Usprawnia trawienie i metabolizm, zapobiega wzdęciom. Choć gorzka, warto pić z niej napar
Jeśli borykasz się z problemami trawiennymi, brakiem apetytu czy osłabioną odpornością warto sięgnąć po goryczkę żółtą. Choć jej intensywny smak może zniechęcać, to właściwości zdrowotne tej niezwykłej rośliny sprawiają, że warto dać jej szanse. Jakie to właściwości? Odpowiadamy.
Goryczka żółta (Gentiana lutea) to prawdziwa królowa wśród gorzkich ziół. Jest to roślina wieloletnia, sinawozielona, o grubym, żółtawo-brunatnym, walcowatym kłączu oraz o pojedynczych lub słabo rozgałęzionych korzeniach i łodydze wyrastającej do 140 cm wysokości. Goryczka żółta kwitnie od czerwca do sierpnia. Owocem jest wrzecionowato-butelkowata czterokomorowa torebka pękająca na dwie części, zawierająca liczne drobne nasiona. Nasiona dojrzewają we wrześniu.
Goryczka żółta rośnie w stanie naturalnym w rejonach górskich środkowej i południowej Europy. W Polsce występuje na wysokogórskich łąkach Tatr i Karpat. Goryczka żółta jest jednak pod ochroną, dlatego surowiec leczniczy pochodzi głównie z upraw.
Tajemnicą skuteczności goryczki żółtej są substancje goryczkowe, a zwłaszcza amarogentyna - jedna z najbardziej gorzkich znanych substancji na świecie. To ona odpowiada za pobudzenie pracy układu pokarmowego, stymulację wydzielania śliny, soków trawiennych i żółci. Efekt? Lepsze trawienie, szybszy metabolizm i skuteczniejsze przyswajanie składników odżywczych.
Goryczka żółta zawiera:
- substancje goryczkowe,
- sekoirydoidy, w tym najbardziej gorzką amarogentynę,
- glikozydy,
- węglowodany,
- związki azotowe (gencjanina i gencjalutyna),
- pektyny,
- fitosterole,
- olejek eteryczny,
- związki mineralne.
Goryczka żółta działa przeciwgrzybiczo, łagodzi stany zapalne, wspomaga trawienie, pobudza apetyt i wzmacnia układ odpornościowy. Jest także świetnym środkiem stymulującym pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także pomaga w problemach trawiennych, osłabieniu oraz w stanach wyczerpania.
Goryczka żółta posiada także zdolność do usuwania rodników ponadtlenkowych (jedne z reaktywnych form tlenu), głównie dzięki procesom enzymatycznym lub katalizowanym przez metale, co czyni ją doskonałym naturalnym środkiem przeciwutleniającym. W przemyśle spożywczym jej kwiaty są wykorzystywane jako źródło naturalnych konserwantów i substancji przeciwdrobnoustrojowych.
Badania pokazują, że goryczka żółta, w różnych stężeniach, ma zdolność wspomagania układu odpornościowego i poprawiania odpowiedzi immunologicznej, szczególnie w przypadku przewlekłych chorób. Dodatkowo, jej gorzki składnik, amarogentyna, pomaga zmniejszyć postęp przewlekłego stanu zapalnego, ograniczając wydzielanie cytokin przez komórki T, co dodatkowo potwierdza jej leczniczy potencjał. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga zapobiegać wzdęciom. Wykorzystywana jest w preparatach galenowych jako środek żółciopędny, zwłaszcza w przypadku problemów trawiennych. Stosuje się ją przy dolegliwościach związanych z pęcherzykiem żółciowym oraz wątrobą, a także w niestrawności, przewlekłych stanach zapalnych żołądka i biegunkach.
Odwar goryczkowy:
Najczęściej spotykaną formą jest odwar z korzenia. Wystarczy pół łyżeczki sproszkowanego korzenia zalać szklanką letniej wody, podgrzewać do wrzenia przez 5 minut, odstawić na 15 minut, a następnie przecedzić. Zaleca się picie 2-3 łyżek takiego naparu przed jedzeniem, aby pobudzić trawienie i poprawić apetyt.
Uwaga - preparaty z goryczki żółtej nie wolno stosować w ostrych nieżytach żołądka, chorobie wrzodowej i krwawieniach w przewodzie pokarmowym.
Choć goryczka żółta ma wiele zalet, nie jest odpowiednia dla każdego. Nie powinny jej stosować osoby cierpiące na:
- Ostre stany zapalne żołądka i jelit - ze względu na pobudzające wydzielanie soków żołądkowych działanie.
- Chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy - może nasilić dolegliwości i zwiększyć produkcję kwasu solnego.
- Krwawienia w przewodzie pokarmowym - może dodatkowo podrażnić błonę śluzową.
- Nadkwasotę.
- Nadciśnienie.
Jak w przypadku każdego zioła, kluczem do bezpiecznego stosowania jest umiar i świadomość przeciwwskazań. Dlatego zawsze warto wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
Mateusz Emanuel Senderski: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie
Gordana Joksic i in.: Effects of Gentiana lutea Root on Vascular Diseases: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32469702/
Giacomo Di Matteo i in: Beauvericin Immunotoxicity Prevention by Gentiana lutea L. Flower In Vitro: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10535299/
CZYTAJ TAKŻE:
Cynamon i kardamon w kawie zamień na tę przyprawę. Wzmacnia smak i odchudza
Naturalny spalacz tłuszczu, wróg cholesterolu. To jedna z najzdrowszych przypraw
Na odporność pij domowy napar z trzech składników. Wyciszy stany zapalne