Uzupełnią witaminy, uregulują ciśnienie, pomogą schudnąć. Dlaczego jeszcze warto jeść nektarynki?
Są soczyste, smaczne, a do tego mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Nektarynki są odmianą brzoskwiń, różnią się od nich jednak tym, że mają idealnie gładką skórkę pozbawioną meszku i bardzo intensywny zapach. Jakie odmiany są najlepsze? Kto powinien jeść nektarynki? Czy są przeciwwskazania do ich spożywania? Wyjaśniamy.
Nektarynki to owoce o soczystym miąższu, świetne w smaku. Są chętnie wybierane latem, bo stanowią idealną przekąskę w czasie upalnych dni. Nie psują się szybko pod wpływem ciepła, zawierają także sporo wody. Poza tym są źródłem wielu składników odżywczych.
Nektarynki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Owoc ten zawiera też dużą ilość błonnika. Nektarynki dostarczają organizmowi również potasu, magnezu, witaminy A i witamin z grupy B. Te składniki są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego.
Ile kalorii mają nektarynki? Owoce te są niskokaloryczne. W 100 g tych owoców znajdują się tylko 44 kcal.
Nektarynki są dostępne w wielu odmianach, które różnią się smakiem, strukturą miąższu i okresem dojrzewania. Najpopularniejsze z nich to:
- Sunrise - ma jasnopomarańczowy lub czerwony kolor skórki, miąższ jest soczysty, delikatny oraz słodki;
- Fantasia - ma żółtą lub jasnopomarańczową skórkę pokrytą w połowie ciemnoczerwonym rumieńcem, miąższ jest żółty, o słodko-kwaskowatym smaku;
- Flavortop - ma czerwoną skórkę i duże owoce, a miąższ jest soczysty oraz słodki;
- Harko - ma żółtą skórkę, w większości pokrytą czerwono-fioletowym rumieńcem, owoce są średniej wielkości. Dojrzewa w połowie sierpnia;
- Red Gold - ma skórkę żółtą, w większości pokrytą czerwonym rumieńcem, miąższ jest żółty i zbity, a owoce duże.
Nektarynki ze względu na niską kaloryczność to idealna przekąska dla osób dbających o linię i dobrą kondycję organizmu. Spożywanie nektarynek jest polecane także osobom chorym na anemię. Nektarynki w ciąży to także dobry sposób na naturalne uzupełnienie niedoboru witamin u przyszłej mamy. Co więcej, nektarynki są niskosodowe, a jednocześnie bogate w potas. Włączenie ich do diety może pomóc w regulacji ciśnienia krwi.
Nektarynki mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, w tym jelita, ze względu na wysoką zawartość błonnika, który pomaga w utrzymaniu regularności wypróżnień i zapobieganiu zaparciom. Poza tym wspomaga prawidłowe trawienie i utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.
Histamina to naturalnie występujący w organizmie hormon. Odpowiada on przede wszystkim za gojenie się ran, poprawia napięcie mięśni gładkich oraz współdziałanie z innymi hormonami. Histamina występuje też w wielu produktach spożywczych. Uczulenie na histaminę może być wrodzone lub nabyte.
Czy osoby na diecie antyhistaminowej mogą jeść nektarynki? Nektarynki są zwykle uznawane za owoce o niskiej zawartości histaminy, co oznacza, że mogą być spożywane. Warto jednak zauważyć, że reakcje na histaminę są bardzo indywidualne, a każda osoba może mieć różne poziomy tolerancji na nią.
Nektarynki mają indeks glikemiczny równy 43. Wartość IG klasyfikuje je w zakresie niskiego indeksu glikemicznego. Choć nektarynki nie mają wysokiego IG w porównaniu do innych owoców, nie jest on też najniższy. Porównując je do truskawek, borówek i jagód, to jednak owoce wysokocukrowe. Cukrzycy mogą jeść nektarynki, ale nie powinni przesadzać z ich spożyciem.
Nektarynki posiadają wiele właściwości zdrowotnych, jednak są pewne grupy osób, które powinny unikać lub ograniczać ich spożywanie.
Nektarynki zawierają naturalnie występujący cukier zwany fruktozą. U osób z nietolerancją fruktozy po spożyciu nektarynek mogą wystąpić m.in. wzdęcia i bóle brzucha.
Istnieje grupa osób, u których spożycie nektarynek może dawać objawy reakcji alergicznej określane jako zespół alergii jamy ustnej (OAS). Zjawisko to spowodowane jest przez reagujące krzyżowo alergeny, występujące zarówno w pyłkach roślin, jak i niektórych produktach. Najczęściej objawia się ono zaburzeniami układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, napady duszności) oraz układu pokarmowego (np. biegunka, bóle brzucha, wymioty).
CZYTAJ TAKŻE:
Pyszne, ale czy zdrowe? Czy z cukrzycą lub dną moczanową można jeść czereśnie?
Obniża cholesterol i ma mnóstwo witaminy E. Stosuj do smażenia i na skórę
Kto powinien jeść ziemniaki w skórkach? Zyskają nie tylko cukrzycy