Najlepsze na odporność i oczyszczenie organizmu. Te polskie owoce to kopalnia witaminy C

W Polsce porzeczki były do niedawna powszechnie uprawiane w przydomowych ogródkach, lecz z roku na rok, coraz mniej chętnie po nie sięgamy, a ich miejsce na liście najpopularniejszych owoców zajęły borówki amerykańskie. Tymczasem nie każdy wie, jak wiele właściwości zdrowotnych posiadają te owoce. Czarne, czerwone i białe porzeczki są pełne witamin i minerałów. Które są najzdrowsze i dlaczego? Co można z nich przygotować i kto nie powinien ich spożywać? Wyjaśniamy.

Porzeczki, należące do rodziny agrestowatych, rosną na obszarach o klimacie umiarkowanym i subpolarnym na półkuli północnej, a także w strefie międzyzwrotnikowej na terenach górskich. Krzewy porzeczki osiągają zwykle do 4 metrów wysokości i wytwarzają kuliste, soczyste owoce, z licznymi, drobnymi nasionami. W smaku najczęściej są nieco kwaśne, ale pełne składników odżywczych. Jakie są właściwości porzeczek i kto powinien po nie sięgać?

Reklama

Właściwości porzeczek. Jakie są ich wartości odżywcze?

Czarne porzeczki uchodzą za nieco słodsze od porzeczek czerwonych. Jedne i drugie są prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nich sporą ilość błonnika, ale też liczne witaminy i minerały, w tym:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • foliany,
  • beta-karoten,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • sód,
  • wapń.

W czarnej porzeczce znajdziemy najwięcej białka i błonnika, ale również węglowodanów. Jej owoce są zatem najbardziej kaloryczne (najmniej kaloryczne są porzeczki białe). Wciąż jednak jest to niewielka liczba kalorii — w 100 gramach czarnej porzeczki znajdziemy ich około 51. Różnica w zawartości witaminy C jest za to ogromna. 

W 100 gramach czarnej porzeczki znajdziemy aż 182 mg witaminy C, podczas gdy w odmianie czerwonej około 46 mg, a w białej 40 mg. Dla porównania - w cytrynie są 53 mg witaminy C.

Czarna porzeczka - polski skarb na odporność

Dokładny wpływ na zdrowie tych owoców uzależniony jest od ich rodzaju oraz częstotliwości spożywania. Wszystkie pomagają jednak zwiększyć odporność, wspomagają poprawną pracę układu pokarmowego, wspomagają obniżanie poziomu "złego" cholesterolu we krwi, jak również wspierają detoksykację organizmu. Zawierają polifenole, które neutralizują wolne rodniki, odpowiadające za szkodliwe przemiany komórkowe. Porzeczki to doskonałe wsparcie dla układu krążenia. Wykazują też działanie moczopędne. Czerwone porzeczki pomogą uporać się z zaparciami, podczas gdy czarne warto spożywać przy biegunce.

Czytaj również: Zatyka tętnice i prowadzi do udaru. Takie są normy dobrego i złego cholesterolu 

Białe, czerwone czy czarne - które porzeczki są najzdrowsze?

Porzeczki cieszą się ogromną popularnością jako krzewy owocowe. Chętnie uprawiane są porzeczki czarne (Ribes nigrum), porzeczki czerwone (Ribes rubrum) i porzeczki białe (Ribes niveum), a także porzeczka agrest. Białe porzeczki mają słodko-kwaśny smak i dojrzewają przeważnie w połowie sierpnia - podobnie jak porzeczki czerwone, które są lekko kwaskowate. Z kolei porzeczki czarne dojrzewają już w lipcu - są bardziej cierpkie, ale i słodsze w smaku i mają dość gorzki zapach.

Które porzeczki są najzdrowsze? Z uwagi na ilość składników odżywczych - w tym przede wszystkim dużą dawkę witaminy C - za najzdrowsze uznaje się porzeczki czarne. Znajdziemy w nich także sporo błonnika i antyoksydantów.

Czytaj też: Działa lepiej niż melisa. Pij o tej porze dnia, a ukoi nerwy i uodporni na stres 

Kto powinien jeść porzeczki?

Porzeczki polecane są wszystkim osobom, które chcą w naturalny sposób wesprzeć swoje zdrowie. Ich regularne spożywanie pomaga oczyścić organizm i poprawić odporność, a także funkcjonowanie układu trawiennego. Co więcej, dzięki ich jedzeniu można również wzmocnić swoje włosy i paznokcie.

Porzeczki korzystnie wpływają na wzrok, a także przyczyniają się do spowolnienia wchłaniania cukru i pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju kamieni żółciowych. W dodatku są moczopędne, więc pozytywnie oddziałują na układ moczowy, wspierając usuwanie z niego bakterii. Sok z czarnej porzeczki polecany jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomaga zwiększyć odporność organizmu i szybciej uporać się z ewentualną infekcją.

Czytaj również: Pełne witamin C i K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu 

Porzeczki - przeciwwskazania

Porzeczki uchodzą za owoce niezwykle zdrowe. Niestety, nie wszyscy mogą cieszyć się ich korzystnym wpływem na organizm - niektórzy bowiem nie powinni ich spożywać. Przeciwwskazaniem do ich przyjmowania jest między innymi zapalenie wątroby i różnorodne schorzenia żołądka (między innymi wrzody). Owoce mogą też wywołać reakcje alergiczne (najrzadziej wywołują je porzeczki białe). Alergicy powinni więc zjadać je ostrożnie, a w razie jakichkolwiek niepokojących objawów zaprzestać ich spożywania i skontaktować się z lekarzem. Z czerwonych porzeczek powinny zrezygnować również osoby cierpiące z powodu zakrzepowego zapalenia żył i osoby będące w trakcie rekonwalescencji po udarze.

Jak najlepiej wykorzystać porzeczki dla zdrowia?

Porzeczki - zarówno czarne, czerwone, jak i białe - można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Możemy je zjadać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Są znakomite do wykonywania zdrowych deserów - wystarczy je dodać do jogurtu i potraktować jak słodką przekąskę. Sprawdzą się także przy pieczeniu ciast lub jako dodatek do lodów.

Z porzeczek można także przygotować pyszne i zdrowe konfitury, dżemy czy soki. Porzeczkowy sos może stać się wybornym dodatkiem do mięs. Podniebienia domowników z pewnością podbije również galaretka porzeczkowa, kompot, likier i nalewka z białej, czerwonej lub czarnej porzeczki.


CZYTAJ TAKŻE: 

Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg 

Działa jak miotełka na jelita i dostarcza witamin. Dodaj do koktajlu 

Zalej kilka owoców wrzątkiem i dodaj odrobinę imbiru. Wzmocnisz się i schudniesz 


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: porzeczki | czarne porzeczki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL