5 zalet spożywania błonnika
Błonnik charakteryzuje się tym, że po spożyciu nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. Ma niebagatelne znaczenie zarówno dla prawidłowej pracy jelit jak i całego naszego organizmu.
Koniec z nadwagą
Błonnik pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Posiada właściwość pochłaniania wody, dzięki czemu pęcznieje w żołądku, zmniejszając tym samym uczucie głodu.
Błonnik na problemy jelitowe
Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Wchłania po drodze wodę, co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Likwiduje to zaparcia i ułatwia regularne wypróżnianie się. Produkty bogate w zawartość błonnika pomagają zapobiegać zaparciom.
Cholesterol w dół
Błonnik jest rozkładany do kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Wątroba używa ich do produkcji cholesterolu a więc gdy zostaną usunięte, obniży się poziom cholesterolu.
Pozbądź się toksyn
Błonnik pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze.
Koniec z wahaniem stężenia glukozy we krwi
Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Co więcej, wydzielanie insuliny jest regulowane przez układ hormonalny. Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów we krwi.