Reklama

Trzymasz go na parapecie. Zrób z niego nalewkę i pij w chorobie

Ziołowe nalewki lata temu stanowiły ważny element domowej apteczki. Do ich przygotowania wykorzystywano miętę, rumianek, dziurawca, jałowca, nawłoć... Tak naprawdę długo można by wymieniać. Dziś co prawda zdecydowanie częściej robi się nalewki z owoców, jednak o tych ziołowych wcale nie zapomniano. Nie wiesz, na jakie zioło się zdecydować? Podpowiemy. Idealnym ziołem na nalewkę, które można hodować w domu lub ogrodzie, jest rozmaryn. Sprawdź, jak przygotować nalewkę rozmarynową i kiedy ją stosować.

Rozmaryn - dawne zastosowanie

Rozmaryn to roślina z basenu Morza Śródziemnego, która podbiła niemal cały świat. Zajmuje ważne miejsce w kuchni (to podstawa kuchni śródziemnomorskiej), jak i medycynie czy kosmetyce. Jej walory smakowe i właściwości lecznicze były znane już w starożytności. Z pomocą rozmarynu zwalczano m.in. ból mięśni. Poza tym stosowano go w celu wzmocnienia odporności, na krążenie, poprawę pamięci czy wzrost włosów

Dostępne badania potwierdzają, że rozmaryn jest składnikiem, który warto włączyć dla diety, gdyż zawiera szeroką gamę składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia.

Reklama

Rozmaryn - właściwości

Rozmaryn lekarski bogaty jest w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które, jak się uważa, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają krążenie krwi. Jest źródłem żelaza, wapnia i witaminy B6, a także witaminy A, witaminy C, kwasu foliowego i manganu. Zawiera kwas karnozowy, związek znany ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających, który, jak wykazano, może spowolnić wzrost komórek rakowych, a nawet obniżyć ryzyko rozwoju nowotworów. Ale nie tylko.

Badania wykazały, że kwasy karnozowy i rozmarynowy mają silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie rozmarynu może obniżyć ryzyko infekcji, a w przypadku już występującej infekcji, pomóc układowi odpornościowemu szybciej ją zwalczyć. 

Kwas karnozowy ma być dobry także dla mózgu - może zwalczać uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki i znacząco pomóc w zapobieganiu starzeniu się mózgu. Pozytywnie wpływa również na stan zdrowia oczu. Aromat rozmarynu, jak pokazują badania, może pozytywnie wpływać też na koncentrację i wydajność, a także, jednak w mniejszym stopniu, na nastrój. Badania sugerują, że rozmaryn redukuje także stres.

Osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi polecana jest herbatka z rozmarynu. Napar z suszonych liści rozmarynu ma działać przeciwwrzodowo, hepatoochronnie i moczopędnie.

Co więcej - rozmaryn pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, bywa stosowany w leczeniu bólu mięśni i zapalenia stawów, a także przyspiesza porost włosów.

Rozmaryn - jak wykorzystać?

Rozmaryn można wykorzystać na wiele sposobów. W postaci świeżych lub suszonych liści używany jest jako przyprawa w kuchni. Znakomicie podkreśla smak mięs, dodawany jest też do ryb, ale i warzyw, a nawet deserów. Wraz z bazylią świetnie zastąpi sól.

Rozmaryn to jednak nie tylko przyprawa. Z rozmarynu można przygotować napar, olejek czy nalewkę, które zadziałają niczym lek

Jak zrobić nalewkę z rozmarynu? Kiedy po nią sięgać? Wyjaśnijmy.

Nalewka z rozmarynu - kiedy stosować?

Nalewka z rozmarynu, zwana też rozmarynówką, idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia organizm, działa rozgrzewająco i napotnie. Przeziębienie zdusi w zarodku.

Rozmarynówka ukoi też nerwy, zmniejszy stres i ułatwi zasypianie. Ponadto sprawdzi się w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego - złagodzi bóle brzucha, wzdęcia, nudności i zaparcia.

W przypadku bólów reumatycznych kilka kropel nalewki można wetrzeć w bolące miejsca.

Nalewka z rozmarynu - przepis

Nalewkę z rozmarynu można przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści, i na kilka sposobów. Do tej najprostszej, bez dodatków, potrzebujesz jednej szklanki świeżych liści lub 50 g wysuszonych. Umieść je w wyparzonym słoiku lub innym szklanym naczyniu i zalej wódką. Wlej ok. 500 ml klasycznej wódki 40 proc. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na dwa tygodnie - w przypadku świeżych liści, a w przypadku suszonych na miesiąc. Od czasu do czasu możesz potrząsnąć słojem. Następnie przefiltruj trunek, by uzyskać sam płyn, i rozlej go do mniejszych buteleczek. Tak przygotowane powinny postać jeszcze kilka dni.  

Nalewka z rozmarynu - dawkowanie

W przypadku przywołanych wyżej dolegliwości zaleca się spożywanie trzech-czterech małych łyżeczek nalewki z rozmarynu dziennie. Rozmarynówkę można łączyć z miodem w proporcjach 1:1 - jedna łyżka nalewki, jedna łyżka płynnego miodu. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Tymianek nie tylko na kaszel. Stosuj też w problemach z wątrobą i jelitami

Jak uprawiać rozmaryn? 

Te polskie zioła musisz mieć w apteczce. Które są najlepsze do ogrodu? 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL