Czerwone banany mają więcej witamin i są słodsze. To źródło magnezu i potasu
Banany to jedne z najchętniej kupowanych owoców w Polsce, ponieważ są ogólnodostępne, smaczne, a dodatkowo miękkie, co sprawia, że owoce te są faworytem wśród najmłodszych. Żółte banany mają jednak konkurencję, ponieważ ich czerwona odmiana jest nie tylko słodsza, ale także bogatsza w witaminy i minerały. Jak jeść czerwone banany i dlaczego warto?
Czerwone banany różnią się od żółtej odmiany nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Czerwona odmiana jest krótsza, bardziej pękata, a skóra jest czerwona i grubsza niż w przypadku żółtych bananów.
Oprócz tego czerwone banany mają kremowy, maślany miąższ, który jest bardzo słodki, z wyczuwalną nutą maliny.
Czerwone banany charakteryzują się większą ilością witamin i substancji odżywczych. W tej odmianie znajdziemy przede wszystkim wysoką zawartość witaminy C - w 100 gramach miąższu czerwonego banana znajdziemy aż 15 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Ponadto cechuje je wysoka zawartość potasu, który korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i siłę skurczu mięśnia sercowego.
W czerwonych bananach znajdziemy także beta-karoten, który w organizmie człowieka zamieniany jest na witaminę A. Ta jest odpowiedzialna nie tylko za zdrowy wygląd skóry, ale wspomaga także pracę narządu wzroku oraz układ odpornościowy.
W czerwonej odmianie znajduje się także witamina B6, przeciwutleniacze, a nawet prebiotyki.
Wybór czerwonej odmiany bananów jest rekomendowany osobom z niedoborami magnezu. W 100 gramach banana znajdziemy nawet 8 proc. rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, natomiast taka sama ilość owocu dostarczy 3 gramy błonnika pokarmowego. Ten z kolei korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit i przemianę materii. Błonnik jest także odpowiedzialny za stymulowanie wzrostu korzystnych bakterii jelitowych.
Chociaż czerwone banany są skarbnicą witamin i minerałów, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję skóry, oczu i jelit - nie powinny być w nadmiarze spożywane przez cukrzyków. Czerwona odmiana ma więcej cukru niż żółta, a ich indeks glikemiczny wynosi IG 51. To oznacza, że owoce te nie powinny znajdować się w codziennej diecie osób zmagających się ze skokami glikemii.
Czerwone banany, tak jak żółta odmiana, mogą być spożywane jako przekąska. Oprócz tego jednak stanowią dobrą bazę słodzącą do lodów, naleśników, a nawet ciast i ciasteczek. Miąższ można wykorzystać również do sałatek owocowych i koktajli, a także jeść na ciepło - podgrzane na patelni z odrobiną masła.
CZYTAJ TAKŻE:
Mają więcej potasu niż pomidory i banany. Jedz z myślą o sercu
Co wypłukuje magnez, wapń i potas? Nie tylko kawa i herbata!