Drętwienie rąk i zmęczenie objawem niedoboru. Organizm "woła" o tę witaminę
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy jest niezbędna do produkcji krwi i odgrywa ważną rolę w metabolizmie energetycznym. Jak wszystkie witaminy z grupy B przekształca białka, węglowodany i tłuszcze, które spożywasz, w energię. W jakiej formie powinniśmy ją przyjmować i czy potrzebna jest suplementacja witaminy B5?
Witamina B5 jest jedną z ośmiu witamin z grupy B, które odpowiadają za:
- prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- wytwarzanie czerwonych krwinek,
- produkcję hormonów płciowych,
- prawidłowe działanie układu pokarmowego, a w szczególności wątroby,
- zdrowie skóry, włosów i paznokci.
Sama witamina B5 odgrywa istotną rolę w procesach metabolicznych, ponieważ jest niezbędna do produkcji koenzymu A, który uczestniczy w m.in. w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek na energię. Wpływa na syntezę i rozkład kwasów tłuszczowych. Bierze udział w produkcji hormonów, takich jak kortyzol, który reguluje stres. Uczestniczy w procesach regeneracji tkanek i pomaga utrzymać optymalny poziom energii.
Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie wystarczającej ilości witaminy B5 jest przestrzeganie zbilansowanej diety. W polskim menu bardzo łatwo ją umieścić, bo występuje w większości lubianych warzyw.
Produkty, które zawierają duże ilości witaminy B5 to:
- brokuły i brukselka
- kapusta i inni członkowie rodziny kapustowatych,
- białe i słodkie ziemniaki,
- pełne ziarna,
- grzyby,
- orzechy,
- fasolki,
- grocg i groszek,
- soczewica,
- mięsa,
- drób,
- nabiał,
- drożdże,
- wątróbka,
- ryby,
- jajka.
Warto wiedzieć, że witamina B5 jest wrażliwa na ciepło, a gotowanie żywności może zmniejszyć jej ilość w posiłku nawet o 67 proc. Dlatego, jeśli sprawdzasz poziom witaminy B5 w konkretnych produktach, pamiętaj, że jest ona podawana dla stanu surowego.
W krajach wysokorozwiniętych nie notuje się masowego deficytu witaminy B5 u pacjentów. Jednak coraz częściej obserwuje się go u osób, które spożywają produkty wysoko przetworzone, a ich dieta jest uboga w świeże warzywa i produkty pełnoziarniste.
Podobnie jak w przypadku większości składników odżywczych, odpowiednie spożycie witaminy B5 różni się dla poszczególnych grup wiekowych.
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B5:
● niemowlęta w wieku 6 miesięcy i młodsze - 1,7 mg,
● niemowlęta w wieku od 7 do 12 miesięcy - 1,8 mg,
● dzieci 1-3 lata - 2 mg,
● dzieci 4-8 lat - 3 mg,
● dzieci 9-13 lat - 4 mg,
● dzieci i dorośli w wieku 14 lat i starsi - 5 mg,
● kobiety w ciąży - 6 mg,
● osoby karmiące piersią - 7 mg.
Czy witaminę B5 można przedawkować? Teoretycznie tak, wtedy pacjent doświadcza nieprzyjemnej biegunki. Praktycznie nie jest to możliwe, bo jej nadmiar wydalany jest z moczem. Natomiast przed rozpoczęciem suplementacji wykonaj badanie, aby oznaczyć poziom kwasu pantotenowego w organizmie. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, jest wykonywane z krwi przed pierwszym posiłkiem w ciągu dnia.
Niedobory witaminy B5 występują głównie w przypadku niedożywienia lub u osób z neurodegeneracją związaną z kinazą pantotenianową. Do grup ryzyka zagrożonych deficytem witaminy B5 zalicza się głównie osoby starsze, cierpiące na gruźlicę i alkoholików.
Jakie są objawy niedoboru witaminy B5:
- drętwienie dłoni i stóp,
- ból głowy,
- zmęczenie,
- drażliwość lub niepokój,
- problemy ze snem,
- problemy żołądkowo-jelitowe i utrata apetytu,
- skurcze mięśni i zaburzenia koordynacji mięśni,
- zmiany osobowości.
U większości pacjentów z niedoborem witaminy B5 stwierdza się również deficyty innych witamin i substancji odżywczych. Dobra wiadomość jest taka, że po włączeniu do diety odpowiednich produktów i wsparciu dobrze dobraną suplementacją, objawy ustępują.
Badania z 2011 roku wskazują, że pantetyna, czyli jedna z form kwasu pantotenowego, może obniżać poziom lipidów we krwi, jeśli jest przyjmowana w dużych ilościach wraz z dietą zdrową dla serca. Oznacza to, że odpowiednio dobrana witamina B5 może pomóc obniżyć cholesterol całkowity, cholesterol LDL (lub zły cholesterol) i apolipoproteinę B.
Przyjmowana w posiłkach wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci. Może być również stosowana na skórę - w kosmetykach występuje w formie pantenolu i dekspantenolu.
Dekspantenol to substancja chemiczna wytwarzana z kwasu pantotenowego (witaminy B5), jest często dodawana do produktów do włosów i skóry. Znajdziesz ją również w składach kosmetyków kolorowych. To składnik silnie nawilżający, który ma również zastosowanie w dermatologii.
Witamina B5 w formie dekspantenolu ma zastosowanie w leczeniu:
- egzemy,
- atopowego zapalenia skóry u dzieci,
- skutków ubocznych silnych preparatów przeciwtrądzikowych (głównie izotretynoiny),
- reakcji skórnych na radioterapię,
- wyprysku,
- odpieluszkowego zapalenia skóry.
Dekspantenol łagodzi podrażnienia i swędzenie, badania sugerują, że może przyspieszać gojenie się ran.
Nie, dopóki stosujesz zbilansowaną i zdrową dietę, zawierającą różnorodne produkty spożywcze, jest mało prawdopodobne, że doświadczysz niedoboru witaminy B5 lub będziesz potrzebować suplementów.
CZYTAJ TAKŻE:
Niedobór witaminy B3 prowadzi do pelagry. Objawy będą widoczne na skórzeMaść z witaminą A+E. Regeneruje suchą i podrażnioną skórę