Dobre na pamięć, odporność, zbicie cholesterolu i ciśnienia. Popularne w PRL-u owoce wracają do sadów
Od węgierek różnią się kolorem, od owoców śliwy wiśniowej - łatwością oddzielania pestki od miąższu. Mirabelki to odmiana śliwek o słodkim smaku i przyjemnym zapachu, która kiedyś była niezwykle popularna i znów wraca do sadów. Jakie wartości odżywcze kryją się w tych niewielkich, żółtych owocach? Dlaczego warto po nie sięgać? Wyjaśniamy.
Są żółte, niewielkie i słodkie — mirabelki to odmiana śliwek, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich przygotować liczne ciasta, desery i przetwory. Mirabelka doskonale nadaje się na soki, kompoty, dżemy czy nalewki. Wspaniale współgra ze smakiem mięs, więc można z niej przygotować na przykład gęsty sos do obiadu. Można ją łączyć między innymi z przyprawami korzennymi, aronią, jabłkami, ale też słodką papryką czy imbirem. Jakie właściwości mają mirabelki i co warto o nich wiedzieć?
Mirabelka to odmiana lub podgatunek śliwy domowej. Należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Jest niewielkim drzewem lub krzewem, o raczej małych liściach i białych lub zielonkawych kwiatach, które zakwitają w kwietniu. Następnie rozwijają się z nich owoce — kuliste i słodkie, najczęściej żółte, choć mogą być też czerwone.
To pestkowce o średnicy 2-3 cm, których miąższ łatwo oddziela się od pestki. To różnica między mirabelką a owocami śliwy wiśniowej (ałyczy), która czasem błędnie nazywana jest mirabelką. Miąższ owoców ałyczy nie oddziela się jednak łatwo od pestki.
Śliwa domowa mirabelka cechuje się niską wydajnością miodową, a jednak jest niezwykle lubiana przez pszczoły. Jej kwiaty intensywnie pachną, więc roślina może być stosowana jako zapylacz dla innych rodzajów śliw. Owoce mirabelki cieszą się dużą popularnością. Są twarde, aromatyczne i bardzo smaczne.
Czytaj też: Najlepsze na odporność i oczyszczenie organizmu. Te polskie owoce to kopalnia witaminy C
Mirabelki to doskonałe źródło witamin i minerałów. W owocach znajdziemy między innymi:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę E,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- miedź,
- cynk,
- beta-karoten.
W mirabelkach znajdują się także garbniki, pektyny, liczne aminokwasy i polifenole. Te ostatnie to naturalne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko występowania wielu chorób układu krwionośnego i powstawania nowotworów. Polifenole potrafią neutralizować wolne rodniki, odpowiedzialne za szkodliwe przemiany komórkowe. Ma to duże znaczenie dla procesów regeneracji organizmu i opóźnienia procesów starzenia.
Mirabelki są niezwykle smaczne, ale słodkie przez co nieco kaloryczne. W 100 gramach tego produktu zajdziemy około 60 kcal. Na tle innych owoców mirabelka nie wypada jednak najgorzej - w 100 gramach jabłek czy wiśni znajduje się około 50 kcal, a w bananach nawet 90 kcal.
Śliwka mirabelka zawiera glukozę i fruktozę - to cukry proste, które naturalnie występują w owocach. Dzięki temu jest jednak bardzo smaczna. Zwykle jest słodka, choć wczesne owoce mogą być słodko-kwaśne.
Czytaj też: Niedobór magnezu to tylko jedna z możliwości. Dlaczego dokuczają ci bolesne skurcze?
Jakie są właściwości zdrowotne mirabelki? Te wyborne owoce w dużym stopniu wpływają na zdrowie, przyczyniając się do jego poprawy. Dzięki witaminie C wspierają odporność organizmu, zmniejszając ryzyko infekcji. Zawarta w owocach witamina A przyczynia się z kolei do prawidłowego funkcjonowania narządów wzroku i sprzyja poprawie wyglądu włosów, skóry i paznokci.
Jakie jeszcze właściwości kryją się w śliwkach mirabelkach?
- Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
- Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.
- Wspierają prawidłowe funkcjonowanie nerek.
- Wykazują działanie antyoksydacyjne. Łagodzą także stany zapalne w organizmie.
- Pomagają przeciwdziałać anemii, a także odwapnieniu kości.
- Zawarte w mirabelkach witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiając pamięć, koncentrację i ogólne samopoczucie. Zawarty w nich kwas chlorogenowy wzmacnia ochronę przed depresją i chorobą Alzheimera.
Owoce wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Wpływają korzystnie na procesy trawienne, jednak mirabelki spożyte w nadmiernych ilościach mogą wywołać efekt przeczyszczający. Niektórzy badacze sądzą, że owoce te zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, a także nowotworu prostaty.
Czytaj również: Zwalcza bakterie i wolne rodniki, ma więcej witamin niż sok. Nie wyrzucaj jej
Śliwki mirabelki polecane są między innymi alergikom. Wykazują bowiem zdolność do redukcji reakcji alergicznych, między innymi w przypadku uczulenia na pyłki. Jeśli tylko nie istnieją jakieś przeciwwskazania do ich spożywania, powinien po nie sięgać każdy. Dostarczają do organizmu wielu witamin i minerałów, a przy tym są lekkostrawne.
Kto nie powinien ich jeść? Przeciwwskazaniem do ich spożywania są choroby trzustki, wątroby i woreczka żółciowego. Osoby chore na cukrzycę powinny sięgać po mirabelki ostrożnie. Trzeba też pamiętać, że pestki mirabelek są trujące - zawierają bowiem amigdalinę.Źródło: deccoria.pl, smaker.pl, kobieta.interia.pl
Czytaj też:
Pełne witamin C i K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu
Może ujawnić raka albo RZS. Badanie wykryje przewlekły stan zapalny
Pobudza trawienie, hamuje napady głodu i odtruwa organizm. Włosi się zajadają