Pyszne, ale czy zdrowe? Czy z cukrzycą lub dną moczanową można jeść czereśnie?
Słodkie jak cukierki, soczyste i kojarzące się z letnią beztroską czereśnie są obok truskawek niekwestionowanymi królowymi czerwca. Ale ich słodycz może budzić pewne obawy - czy aby nie podnoszą zbyt szybko glikemii i nie mają zbyt wielu kalorii? Czy czereśnie można jeść bezkarnie? Czy zawierają coś, co może zaszkodzić osobom z chorobami dietozależnymi, a może przeciwnie - przysłużą się zdrowiu? Dowiedz się więcej o wartościach odżywczych i zdrowotnych właściwościach czereśni.
Czereśnie warto jeść, bo sezon na nie trwa bardzo krótko, a są pełne witamin i składników mineralnych. Ich spożywanie dostarczy organizmowi sporo witaminy C, A, E, K oraz witamin z grypy B: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) Niacyny B3 i pirydoksyny (B6).
Te czerwcowe owoce zawierają też mnóstwo minerałów: kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, jodu i cynku. Dzięki czemu są zbawienne dla układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego, regulują gospodarkę hormonalną i służą sprawnej pracy nerwów i mózgu. Przyjrzyjmy się dokładniej, co "potrafią" czereśnie.
Czereśnie, jak większość owoców o intensywnym zabarwieniu, są skarbnicą antyoksydantów - polifenole. To związki wykazujące intensywne działanie antyoksydacyjne. Mają właściwości przeciwzapalne, redukują także stres oksydacyjny i spowalniają proces starzenia się komórek - wpływają więc korzystnie na wygląd oraz kondycję skóry i włosów. Co ciekawe, im ciemniejsze czereśnie, tym więcej w nich wartości odżywczych.
Jak pokazują badania dieta bogata w polifenole, może chronić przed wieloma chorobami przewlekłymi, w tym przed chorobami serca, cukrzycą czy niektórymi nowotworami. Zmniejsza również ryzyko demencji. W czereśniach znajdziemy też karotenoidy (m.in. beta-karoten), które także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Czereśnie są tym cenniejsze, że pomagają regulować metabolizm cukrów i przywracają prawidłowy poziom glikemii, a co za tym idzie - są idealne dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Czereśnie, choć słodkie, są niskokaloryczne - 100 g mają zaledwie 63 kcal. Niski jest także indeks glikemiczny czereśni (IG - 22). Owoce te znajdują się więc na liście produktów dozwolonych w diecie diabetyków oraz borykających się z insulinoopornością.
Czereśnie bogate są w błonnik, który jest sprzymierzeńcem jelit i reguluje procesy trawienia. POwinny więc zajadać je osoby, które mają problemy z wypróżnieniami, wzdęcia i zaparcia.
Z tego samego powodu - w związku z wysoką zawartością błonnika - na czereśnie muszą uważać osoby chorujące na stany zapalne jelit, w tym m.in. zespół jelita drażliwego.
Owoce te, zwłaszcza jedzone w dużych ilościach, mogą wywołać bóle brzucha, nudności, biegunki, wzdęcia lub gazy. Dolegliwości te pojawiają się zwykle po jednorazowych zjedzeniu dużej ilości tych owoców - to efekt uboczny sporej ilości cukrów, które bardzo szybko fermentują w układzie pokarmowym (w miąższu czereśni znajduje się fruktoza oraz sorbitol).
Z prozdrowotnych właściwości czereśni powinny korzystać przede wszystkim osoby z chorobami serca - "sercowcom" zaleca się bowiem dietę bogatą w potas. Czereśnie znajdują się także na liście produktu wskazanych u osób z nadciśnieniem tętniczym - działają jak naturalne diuretyki (lekko moczopędnie).
Czereśnie to także wymarzone owoce dla osób z artretyzmem. Czereśnie to owoce ubogopurynowe - po ich zmetabolizowaniu w organizmie pozostają bardzo małe ilości kwasu moczowego. Z tego powodu czereśnie zalecane są osobom z dną moczanową (artretyzmem) - chorobą, która polega na odkładaniu się złogów kwasu moczowego w stawach, ścięgnach, więzadłach oraz nerkach.
Dodatkowo u pacjentów z dną moczanową wartościowa jest zawarta w czereśniach cyjanidyna, która może blokować odczuwanie bólu. Czereśnie łagodzą objawy artretyzmu także za swoich właściwości moczopędnych, dzięki czemu kryształki kwasu moczowego są szybciej wypłukiwane.
Poza osobami uczulonymi na czereśnie i wspomnianymi już chorymi na nadwrażliwość jelit (IBS, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego) po owoce te nie powinny sięgać osoby z nietolerancją fruktozy - czereśnie mają ponad 5 g tego cukru w 100 g owoców. Dla wielu osób z nietolerancją to zbyt duża dawka, co będzie objawiało się przykrymi dolegliwościami.
Ostrożnie do jedzenia czereśni powinny podchodzić też osoby będące na diecie ubogopotasowej - w 100 g czereśni jest aż 220 mg potasu. Dla większości jest to zaleta tych owoców, jednak pacjenci, którym zaleca się ograniczenie ilości tego pierwiastka w diecie, powinni sięgać po nie sporadycznie.
CZYTAJ TAKŻE:
Czy mając dnę moczanową można jeść szparagi?