Wsyp jedną łyżeczkę do ulubionej kawy. Pomoże na nadciśnienie i lepszą koncentrację
Częsty dodatek do ciast, ciasteczek, śniadań na słodko, a także baza pysznego i słodkiego napoju mlecznego, sprawdzi się także w kawie. Warto wiedzieć, że kakao to źródło wielu cennych witamin i substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie, a w połączeniu z kofeiną może też poprawić pracę serca oraz mózgu. Wsyp szczyptę kakao do porannej kawy, a pozytywne skutki odczujesz po kilkunastu dniach.
Najzdrowsze kakao to oczywiście kakao naturalne, niskoprzetworzone. Na rynku dostępne są także napoje kakaowe w formie proszku, które po połączeniu z wodą tworzą słodki napój kakaowy, jednak takie napoje zawierają o wiele mniej witamin i pierwiastków, niż prawdziwe, ciemne kakao.
Wybierając kakao warto decydować się na niealkalizowane, czyli takie, które nie zostało poddane obróbce zasadowej. Najlepszym wyborem będzie też taki produkt, który zawiera 100 proc. kakao - bez dodatków, cukrów, mleka w proszku itp.
Kakao zawiera wiele cennych składników odżywczych i substancji bioaktywnych. Wśród nich znajdują się minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, cynk. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, witaminę E i A. Jednym z cenniejszych składników zawartych w kakao są polifenole, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym, ale też białko, tłuszcze, błonnik oraz alkaloidy (teobromina i kofeina).
Przeanalizowano ponad 20 badań, w których uczestnikami było 856 zdrowych osób. Oceniano, na podstawie tych badań, jak produkty czekoladowe oraz kakao, bogate we flawanole, wpływają na ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym i bez nadciśnienia.
Porównano, jak flawonole zawarte w produktach czekoladowych wpływają na ciśnienie tętnicze. Na podstawie badań ustalono, że związki te mają niewielki, ale istotny klinicznie wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, nawet, jeśli są konsumowane krótkotrwale.
Oznacza to, że regularne spożywanie kakao wpływa na stan tętnic, pracę mięśnia sercowego oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Skąd taki efekt? Flawanole zawarte w kakao zwiększają produkcję tlenku azotu w śródbłonku, co sprzyja rozszerzeniu naczyń krwionośnych, a tym samym obniżeniu ciśnienia krwi.
Kakao to doskonały dodatek do kawy, zwłaszcza do tej porannej filiżanki. Połączenie kofeiny z kawy i teobrominy dostarcza energii, która potrzebna jest zazwyczaj właśnie o poranku. Oba te składniki poprawiają także koncentrację i pamięć, co może być szczególnie istotne dla osób uczących się lub pracujących.
Ponadto kawa z kakao to dobre połączenie na lepszy nastrój. Składniki w nich zawarte stymulują produkcję endorfin.
Co ważne - kawa z kakao zapewnia uczucie sytości. Wypita o poranku, pozwala hamować napady głodu przez cały dzień, co zapobiega podjadaniu.
Jak przygotować napój, który doda energii, poprawi koncentrację, ukoi nerwy i wprowadzi w dobry nastrój? Nic trudnego. Do zaparzonej kawy wystarczy dodać jedną łyżeczkę kakao - naturalnego i nieprzetworzonego.
Tak przygotowaną kawę warto wypić w godzinach porannych, by uzyskać najlepszy efekt połączenia tych dwóch produktów.
Źródło:
- Ried K. i wsp.: Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev 2012;15
CZYTAJ TAKŻE:
Kiepskie towarzystwo dla zielonej herbaty. Z czym jej nie łączyć?
Zaskakujący przepis na lepszą koncentrację. Mocną kawę wypij tuż przed drzemką
Jedna filiżanka to za mało. Naukowcy potwierdzają, że picie kawy chroni przed chorobami