żywienia.

Zalety owocowej diety

Duże spożycie owoców oznacza dostarczenie organizmowi dużej ilości witamin, zwłaszcza witaminy C. Pokaźna ilość błonnika pobudza przemianę materii i - pęczniejąc w żołądku - hamuje uczucie głodu. 

Dodatkowo zawarty m.in. w cytrusach i jabłkach błonnik rozpuszczalny w postaci pektyn  może obniżać poziom cholesterolu. W połączeniu z niską wartością kaloryczną owoców - taka dieta okazuje się skutecznym sposobem na szybkie schudnięcie.

Minusy diety opartej na samych owocach

Jak każda monodieta, także i dieta owocowa nie może być traktowana jako długoterminowy sposób odżywiania. Jedzenie samych owoców nie zapewni dostarczenia organizmowi wielu niezbędnych składników, jak białko, wapń, niektóre witaminy (D, witaminy z grupy B), wielonienasycone kwasy tłuszczowe.  

Reklama

Skutki mogą być opłakane - anemia złośliwa, zaburzenia w pracy układu nerwowego. Zwiększona podaż cukrów prostych - to z kolei prosta droga do cukrzycy.

Przez zdrową osobę dieta owocowa może być stosowana wyłącznie w charakterze krótkiej - maksymalnie trzydniowej - kuracji oczyszczającej, umożliwiającej pozbycie się kilku kilogramów i nagromadzonych w organizmie toksyn.

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL