Dodawaj do śniadania i herbaty jak Grecy. Dobry dla serca i na trawienie

W Grecji należy do najbardziej lubianych i najczęściej stosowanych miodów. Jest inny, wyjątkowy - ma choćby inny smak od tych, które znamy i których używamy na co dzień. Po spróbowaniu od razu powiemy, z czego jest pozyskiwany, bowiem jest w nim dobrze wyczuwalna ziołowa nuta. Miód tymiankowy jest zaliczany do najlepszych odmian miodu na świecie. Jak smakuje, jak działa i jak go stosować? Dziś przybliżamy ten grecki przysmak.

Miód tymiankowy - co to takiego?

Powszechnie znane są w Polsce takie miody jak miód spadziowy, rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy, gryczany czy mniszkowy. Sięgamy także po miód nawłociowy, faceliowy, wrzosowy czy nostrzykowy, a nawet po drogi miód manuka, który przez wiele osób jest nazywany najzdrowszym miodem na świecie. Miód tymiankowy nie cieszy się w Polsce tak dużą popularnością. Co innego w Grecji - Grecy jako nieliczni zajmują się produkcją miodu tymiankowego. Poza tym jest wytwarzany w pasiekach na terenie Włoch czy Hiszpanii, ale to wśród mieszkańców Grecji zajmuje szczególne miejsce, obok miodu piniowego i miodu z kwiatów pomarańczy. W ostatnich latach można zauważyć, że także polskie pasieki, zachęcone m.in. przypisywanym mu właściwościom, zaczęły zajmować się tym wyjątkowym wyrobem.

Reklama

Jak sugeruje sama nazwa, miód tymiankowy jest pozyskiwany z liliowo-różowych kwiatków tymianku właściwego (macierzanka tymianek, macierzanka zwyczajna), który znamy jako aromatyczną przyprawę i roślinę leczniczą. Pochodzi on z zachodniej części basenu Morza Śródziemnego, ale dziś jest uprawiany w wielu regionach świata, także w Polsce.

Jak smakuje miód tymiankowy?

Grecy uwielbiają smak i aromat tymianku, to jedno z najpopularniejszych ziół przyprawowych w kuchni śródziemnomorskiej. Wykorzystuje się go do przyprawiania mięs, ryb, makaronów, zapiekanek, warzyw (świetnie nadaje się do wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów), a także potraw z roślin strączkowych. Jest aromatyczny, wyrazisty i intensywny. Czy to samo można powiedzieć o miodzie tymiankowym?

Miód tymiankowy jest jednym z najbardziej aromatycznych miodów. Jest mało słodki, wyrazisty w smaku, czasem ostro-kwaśny (odpowiada za to m.in. wysoka zawartość kwasów organicznych). Łatwo wyczuć w nim ziołową nutę. Bywa nazywany "czerwonym miodem" z powodu charakterystycznego, rubinowo-bursztynowego odcienia świeżej patoki (miód płynny). Po skrystalizowaniu cechuje się barwą jaśniejszą, jest bursztynowo-pomarańczowy.

Właściwości tymianku

Wiele właściwości, jakie przypisuje się miodowi z tymianku, wynika oczywiście ze składników, jakie występują w tej roślinie.

Ziele tymianku zawiera flawonoidy, liczne składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor i selen, witaminy - witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz witaminę K. Olejek eteryczny ekstrahowany z tymianku obfituje w tymol i karwakrol - związki o udokumentowanym działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym.

Tymianek zawiera mnóstwo substancji o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, działa też przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego, dlatego często włącza się go do diet osób z problemami z żołądkowymi, dolegliwościami wątrobowymi czy podrażnionymi jelitami. Wspiera prawidłową perystaltykę jelit, dlatego jest dodawany do dań ciężkostrawnych. Napar z tymianku jest przydatny w zmniejszaniu dolegliwości takich jak wzdęcia lub gazy.

Tymianek jest stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego (wykazuje działanie przeciwkaszlowe, rozkurczowe i rozgrzewające). Działa też uspokajająco i jest dobry dla skóry (działanie łagodzące i przeciwtrądzikowe).

Właściwości miodu tymiankowego

Miód tymiankowy jest na pewno miodem o niezwykłych walorach smakowych i szerokim zastosowaniu kulinarnym, ale nie można zapominać o jego właściwościach zdrowotnych.

Jak każdy miód zawiera głównie cukry proste, białko, przeciwutleniacze, enzymy (pochodzą przede wszystkim z organizmu pszczół, a jedynie znikoma ilość pochodzi ze zbieranego pyłku i nektaru), poza tym witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, potas, magnez czy wapń. Szczególne właściwości miód tymiankowy zawdzięcza jednak obecności związku znanemu jako tymol, który jest głównym składnikiem olejku eterycznego tymianku i działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Produkty tymiankowe, w tym miód tymiankowy, często wykorzystywane są jako wsparcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, łagodzą ból gardła i kaszel. Dzięki zawartości związków przeciwzapalnych miód pomaga w redukcji stanów zapalnych. Spożywany regularnie może przyczynić się do zwiększenia odporności i ogólnej poprawy samopoczucia.

Stosowanie miodu tymiankowego może wpływać na poprawę trawienia. Może pomóc łagodzić dolegliwości żołądkowe i wspomagać leczenie schorzeń układu moczowego. Aromat miodu tymiankowego pomaga w redukcji stresu i napięcia nerwowego.

Miód tymiankowy będzie dobrym wyborem dla serca, m.in. za sprawą flawonoidów, które mogą działać protekcyjnie na komórki mięśnia sercowego, szczególnie w sytuacjach jego dużego obciążenia.

Ten produkt pszczeli ma też zastosowanie w kosmetyce. Znane są jego właściwości nawilżające, regeneracyjne, uelastyczniające skórę, przyspieszające gojenie się ran. 

Jak używać miodu tymiankowego?

Miód tymiankowy, jak każdy inny miód, będzie stanowił dobry dodatek do herbaty. Oczywiście przestudzonej, bo pamiętajmy, że w temperaturze powyżej 40 st. traci większość swoich dobroczynnych właściwości. Nie musi to też być herbata - możesz dodać łyżeczkę miodu z tymianku do ciepłej wody z cytryną i imbirem.

Jeśli chcesz jeść jak Grecy, możesz dodać mniej niż łyżkę do jogurtu greckiego z owocami i orzechami. Taka opcja to świetny wybór na śniadanie. Osłodzi i podkręci on także każdą owsiankę i jaglankę.

Miód tymiankowy nada też wyrazistego smaku wszelkim sosom sałatkowym, dipom i marynatom. Sprawdzi się w daniach mięsnych. Należy jednak pamiętać, że tymiankowy miód, podobnie jak inne pszczele produkty, może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych.

Greckie "płynne złoto" może być także stosowane zewnętrznie, na skórę, np. jako składnik maseczek do pielęgnacji cery.

CZYTAJ TAKŻE: 

Piją właśnie taką i długo żyją. Sekret greckiej "kawy długowieczności"

Miód leśny wzmocni odporność, ale poprawi też pracę serca. Jedz nawet codziennie

Reguluje cukier i pomaga schudnąć. Wystarczy pić przez tydzień, by odczuć efekty

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: miód | tymianek | Grecja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL