Rano pij z wodą, wieczorem z mlekiem. Tak na organizm działa szafran

Znany jest jako najdroższa przyprawa świata lub "czerwone złoto", a ceniony jest przez smakoszy za lekko orzechowy posmak i piękną barwę. Ale szafran oferuje także wiele korzyści zdrowotnych. Regularne spożywanie wody szafranowej lub mleka szafranowego może przynieść poprawę nastroju, lepsze trawienie, zwiększoną energię i zdrowszą, promienistą skórę. Te proste w przygotowaniu napoje mogą stać się cennym dodatkiem do codziennej diety. Spróbuj pić je przez tydzień, a poczujesz się świetnie.

Szafran - co to jest?

Szafran, nazywany "czerwonym złotem", to jedna z najdroższych przypraw na świecie, pozyskiwana z krokusa szafranowego (Crocus sativus). Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale uprawiany jest również w Hiszpanii, Grecji, Indiach oraz Iranie. Każdy kwiat zawiera tylko trzy delikatne pręciki, które są ręcznie zbierane i suszone, co tłumaczy wysoką cenę tej przyprawy.

Właściwości zdrowotne szafranu

Szafran od wieków ceniony jest za swoje właściwości lecznicze i kulinarne. Szafran działa wielowymiarowo na organizm, oferując szereg korzyści zdrowotnych, takich jak  poprawa nastroju, wsparcie układu pokarmowego - pomaga w trawieniu i wzmacnia odporność.  

Reklama

Jak szafran działa na organizm? Oto niektóre z jego najważniejszych cech:

  • przeciwutleniacz - szafran jest bogaty w antyoksydanty, takie jak krocyna, pikrokrocyna i safranal, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami.
  • działa przeciwzapalnie - zadziała przeciwzapalnie, co może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie.
  • poprawia nastrój - zawiera związki, które mogą działać jak naturalne antydepresanty, wspomagając produkcję serotoniny w mózgu. Regularne spożywanie szafranu może pomóc w walce z depresją i poprawie ogólnego samopoczucia.
  • wspomaga trawienie i metabolizm - szafran może pomóc w poprawie trawienia i zmniejszeniu wzdęć, może także łagodzić dolegliwości żołądkowe.
  • wzmacnia i chroni serce - poprawia krążenie krwi i może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i wspomaga zdrowie serca.

Co zawiera szafran?

Szafran jest bogaty w witaminy i minerały, w tym:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan.

Jak stosować szafran?

Szafran nie jest zbyt często stosowaną przyprawą, wiadomo - jest drogi, ale warto pokusić się o niego i raz na jakiś czasu dorzucić go do zupy. W rosole nawet 2-3 nitki szafranu zapewnią piękny kolor i podbiją wartości odżywcze wywaru. 

Na świecie popularne jest m.in. włoskie risotto alla milanese, które swoją złocistą barwę i orzechowy posmak zawdzięcza właśnie szafranowi. 

Jak zrobić wodę szafranową?

Najłatwiejszym sposobem na korzystanie z właściwości zdrowotnych szafranu jest przygotowanie wody szafranowej. 

Składniki:

  • 4-5 nitek szafranu
  • 1 szklanka ciepłej wody

Zanurz nitki szafranu w ciepłej wodzie. Pozostaw na 10-15 minut, aby szafran uwolnił swoje właściwości (i kolor). Pij rano na czczo dla najlepszego efektu. Woda szafranowa doskonale przyspiesza metabolizm i pobudza jelita do pracy. 

Jak zrobić mleko szafranowe?

Mleko szafranowe, znane również jako "złote mleko", to z kolei doskonały napój na noc, który wspiera zdrowy sen i relaks.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (może być krowie, migdałowe, kokosowe lub inne)
  • 4-5 nitek szafranu
  • 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu lub kardamonu (opcjonalnie)

By je przygotować podgrzej mleko w garnku. Dodaj nitki szafranu i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i przyprawy, jeśli używasz. Pij lekko ciepłe.

Kiedy pić wodę szafranową i mleko szafranowe?

Wodę szafranową najlepiej pić rano na czczo, aby wspomóc trawienie i rozpocząć dzień z energią. Z kolei mleko szafranowe najlepiej pić wieczorem przed snem, aby zrelaksować się i poprawić jakość snu.

Jakie efekty daje regularne spożywanie szafranu?

Spożywanie wody szafranowej codziennie przez tydzień może przynieść zauważalne korzyści:

  • poprawa nastroju - regularne picie szafranu może pomóc w łagodzeniu objawów depresji i lęku.
  • lepsza trawienie - możesz zauważyć poprawę w trawieniu i mniejsze wzdęcia.
  • zwiększona energia - dzięki poprawie ogólnego zdrowia i samopoczucia, możesz poczuć się bardziej energiczny.
  • zdrowsza skóra - dzięki antyoksydantom, skóra może stać się bardziej promienna i zdrowa.

CZYTAJ TAKŻE: 

Najzdrowsze dodatki do kawy. Zamienniki mleka i cukru, które pomogą schudnąć

Wspiera pracę wątroby i nerek, opóźnia starzenie i odchudza. Tę herbatę pij codziennie

Zbijają cholesterol, regulują ciśnienie, są dobre dla kości. Stosuj też olej

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: metabolizm przyspieszenie | zioła uspokajające
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL