Czosnek to samo zdrowie. Z niego także przyrządzisz syrop
Domowej produkcji antybiotyk i to wyłącznie z naturalnych składników? To możliwe. Syropy z cebuli i czosnku to idealne przykłady. W okresie infekcyjnym warto mieć je w lodówce. Tym razem przyglądamy się bliżej właściwościom leczniczym czosnku i zdradzamy przepis na miksturę, która wzmocni naszą odporność, a w przypadku przeziębienia lub grypy świetnie poradzi sobie z uciążliwymi objawami.
Czosnek, ze wszystkich roślin leczniczych, cieszy się największym uznaniem. I są ku temu solidne podstawy. Dlatego tak wielu spożywa codziennie surowy ząbek czosnku (to najzdrowsza postać, ponieważ w procesie obróbki termicznej traci on część właściwości; minus jest jednak oczywisty - nieprzyjemny zapach z ust), przyrządza mleko z miodem z dodatkiem czosnku czy na okres jesienno-zimowy, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na infekcje, przygotowuje syrop z czosnku.
Mikstura z czosnku to najlepszy naturalny antybiotyk, po który chętnie sięgały nasze babcie. Zachęcamy gorąco do odszukania zapomnianej receptury.
Czosnek ma bowiem wiele cudownych właściwości:
- zwalcza infekcje (ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne),
- korzystnie wpływa na odporność (to m. in. dzięki związkom flawonoidowym i witaminom takim jak A, B1, B2 czy C),
- pomaga udrożnić drogi oddechowe,
- działa rozgrzewająco i napotnie,
- obniża gorączkę,
- pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze,
- ma właściwości przeciwzakrzepowe,
- zmniejsza zmiany miażdżycowe,
- usprawnia pracę jelit,
- niszczy pasożyty, które bytują w przewodzie pokarmowym (np. tasiemca),
- wspomaga trawienie.
Czosnkowi przypisuje się również właściwości odmładzające (z racji tego, że zawiera dużo przeciwutleniaczy) oraz działanie antynowotworowe.
Syrop z czosnku możemy więc stosować na przykład w przeziębieniu i grypie. Złagodzi ich objawy: obniży gorączkę, rozgrzeje, zmniejszy katar, zredukuje kaszel, a w przypadku gromadzącej się wydzieliny - ułatwi jej odkrztuszanie. Zahamuje rozwój niebezpiecznych bakterii i skróci czas rekonwalescencji. Mikstura z czosnku może być przyjmowana również profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności.
Co ważne, syrop z czosnku, jeśli przyrządzamy go w tradycyjny sposób, zachowa wszystkie zdrowotne właściwości czosnku, dlatego lepiej nie kombinować, bo przypadkiem można pozbyć się bardzo korzystnych dla naszego zdrowia przymiotów tej rośliny.
Dla wielu taki specyfik może jednak okazać się problematyczny ze względu na jego smak i zapach, dlatego znajdziemy więcej zwolenników syropu z cebuli, który może być łagodniejszy. Prawda jest jednak taka, że wchodzące w skład syropu z czosnku miód i cytryna niwelują jego przykry smak i zapach (poza tym te składniki również wspierają odporność). Jeśli i to nie przekonuje, po spożyciu czosnku dobrze zadziała również mięta - wystarczy pogryźć listek.
Do przygotowania syropu z czosnku nie potrzebujemy wielu składników. Oprócz czosnku, jak już wspomnieliśmy, potrzebujemy również cytryn, miodu i wody.
Klasyczna receptura mówi o dwóch lub trzech główkach czosnku, dwóch lub trzech cytrynach (w zależności od tego, jak bardzo chcemy "przykryć" smak czosnku) oraz pięciu lub sześciu łyżkach naturalnego miodu (wedle uznania). Na taką ilość składników przypada szklanka wody.
Czosnek należy obrać, a następnie przepuścić przez praskę, zgnieść nożem, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić na desce. Możliwości wiele. Z cytryn wyciskamy sok (uwaga na pestki), a następnie oba produkty ze sobą łączymy. Dodajemy miód i znów mieszamy. Kolejnym krokiem jest dolanie wody i ponowne wymieszanie mikstury. Tak otrzymaną substancję odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Trzeba odczekać dzień, by nadawała się do spożycia. Syrop z czosnku przelewamy do buteleczki, najlepiej z ciemnego szkła, i przechowujemy w lodówce. Na etapie przygotowań można dodać starty imbir - łyżeczkę lub dwie.
Jak dawkować syrop z czosnku? W chorobie warto przyjmować jedną łyżeczkę trzy razy dziennie. Kiedy syrop z czosnku stosujemy jedynie profilaktycznie, jedna łyżeczka raz lub dwa razy dziennie w zupełności wystarczą.
Dobra rada - jeśli syrop wyciągnęliśmy prosto z lodówki, warto go ocieplić za pomocą odrobiny ciepłej wody.
Przed spożyciem syropu z czosnku upewnijmy się, że nie jesteśmy na czosnek uczuleni.
Czytaj także:
Dieta na odporność. Tymi produktami wzmocnisz organizm