Jedz, by wesprzeć serce i mieć lepszą odporność. Jackfruit świetnie zastąpi mięso
Coraz częściej sięgamy po egzotyczne owoce. Choć czasami kieruje nami zwyczajna ciekawość, zastanawiamy się, jak smakują i co można z nich zrobić, to jednak przekonujemy się do nich też ze względu na ich właściwości i wpływ na zdrowie, o których mówią dietetycy i eksperci ds. żywienia. Ostatnio na popularności zyskuje jackfruit. To wspaniałe źródło potasu, lepsze niż banany. Pozytywnie wpływa na serce i odporność. Jackfruit może być spożywany na surowo lub po ugotowaniu. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, koktajli i deserów. Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdź, jak działa owoc, który może zastąpić ci mięso.
Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego, nazywanego także drzewem bochenkowym, uprawianego w różnych częściach Azji, Afryki, Ameryki Południowej i innych rejonach świata o klimacie tropikalnym. Jackfruit uchodzi za największy na świecie owoc, który rośnie na drzewie - może osiągnąć nawet 50 kg, przeciętnie jest to jednak ok. 10 kg. Ma owalny kształt i szorstką powierzchnię pokrytą drobnymi wypustkami przypominającymi zaokrąglone kolce. Kolor skórki dojrzałego owocu powinien być ciemnożółty lub nawet jasnobrązowy. Wydziela intensywny i przyjemnie owocowy zapach. Wewnątrz owocu znajdują się pestki otoczone żółtym miąższem i poprzedzielane lekko gąbczastymi błonkami. Miąższ ma zwartą, lekko soczystą konsystencję. W smaku przypomina połączenie banana z mango lub ananasem.
Jackfruit jest spożywany zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej. Dodaje się go do dań na słodko, jak i dań wytrawnych. W kuchni wykorzystuje się także pestki. Co ciekawe, owoc ten to znany roślinny zamiennik mięsa.
Jackfruit nie tylko świetnie smakuje. Ten tropikalny owoc jest też bogaty w składniki odżywcze. Dostarcza kilka rodzajów przeciwutleniaczy, które prawdopodobnie odpowiadają za większość jego korzyści zdrowotnych. Zawiera więcej białka niż podobne owoce i przyzwoitą ilość błonnika. Obfituje w witaminy i minerały. Jackfruit jest m.in. dobrym źródłem witaminy C.
Miąższ i nasiona zawierają więcej wapnia i żelaza niż inne owoce tropikalne i są użytecznym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy:
- B1,
- B3,
- B6,
- i kwasu foliowego.
Poza tym jackfruit jest dobrym źródłem potasu (dostarcza go więcej niż banany), a także magnezu czy fosforu.
100 g owocu to ok. 94 kcal. Jackfruit ma niski indeks glikemiczny.
Ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych jackfruit oferuje różnorodne korzyści zdrowotne. Silne przeciwutleniacze, które występują w tym owocu (należą do nich m.in. witamina C, karotenoidy i polifenole), spowalniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca czy chorób nowotworowych. Związki roślinne obecne w jackfruicie mogą pomóc w walce ze stanami zapalnymi.
Jackfruit jest dobrym źródłem potasu
Potas, którego w owocu jest pod dostatkiem, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Obecna w owocach chlebowca witamina B6 pomaga również obniżyć poziom homocysteiny we krwi, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Błonnik obniża stężenie cholesterolu. Jackfruit ma też właściwości, które mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Fitoskładniki zawarte w liściach rośliny wydają się również poprawiać tolerancję glukozy zarówno u osób z prawidłową kontrolą poziomu cukru we krwi, jak i osób chorych na cukrzycę, jednak, jak się zauważa, w zachodniej diecie zazwyczaj obecny jest miąższ, a nie liście owocu.
Jackfruit ma dużo witaminy C
Jackfruit to też owoc dobry dla odporności, m.in. za sprawą witaminy C. Zauważa się, że spożywanie tego owocu wpływa na zmniejszenie ryzyka infekcji wirusowych. Oprócz tego związek znajdujący się w nasionach owocu wydaje się aktywować kluczowe komórki odpornościowe zwane neutrofilami. Z racji tego, że w wyniku kontaktu z patogenem ulegają szybkiej aktywacji, nazywane są często pierwszą linią obrony organizmu. Odpowiadają przede wszystkim za rozpoznanie patogenów, jakie dostają się do organizmu człowieka, a następnie za ich zwalczanie.
Badania pokazują, że ekstrakt z liści jackfruitu może wspomagać gojenie się ran, a także działać przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wysoka zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy czyni go owocem korzystnym dla zdrowia skóry.
Co więcej, korzenie i ekstrakty z jackfruita były stosowane m.in. w tradycyjnej medycynie indyjskiej do leczenia kilku schorzeń, w tym astmy, biegunki i wrzodów żołądka, ale efekty te nigdy nie zostały udowodnione naukowo.
Jackfruit jest słodki i owocowy, z subtelnymi nutami tropikalnymi. Może przypominać mieszankę ananasa, mango i banana. Jednak smak może nieco się różnić w zależności od dojrzałości owocu.
Jackfruit nie jest jeszcze bardzo popularnym owocem w naszym kraju, ale powoli zyskuje w oczach. W świeżej formie można go zamówić w sklepach internetowych (np. już sam miąższ), ale cena, jak za owoc, i tak będzie wysoka. Na sklepowych półkach można go zdecydowanie częściej znaleźć w innej formie - w puszce, w zalewie lub syropie. Dostępny jest także suszony owoc chlebowca. Jackfruit występuje także w niektórych gotowych daniach, np. curry.
Jackfruit może być spożywany na surowo lub po ugotowaniu. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, koktajli i deserów. Jackfruit w formie suszonej to wartościowa przekąska. Jackfruit z puszki jest natomiast wykorzystywany do dań wytrawnych jako zamiennik mięsa w daniach wegetariańskich czy wegańskich. Ma mięsistą strukturę i w smaku niektórym przypomina kurczaka.
CZYTAJ TAKŻE:
Jedz, jeśli obawiasz się nowotworów. To najlepsze źródło antyoksydantów
Zielonego barwnika potrzebują nie tylko rośliny. Tak chlorofil wpływa na ciało człowieka
Codziennie zjedz kawałek świeżego ananasa. Wesprze trzustkę, jelita i stawy