Czerwone banany mają więcej witamin i są słodsze. To źródło magnezu i potasu

Banany to jedne z najchętniej kupowanych owoców w Polsce, ponieważ są ogólnodostępne, smaczne, a dodatkowo miękkie, co sprawia, że owoce te są faworytem wśród najmłodszych. Żółte banany mają jednak konkurencję, ponieważ ich czerwona odmiana jest nie tylko słodsza, ale także bogatsza w witaminy i minerały. Jak jeść czerwone banany i dlaczego warto?

Czerwone banany - jak smakują?

Czerwone banany różnią się od żółtej odmiany nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Czerwona odmiana jest krótsza, bardziej pękata, a skóra jest czerwona i grubsza niż w przypadku żółtych bananów.

Oprócz tego czerwone banany mają kremowy, maślany miąższ, który jest bardzo słodki, z wyczuwalną nutą maliny.

Czerwone banany zdrowsze od żółtych?

Czerwone banany charakteryzują się większą ilością witamin i substancji odżywczych. W tej odmianie znajdziemy przede wszystkim wysoką zawartość witaminy C - w 100 gramach miąższu czerwonego banana znajdziemy aż 15 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Reklama

Ponadto cechuje je wysoka zawartość potasu, który korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i siłę skurczu mięśnia sercowego.

W czerwonych bananach znajdziemy także beta-karoten, który w organizmie człowieka zamieniany jest na witaminę A. Ta jest odpowiedzialna nie tylko za zdrowy wygląd skóry, ale wspomaga także pracę narządu wzroku oraz układ odpornościowy.

W czerwonej odmianie znajduje się także witamina B6, przeciwutleniacze, a nawet prebiotyki.

Czerwone banany źródłem magnezu i błonnika

Wybór czerwonej odmiany bananów jest rekomendowany osobom z niedoborami magnezu. W 100 gramach banana znajdziemy nawet 8 proc. rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek,  natomiast taka sama ilość owocu dostarczy 3 gramy błonnika pokarmowego. Ten z kolei korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit i przemianę materii. Błonnik jest także odpowiedzialny za stymulowanie wzrostu korzystnych bakterii jelitowych.

Czerwone banany a cukrzyca

Chociaż czerwone banany są skarbnicą witamin i minerałów, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję skóry, oczu i jelit - nie powinny być w nadmiarze spożywane przez cukrzyków. Czerwona odmiana ma więcej cukru niż żółta, a ich indeks glikemiczny wynosi IG 51. To oznacza, że owoce te nie powinny znajdować się w codziennej diecie osób zmagających się ze skokami glikemii.

Jak jeść czerwone banany?

Czerwone banany, tak jak żółta odmiana, mogą być spożywane jako przekąska. Oprócz tego jednak stanowią dobrą bazę słodzącą do lodów, naleśników, a nawet ciast i ciasteczek. Miąższ można wykorzystać również do sałatek owocowych i koktajli, a także jeść na ciepło - podgrzane na patelni z odrobiną masła. 

CZYTAJ TAKŻE:

Mają więcej potasu niż pomidory i banany. Jedz z myślą o sercu

Co wypłukuje magnez, wapń i potas? Nie tylko kawa i herbata!

Ile kalorii mają pomidory i które są najzdrowsze?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL