reguluje cukier i pomaga schudnąć. Wystarczy pić przez tydzień, by odczuć efekty

Najnowsze badania wykazały, że wystarczy przez tydzień pić 340 ml soku z czarnego bzu, by poprawić metabolizm, zwiększyć ilość pożytecznych bakterii w jelicie, a nawet schudnąć. Ta naturalna suplementacja daje nadzieję na poprawę zdrowia osobom w stanie przedcukrzycowym, chorującym na cukrzycę i zmagającym się z nadwagą lub otyłością. Jakie jeszcze działanie wykazuje sok z czarnego bzu?

Badania nad sokiem z czarnego bzu. Wyniki zaskakują

Opublikowane badania przeprowadzone przez naukowców z Washington State University w USA wykazały, że regularne picie soku z czarnego bzu korzystnie wpływa na bakterie jelitowe, regulację poziomu cukru we krwi, a także wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. 

Badania przeprowadzono na 18 osobach dorosłych z nadwagą. Uczestników podzielono na dwie grupy - jedni otrzymywali do picia prawdziwy sok z czarnego bzu, a drudzy placebo, przygotowane specjalnie przez Laboratorium Innowacji Żywnościowych Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej - płyn miał taki sam smak oraz kolor, jak sok z czarnego bzu. 

Reklama

U członków obu grup stosowano taką samą dietę. W grupie osób, które regularnie piły prawdziwy sok z czarnego bzu ujawniono, że zwiększyła się ilość dobrych bakterii jelitowych, takich jak promieniowce (Actinobacteria) i Firmicutes.

Bakterie Actinobacteria wspierają proces syntezy witamin z grupy B, zapobiegają reakcjom autoimmunologicznym i zmniejszają stany zapalne jelit. 

Bakterie Firmicutes odpowiedzialne są za trawienie błonnika oraz kwasów tłuszczowych, regulują metabolizm oraz chronią układ pokarmowy przed patogenami. 

Sok z czarnego bzu reguluje poziom glukozy

Nie tylko wzrost pożytecznych bakterii jelitowych udało się zaobserwować w trakcie badania, ale także korzystny wpływ soku z czarnego bzu na poziom cukru we krwi. 

U uczestników badania, którzy przyjmowali prawdziwy sok, zaobserwowano poprawę  procesów metabolicznych. 

Sok z czarnego bzu obniżył poziom glukozy we krwi uczestników średnio o 24 proc. Oznacza to, że jego regularne przyjmowanie poprawia przetwarzanie cukrów po spożyciu węglowodanów. 

W trakcie badań ustalono, że spada nie tylko poziom cukru, ale także insuliny - nawet o 9 proc. 

Sok z czarnego bzu ułatwia odchudzanie

U badanych, którzy przyjmowali 340 ml soku z czarnego bzu, zaobserwowano także większe spalanie tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że regularne picie soku może znacznie ułatwić odchudzanie osobom z nadwagą lub otyłością. 

W tej kwestii Autorzy badań złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników czarnego bzu. Mają one być zastosowane m.in w suplementach ułatwiających kontrolowanie masy ciała. 

Czarny bez na odporność

Już wcześniej badania wykazały, że owoce czarnego bzu zawierają dużo antyoksydantów, dzięki czemu wspierają one układ odpornościowy i chronią przed stresem oksydacyjnym. Czarny bez zawiera też związki, które hamują rozwój wirusów i skracają czas trwania infekcji wirusowej.

Czarny bez dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych

Obecne w owocach czarnego bzu antocyjany wspierają zdrowie naczyń krwionośnych poprzez poprawę ich elastyczności. 

Ponadto regularne spożywanie soku z czarnego bzu obniża ciśnienie tętnicze krwi. 

Sok z czarnego bzu - czy można przygotować go samemu? 

Sok z czarnego bzu, by zachował swoje właściwości, powinien być naturalny. Przez zakupem warto sprawdzić etykietę i skład produktu. Dodatki cukru, substancji konserwujących czy słodzących mogą obniżyć skuteczność soku. 

Taki zdrowotny napój można przygotować samodzielnie w domu. Jak zrobić sok z czarnego bzu? 

Potrzebne są następujące składniki: 

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (tylko czarne, lśniące owoce, bez zielonych i niedojrzałych),
  • 500-600 g cukru (można dostosować do smaku),
  • 1 litr wody,
  • sok z 1-2 cytryn (opcjonalnie, dla smaku).

Oczyszczone owoce należy zalać wodą i gotować przez 30 minut na niewielkim ogniu. Następnie należy odcedzić sok od owoców, dodać do niego cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny i całość podgrzać do rozpuszczenia cukru. Gorący sok należy przelać do słoików lub butelek i szczelnie zamknąć, a następnie odwrócić do góry dnem lub pasteryzować przez 15 minut. 

Źródła:

  1. Washington State University, komunikat prasowy, 8 stycznia 2025 r. https://news.wsu.edu/press-release/2025/01/08/elderberry-juice-shows-benefits-for-weight-management-metabolic-health/
  2. https://www.health.com/health-benefits-of-elderberry-7506026

CZYTAJ TAKŻE:
12 produktów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Korzyści też dla jelit i wątroby

Tak będziemy się odżywiać w 2025 roku. Gwarantuje zdrowie, odchudzi przy okazji

Większy apetyt, nerwowość, problemy ze snem. Pomocy domaga się tarczyca

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: czarny bez | czarny bez właściwości | Sok z czarnego bzu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL