Najlepsze dodatki do kawy. Dzięki nim będzie pobudzać metabolizm i spalać tłuszcz

Znudziła ci się kawa, którą codziennie pijesz? A może chcesz, żeby kawa zyskała dodatkowych właściwości? Są na to sposoby, a mianowicie dodatki, nierzadko zaskakujące. Co warto dodać do kawy, żeby nie tylko dobrze smakowała, ale też dostarczała energii na dłużej, a nawet pomogła pozbyć się niechcianych "boczków"? Sprawdzamy.

Przyprawy

Dodanie przypraw do kawy to najprostszy sposób na to, by kawę zupełnie odczarować (słodkie syropy to zdecydowanie zły pomysł). Jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej? Na pewno cynamon, kardamon, chili, anyż, kurkuma czy imbir. Dodadzą jej wyrazistości i nieco egzotycznego posmaku. Poza tym wanilia albo goździki. A co z właściwościami takiej kawy z przyprawami? Weźmy np. kawę z cynamonem, która, poza tym, że świetnie smakuje, to jeszcze może pomóc pozbyć się "boczków". Kawa z cynamonem działa korzystnie na żołądek, poprawia trawienie, reguluje wchłanianie tłuszczów i cukrów. Jeśli spożywana jest regularnie, następuje zauważalna poprawa procesów metabolicznych.

Reklama

Masło

Masło do kawy? Ktoś powie - chyba na kanapkę, którą będziemy popijać kawą. Nie ma tu jednak mowy o pomyłce. Kawa z dodatkiem tłuszczu nazywana jest kawą kuloodporną. Tłuszcz w kawie kuloodpornej ma najczęściej postać masła i oleju kokosowego. I taki napój naprawdę dobrze smakuje. Poza tym, na czym przecież najbardziej nam zależy, ma niezwykłe właściwości. Zapewnia sporą dawkę energii na dłuższy czas, wpływa korzystnie na koncentrację, zwiększa uczucie sytości, zapobiega podjadaniu. Nie bez powodu piją ją osoby na diecie ketogenicznej. Działanie kawy kuloodpornej sprawdziła na sobie nasza dziennikarka. Jeśli chcesz uniknąć błędów w przygotowaniu kawy kuloodpornej (nie chcesz mieć wrażenia, że pijesz kawowy rosół), to polecamy uwadze jej materiał.

Cytryna

Cytrynę można dodawać również do kawy, a nie tylko herbaty. Zwolennicy dodatku w postaci cytryny utrzymują, że kawa w takim wydaniu, poza pobudzaniem umysłu i dodawaniem energii, pozytywnie wpływa na odporność, podkręca metabolizm i wspiera odchudzanie. Witamina C, poza tym, że jest ważna dla układu odpornościowego, jest też aktywatorem enzymów odpowiedzialnych za metabolizm. Wobec tego może przyczynić się do szybszej redukcji zbędnych kilogramów. Ci, którzy próbują kawy z plasterkiem cytryny lub sokiem z cytryny, często odchodzą od jej słodzenia, co też nie jest bez znaczenia dla organizmu. Warto spróbować.

Jajko

Kawa z jajkiem to tzw. kawa po szwedzku, inaczej - skandynawska kawa jajeczna. Pierwsze pytanie, jakie się nasuwa, na pewno brzmi: "Jak ona smakuje?". Otóż jajko jest niemal niewyczuwalne, a napój jest niezwykle delikatny w smaku. Jeśli zaś chodzi o konsystencję, to kawa po szwedzku jest z pewnością bardziej puszysta i kremowa od tej tradycyjnej. Obecność surowego jajka zmniejsza goryczkę, dlatego nie trzeba już takiego napoju dosładzać. Kawa z jajkiem to źródło dodatkowych witamin, m.in. z grupy B. Poza tym, że pobudza, ma być dobra dla wątroby, a także pomagać w odchudzaniu.

CZYTAJ TAKŻE: 

Pij zamiast kawy. Zapewnia zastrzyk energii, pobudza mózg do pracy

Ustalono, kto nie powinien pić kawy. Sprawdź, czy należysz do tej grupy

Test osobowości: wskaż swoją ulubioną kawę, a dowiesz się czegoś o sobie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kawa | nietypowe dodatki do kawy | kawa z masłem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL