8 przypraw, które przyspieszają trawienie. Odciążą wątrobę i jelita
Do codziennych potraw dodajemy wiele przypraw, które nadają smak i aromat przygotowanym posiłkom. Warto jednak wiedzieć, że niektóre z nich doskonale wpływają na produkcję enzymów trawiennych, przyspieszając trawienie i skracając czas zalegania jedzenia w przewodzie pokarmowym. Przedstawiamy osiem najlepszych przypraw, które podkręcają metabolizm i zapobiegają uczuciu ciężkości po obfitym posiłku.
Pieprz to jedna z najczęściej wybieranych przypraw podczas codziennego gotowania - i słusznie, bowiem pobudza on cały układ pokarmowy do trawienia. Przyspiesza przemianę materii, wspiera pracę wątroby, a dzięki zawartości chromu niweluje ochotę na słodycze.
Majeranek może być używany do zup i sosów, ale także makaronów czy dań mięsnych. Majeranek zapobiega wzdęciom oraz niestrawności. Działa rozkurczowo, dzięki czemu pomaga w bólach brzucha oraz zaparciach.
Imbir nie każdemu przypada do gustu, jednak warto przekonać się do tej przyprawy, ponieważ pokręca on metabolizm, usprawnia pracę żołądka i przyczynia się do zwiększonej produkcji enzymów trawiennych. Imbir wykazuje także korzystne działanie na pęcherzyk żółciowy - poprawia przepływ żółci, która uczestniczy w trawieniu. Po imbir warto sięgać, jeśli dokuczają nam wzdęcia - działa wiatropędnie i poprawia perystaltykę jelit.
Tymianek jest jedną z lepszych przypraw w kuchni, ponieważ wpływa nie tylko na trawienie, ale ma także właściwości bakteriobójcze. Chroni jelita przez chorobami, łagodzi bóle żołądkowe i pomaga w uporczywych wzdęciach.
Po kminek warto sięgać zwłaszcza wtedy, gdy planujemy uroczystości z zastawionym stołem. Przyprawa ta przyspiesza procesy fermentacyjne w jelitach i zwiększa produkcję żółci. Ułatwia to trawienie zwłaszcza tłustych i obfitych posiłków. Jest zalecany przede wszystkim osobom, które chorują na wrzody żołądka i dwunastnicy.
Mięta od dawna znana jest jako zioło stosowane na problemy żołądkowe. Korzystnie działa na cały układ trawienny, pobudza wydzielanie żółci, kwasu żołądkowego, usprawnia trawienie i zapobiega zaleganiu resztek pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Na miętę powinny uważać osoby cierpiące na zgagę, ponieważ nadprodukcja enzymów trawiennych, może wywołać nieprzyjemne objawy. Miętę można dodawać do potraw w postaci świeżych liści, lub pić z niej napar tuż po posiłku.
Kurkuma jest jedną z najlepszych, a wciąż niedocenionych przypraw. Nadaje potrawom intensywny, żółty kolor, ale przede wszystkim wspiera pracę wątroby i jelit. Regularne spożywanie kurkumy obniża poziom cukru we krwi, ma działanie hepatoprotekcyjne (chroni komórki wątrobowe), przyspiesza trawienie tłuszczów. Jest to istotne przede wszystkim dla osób, które są na diecie lub chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.
Oregano ma właściwości rozkurczające, dzięki czemu nawet po obfitym posiłku, nie grożą nam wzdęcia czy problemy z wypróżnieniem. Oregano jest zalecane u osób, które cierpią na niestrawność, stany zapalne żołądka, a także cierpią z powodu kamicy żółciowej. Wykazano, że oregano wpływa na procesy fermentacyjne w jelitach oraz poprawia ich perystaltykę.
Oregano ma swoje zastosowanie także w medycynie naturalnej, w której wykorzystuje się olejek z oregano do walki z zakażeniami pasożytniczymi układu pokarmowego.
Doskonale nadaje się do potraw mięsnych, sosów, makaronów, zapiekanek.
CZYTAJ TAKŻE:
Tymi dodatkami "podkręcisz" kawę. Nie tylko jej smak, ale i właściwości
Jedz nie tylko w święta. Obniża cholesterol, pomaga na zaparcia
Najbardziej pożądane warzywo 2023 roku. Fioletowa bulwa lub proszek skrywają moc antyoksydantów