Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza

Owoce jagodowe słyną z wysokiej zawartości cennych substancji bioaktywnych. Pod tym względem czarna malina jest niekwestionowaną królową tej rodziny. Ta wyjątkowa odmiana malin zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jakie właściwości ma czarna malina i dlaczego warto jej spróbować w przyszłym sezonie? Sprawdzamy.

Czarna malina - co to za owoc?

Rubus occidentalis to amerykańska odmiana maliny czerwonej. Jak wygląda czarna malina? Sadzonki i krzewy obu odmian praktycznie nie różnią się od siebie. Jednak rubus occidentalis rodzi małe owoce z subtelnym woskowym nalotem. Kiedy owoce są dojrzałe, uzyskują głęboki, czarny kolor.

Czym różni się czarna malina od jeżyny? Budową owocu - grona jeżyny mocno przywierają do dna kwiatowego. Natomiast w przypadku czarnej maliny oddzielenie owocu od szypułki jest możliwe i bardzo proste, dokładnie tak jak u malin czerwonych.

Jak smakuje czarna malina? Jest pyszna jak wszystkie owoce jagodowe. Można w niej wyczuć nuty czerwonej maliny i jeżyny. To sprawia, że ma bogatszy bukiet smakowy i aromatyczny. Ze względu na wysoką zawartość ciemnych barwników intensywniejszy kolor ma nie tylko świeża czarna malina. Sok również jest ciemny i mocno nasycony.

Reklama

Czarna malina - właściwości

Zacznijmy od wartości energetycznej. 100 g czarnej maliny, czyli ok. 2/3 szklanki owoców, to ok. 70 kalorii. Taka porcja to ok. 5 g naturalnej fruktozy i 1,7 g błonnika (5 proc. zalecanej dziennej dawki spożycia dla osoby dorosłej). Czarne maliny zawierają śladowe ilości tłuszczu i 1,4 g białka.

Owoc wyróżnia się pod względem zawartości żelaza - w porcji jest go aż 1,4 g. To ok. 8 proc. zalecanej dziennej dawki spożycia dla dorosłej kobiety. Czarne maliny zawierają również wapń, ale w niewielkiej ilości, która pokryje 3 proc. dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Wysokie zawartości miedzi, cynku, potasu i magnezu czynią z czarnej maliny prawdziwy superfood. Podobne wartości osiągają witamina C i witamina A. Taki skład sprawia, że czarne maliny mogą być naturalnym środkiem do walki z anemią.

Czarne maliny na tle innych owoców jagodowych wyróżnia bardzo wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Jednymi z najważniejszych są antocyjany. To właśnie one nadają owocom ten wyrazisty, ciemny kolor. Ich obecność w codziennej diecie chroni komórki przed konsekwencjami stresu oksydacyjnego. To działanie nie tylko opóźnia efekty starzenia się organizmu, ale działa również przeciwnowotworowo.

Wykazano również, że przeciwutleniacze zawarte w czarnych malinach mogą działać nawet trzykrotnie skuteczniej niż te, które wyodrębniono w innych owocach jagodowych. Poziom przeciwutleniaczy w żywności jest mierzony jako ORAC (zdolność absorpcji rodników tlenowych). Poziom ORAC w czarnych malinach wynosi 77 µmoli/TE/g, czyli ok. trzy razy więcej niż w jagodach, które uznawane są bardzo dobre źródło antyoksydantów.

Ważną substancją, którą znajdziemy w czarnych malinach, jest kwas elagowy. To substancja o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Wyniki badań na zwierzętach sugerują, że może on spowalniać rozwój nowotworów płuc i przełyku. Testy kliniczne na ochotnikach prowadzone są obecnie na Uniwersytecie Stanowym w Ohio. Mają zobrazować wpływ czarnych malin na raka okrężnicy i przełyku u ludzi.

Na co działa czarna malina?

To przede wszystkim doskonały sposób na wsparcie organizmu za pomocą antyoksydantów. Warto włączyć ten owoc do profilaktycznej diety przeciwnowotworowej. Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym to również sposób na przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym.

Wysokie stężenia przeciwutleniaczy to również silne działanie neuroprotekcyjne. Badacze zajmujący się chorobami neurodegeneracyjnymi, np. chorobą Alzheimera, coraz częściej sugerują włączenie czarnych malin do diety osób chorych lub znajdujących się w grupie ryzyka.

Czarna malina może być stosowana wspomagająco przy przeziębieniu ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne kwasu elagowego. Te właściwości wykorzystuje się również podczas wspomagania leczenia chorób układu pokarmowego, szczególnie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Czerwone i czarne maliny zawierają salicylany, w tym kwas acetylosalicylowy, który jest substancją aktywną leków przeciwzapalnych. Salicylany zmniejszają również rozwój flory chorobotwórczej w jelitach i pomagają w stanach zapalnych w jamie ustnej.

Co jest zdrowsze - świeże owoce czy sok z czarnej maliny?

Obróbka cieplna to zawsze ryzyko utraty cennych witamin z owoców. Jednak sok z czarnej maliny warto wybrać głównie ze względu na rekordową zawartość antyoksydantów. Przetwory z tych owoców nie tracą wartości, które mają świeże owoce. Dlatego, jeśli na lokalnym targu nie znajdziesz świeżych owoców, możesz kupić gotowy sok.

Podobnie jak w przypadku soku z czerwonych malin sprawdzi się on świetnie w okresach infekcji sezonowych. Pomoże zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i przyjemnie rozgrzeje organizm. Sok z czarnej maliny warto też pić profilaktycznie. Nie tylko po to, by wspierać układ odpornościowy, ale również w profilaktyce antynowotworowej.

Czy suszona czarna malina jest zdrowa?

Suszenie owoców pozbawia je wody, ale nie cennych składników odżywczych. Owoce w takiej postaci zawierają takie same ilości antyoksydantów jak owoce świeże. Można je jeść jako słodką przekąskę, dodawać do ciast i deserów lub przygotowywać z nich napar.

Czarna malina - czy można ją uprawiać w Polsce?

Choć czarna malina jest uprawiana w zachodnich stanach Ameryki Północnej, to w Polsce dostępne są odmiany mrozoodporne. Dlatego można śmiało sadzić je we własnym ogródku i przy odpowiedniej pielęgnacji cieszyć się wyhodowanym przez siebie superfoodem. Na plony trzeba poczekać, bo pierwsze owoce pojawiają się na pędach dwuletnich. Dlaczego warto uprawiać owoce samodzielnie? Ponieważ możesz robić to ekologicznie, bez szkodliwej chemii.

CZYTAJ TAKŻE:

Kto nie powinien jeść mandarynek? Mogą nasilić przykre objawy

Czerwone banany mają więcej witamin i są słodsze. To źródło magnezu i potasu

Mniejsze odmiany są skarbnicą witamin. Kto powinien jeść pomidorki koktajlowe?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: maliny | maliny właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL