Pierwszy objaw niedoboru kolagenu. Z czasem pojawią się kolejne
Kolagen to istotne białko znajdujące się w naszym organizmie. Chociaż kojarzone jest przede wszystkim z kondycją skóry czy włosów, to należy wiedzieć, że pełni również inne funkcje i wpływa na działanie m.in. układu trawiennego czy układu krążenia. Jak rozpoznać, że organizmowi brakuje kolagenu? Jak najlepiej go uzupełniać? Odpowiadamy.
Kolagen jest białkiem, które stanowi główny składnik substancji międzykomórkowej. To właśnie on odpowiada za możliwość rozciągania tkanek w ciele. Wpływa na wygląd skóry, jej jędrność, elastyczność i gładkość, a także uczestniczy w procesie gojenia ran, pozwala na prawidłowe funkcjonowanie stawów, utrzymuje w dobrej kondycji naczynia krwionośne, które także ulegają naprężaniu i wymagają elastyczności do prawidłowego przepływu krwi.
To jednak nie wszystko. Kolagen chroni narządy wewnętrzne przed ich uszkodzeniem - tworzy warstwę zabezpieczającą wokół żołądka, nerek czy wątroby.
Objawy niedoboru kolagenu w pierwszej kolejności będą widoczne na skórze, jednak jego deficyt odczuje całe ciało.
Kolagen jest swego rodzaju rusztowaniem dla skóry, a ta jest niezwykle cienka właśnie w okolicach szyi czy oczu. Zauważalne oznaki starzenia skóry mogą być wyraźnym sygnałem alarmowym, że poziom istotnego białka w naszym organizmie spada.
Produkcja kolagenu w organizmie spada po 30. roku życia i ubywa go ok. 1 proc. w ciągu roku. Niedostarczanie go w diecie sprawi, że już w tym wieku będziemy obserwować pierwsze oznaki starzenia się skóry.
Całkowite zatrzymanie produkcji kolagenu w organizmie ma miejsce w okolicy 60. roku życia.
Bóle stawów mogą być kolejnym sygnałem, że ilość kolagenu w organizmie spada. Ból przy wstawaniu z łóżka, krzesła lub pozycja w klęku mogą być bolesne przy niskiej zawartości tego białka, ponieważ jest ono budulcem chrząstek stawowych. Bez kolagenu ulegają one ścieraniu, zwiększają tarcie, a ruch może sprawiać ból.
Jeśli inne przyczyny choroby stawów czy kości są wykluczone, wówczas można podejrzewać niedobór kolagenu w organizmie.
Kolagen, bogaty w glutaminę i glicynę, bierze udział w regeneracji śluzówki żołądka i jelit. Poprawia wchłanianie substancji odżywczych i buduje barierę jelitową. Duże deficyty tego białka mogą prowadzić do zaburzeń jelitowych - biegunek, zaparć, bólu brzucha. Inne objawy wynikające z zaburzonej pracy jelit to symptomy jelita drażliwego, do których zalicza się:
- dyskomfort w okolicy podbrzusza,
- wzdęcia,
- problemy z wypróżnianiem,
- odbijanie,
- przelewanie w brzuchu,
- szybkie uczucie pełności po posiłku.
Kolagen wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i właśnie dlatego, wraz z upływem lat, na skórze mogą pojawiać się pajączki lub żylaki. Wynika to z osłabienia naczyń krwionośnych i zmniejszenia ich elastyczności. Kolagen wraz z witaminą C wpływa na szczelność naczyń, dlatego niedobór tych dwóch substancji może objawiać się skórą naczyniową i większą predyspozycją do powstawania żylaków. Prawidłowe rozszerzanie się naczyń krwionośnych zmniejsza także ryzyko miażdżycy czy powstawania zatorów, dlatego odpowiednia ilość kolagenu w organizmie wpływa na pracę całego układu krwionośnego.
Kolagen to białko, które odgrywa kluczową rolę w kondycji włosów oraz paznokci. Zapewnia im odpowiednie nawilżenie, ochronę oraz wzmacnia ich strukturę. Udowodniono także, że utrzymanie kolagenu w organizmie na wysokim poziomie może opóźnić proces siwienia włosów - dłużej utrzymują one swój naturalny kolor. Obserwuje się też szybszy porost włosów.
W niedoborze kolagenu włosy stają się matowe, przesuszone i mają większą tendencję do łamliwości. To samo dotyczy paznokci - stają się kruche, mogą się rozwarstwiać i łamać.
Bez względu na to, czy kolagen dostarczymy do organizmu w diecie czy za pomocą suplementów, w jego towarzystwie zawsze powinna być obecna witamina C. Zwiększa ona wchłanianie białka i utrzymuje jego strukturę.
Do pokarmów zawierających kolagen należy zatem dodawać cytrusy, warzywa bogate w witaminę C, np. paprykę czy natkę pietruszki, a decydując się na suplementy, warto wybierać te, które już w swoim składzie zawierają kwas askorbinowy.
Najlepszym źródłem kolagenu są galaretki owocowe, żelatyna spożywcza, a także ryby, kurze łapki, salceson czy golonka. Białko to jest dostępne również jako suplement - w kapsułkach, częściej w proszku, który wystarczy rozpuścić w wodzie i wypić.
Źródła:
Zague, V. Łagodzenie zapalenia błony śluzowej jelit poprzez suplementację kolagenu. Cancer Chemother Pharmacol, 2008.
Jelonek, L. Kolagen. Wszystko, co musisz wiedzieć. 2023
Song, H., Zhang, S., Zhang, L I wsp. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients, 2017.
CZYTAJ TAKŻE:
W którym roku życia starzejemy się najszybciej? Wskazano konkretne lata i objawy
Nie ignoruj "ciężkich" nóg. Przyczyną może być niedobór lub choroba tętnic
Leki na otyłość coraz popularniejsze. O tym efekcie ubocznym pacjenci zapominają