Odtyka zatoki, odgrzybia organizm, rozprawia się z kaszlem. Zrób z niego syrop
Chrzan zupełnie nie kojarzy nam się z zimą. A powinien. Właściwości zdrowotne chrzanu są imponujące i w okresie, gdy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje, warto z nich korzystać. Oczywiście można włączyć go do przygotowywanych przez nas potraw, ale jeszcze lepszym pomysłem jest zrobienie syropu z chrzanu, który będzie na wyciągnięcie ręki, gdy tylko "coś nas dopadnie" - np. przeziębienie. Jak robi się syrop z chrzanu, zwanego polskim żeń-szeniem lub, ze - względu na swoją moc - porównywanego z imbirem? Podajemy przepis.
Chrzan przed wiekami był podstawowym składnikiem wykorzystywanym w polskiej kuchni. Znajdowało się dla niego także miejsce w domowej apteczce. Dziś chrzan pojawia się na stołach głównie przy okazji świąt i w okresie przygotowywania przetworów, a w domowej apteczce próżno szukać preparatów z nim w składzie. Nasze prababcie powiedziałyby, że nie wykorzystujemy wszystkich jego właściwości. I miałyby rację.
Chrzan to bowiem nie tylko świetny dodatek do wielu przygotowywanych przez nas na co dzień potraw, ale też naturalny środek na różne dolegliwości, z czego dawniej świetnie zdawano sobie sprawę. W medycynie ludowej chrzan był środkiem na infekcje dróg oddechowych, dolegliwości trawienne czy bóle reumatyczne.
Co takiego ma w sobie chrzan, że od dawien dawna stosuje się go w zapobieganiu i leczeniu wielu powszechnych dolegliwości?
Chrzan to źródło wielu cennych dla zdrowia składników, m.in. witaminy C (ma jej więcej niż cytryna), witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, żelaza czy cynku. Zaliczyć do nich należy także synigrynę o właściwościach m.in. przeciwzapalnych.
Izotiocyjanian allilu, związek odpowiedzialny za ostry smak chrzanu, posiada właściwości antybakteryjne. Badania sugerują, że może zwalczać szereg niebezpiecznych bakterii, w tym E. coli, H. pylori i Salmonellę. Chrzan skuteczny jest także w zetknięciu z infekcjami grzybiczymi i wirusowymi.
Podkreśla się korzystny wpływ chrzanu na zdrowie układu oddechowego. Udrażnia zatkane zatoki, łagodzi objawy infekcji, pomaga przy uciążliwym kaszlu, wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli. Badanie z udziałem ponad 1500 osób wykazało, że suplement zawierający 80 mg suszonego korzenia chrzanu i 200 mg nasturcji był tak samo skuteczny jak tradycyjny antybiotyk w leczeniu ostrych infekcji zatok i zapalenia oskrzeli. To właściwości, które nabierają szczególnego znaczenia w okresie jesienno-zimowym.
Chrzan wzmacnia też odporność, a dzięki obecności przeciwutleniaczy chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Stymuluje pracę układu pokarmowego, działa rozgrzewająco, przyspiesza metabolizm. Nasila wydzielanie soków trawiennych, zapobiega wzdęciom. Niektóre jego związki mają korzystny wpływ na krążenie krwi. Chrzan działa również moczopędnie i sprawdza się w leczeniu infekcji układu moczowego.
Chrzan, tak jak cebula czy czosnek, zasługuje na uwagę w okresie jesienno-zimowym. Jak skorzystać z jego właściwości? Chrzan, którzy działa jak naturalny antybiotyk, można zamknąć w małej buteleczce, robiąc z niego syrop.
Syrop chrzanowy sprawdzi się przy infekcjach dróg oddechowych. Rozrzedzi zalegającą wydzielinę i ułatwi jej odkrztuszanie, pomoże na uporczywy kaszel i katar, odetka zatoki, zbije gorączkę. Wspomoże leczenie przeziębienia, grypy, zapalenia zatok i zapalenia oskrzeli. Stosowany prewencyjne wzmocni odporność.
Syrop chrzanowy znajduje również zastosowanie w przypadku pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego.
Co więcej, może złagodzić objawy jesiennego przesilenia i przewlekłego stresu.
Składniki potrzebne do przygotowania syropu z chrzanu to:
- 200 g chrzanu (najlepiej świeżego),
- 200 g miodu lipowego, akacjowego bądź wielokwiatowego,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 250 ml przegotowanej wody.
Świeży korzeń chrzanu należy dokładnie umyć, następnie obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowany umieszcza się we wcześniej wyparzonym słoiku i zalewa wodą. Do mikstury dodaje się sok z cytryny i całość dokładnie miesza. Na końcu pora na płynny miód. Całość można zmiksować. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by składniki dobrze się połączyły.
Po tym czasie miksturę przecedza się przez gazę, a otrzymany płyn przelewa do słoika. W takiej postaci jest on gotowy do spożycia.
Syrop z chrzanu można przyjmować trzy razy dziennie. Ale ważna uwaga - jest ostry w smaku i wymaga rozcieńczenia w ciepłej, przegotowanej wodzie. Dla dorosłych odpowiednie proporcje to łyżka syropu na pół szklanki wody. W przypadku dzieci zmniejszamy dawkę - zamiast łyżki w wodzie (lub mleku) rozcieńczamy łyżeczkę specyfiku. Nie należy go przyjmować na pusty żołądek.
CZYTAJ TAKŻE:
Trzymasz go na parapecie. Zrób z niego nalewkę i pij w chorobie